حسن روحانی، می گوید که تمام شاخصهای اقتصادی ما امروز نسبت به پارسال همین موقع به مراتب بهتر است.
یورونیوز این ادعای حسن روحانی را با آمارهای رسمی منتشر شده مقایسه کرده است:
نرخ تورم مصرف کننده
مطابق اعلام مرکز آمار ایران، خانوارهای کشور در تیرماه گذشته به طور میانگین ۴۸ درصد بیش از تیرماه سال ۱۳۹۷ برای خرید یک «مجموعه کالا و خدمات یکسان» هزینه کردهاند. این نرخ در تیرماه ۱۳۹۷ در مقایسه با تیرماه ۱۳۹۶ تنها ۱۳.۸ درصد افزایش یافته بود.
همچنین نرخ تورم ۱۲ ماه منتهی به تیرماه گذشته در حالی به ۴۰.۴ درصد رسیده که این نرخ در تیرماه سال ۱۳۹۷از سوی مرکز آمار ایران ۸.۷ درصد اعلام شده بود.
رشد اقتصادی
مرکز آمار ایران، نرخ رشد اقتصاد ایران در نیمه اول سال گذشته را با احتساب نفت، ٠.٤ درصد و بدون احتساب نفت ٠.٣ درصد اعلام کرده بود. این نرخ تا پایان سال ۱۳۹۷ به ترتیب به منفی ۴٫۹ درصد و منفی ۲٫۴ درصد رسید.
پیشتر مرکز پژوهشهای مجلس ایران در قالب دو سناریوی مختلف نرخ رشد اقتصادی سال ۱۳۹۸ را بین منفی ۳.۸ تا منفی ۵.۵ درصد پیش بینی کرده بود.
در همین حال صندوق بینالمللی پول نیز در تازهترین گزارش خود پیشبینی کرده که نرخ رشد اقتصادی ایران در فاصله ۱۰ دی ماه ۱۳۹۷ تا ۱۰ دی ماه سال جاری به منفی ۶ درصد برسد.
بانک جهانی نیز نرخ رشد اقتصادی ایران را برای همین مدت زمانی منفی ۴.۵ درصد برآورد کرده است.
صادرات غیرنفتی
مطابق اعلام گمرک ایران، مجموع صادرات غیرنفتی کشور در سه ماهه نخست سال ۱۳۹۷ به ۱۱ میلیارد و ۶۳۶ میلیون دلار بود. این رقم با ۱.۲ درصد کاهش به ۱۱ میلیارد و ۴۹۹ میلیون دلار در پایان بهار سال جاری خورشیدی رسید.
ارزش ریال
در حالی که در جریان معاملات روز پایانی مرداد ماه سال گذشته هر دلار آمریکا در برابر ۱۰۶ هزار ریال مبادله میشد، این نرخ روز ۳۱ مرداد سال ۱۳۹۸ حدود ۱۱۶ هزار و ۵۰۰ ریال بود. این بدان معناست که ارزش برابری ریال در مقابل دلار آمریکا ۱۰ درصد کاهش یافته است.
تورم تولید کننده صنعتی
مطابق گزارش مرکز آمار ایران، شاخص بهای تولید کننده محصولات صنعتی با ۳۷.۴ درصد افزایش از ۲۱۰.۳ واحد در بهار سال ۱۳۹۶ به ۲۸۹ واحد در بهار ۱۳۹۷ رشد کرده بود. اما این شاخص در فصل بهار ١٣٩٨ به عدد ٥٤٥,٤ رسيد كه نسبت به مدت مشابه سال پیش ۸۸.۷ درصد افزايش داشته است.
تولید و قیمت نفت
مطابق اعلام دبیرخانه اوپک، منابع ثانویه متوسط تولید روزانه نفت ایران در ماه ژوئیه گذشته ۲ میلیون و ۲۱۳ هزار بشکه اعلام کردهاند. این رقم در ماه مشابه سال پیش ۳ میلیون و ۷۳۷ هزار بشکه بود. بدین ترتیب تولید نفت ایران طی یک سال گذشته نزدیک به ۴۰ درصد کاهش یافته است. افزون بر این قیمت هر بشکه نفت خام سنگین ایران که سال پیش ۶۹ دلار قیمت داشت این روزها در بازار جهانی ۵۴ دلار معامله میشود که نشان از افت ۲۱ درصدی دارد.
قیمت مسکن و اجاره بها
مرکز آمار ایران اخیرا هم با انتشار گزارشی اعلام کرد، متوسط بهای هر مترمربع واحد مسکونی در شهر تهران در فاصله بهار سال جاری در مقایسه با بهار سال گذشته بیش از ۱۰۹ درصد افزایش یافته و به بیش از ۱۳ میلیون تومان رسیده است. این در حالیست که رشد قیمت مسکن در تهران در فاصله بهار سال ۱۳۹۶ تا بهار سال گذشته ۳۶.۹ درصد بوده است.
همچنین با وجود ادامه صعود قیمت مسکن در تهران، مرکز آمار ایران از افزایش رکود در بازار مسکن پایتخت خبر داده، به طوری که طی بهار گذشته تعداد معاملات در مقایسه با فصل مشابه سال پیش بیش از ۴۵ درصد افت کرده است. اما در بهار سال گذشته بازار مسکن تهران در مقایسه با بهار سال ۱۳۹۶ شاهد رونق ۹ درصدی معاملات بود.
مطابق این گزارش، نرخ اجاره در سه ماهه نخست سال جاری در مقایسه بهار سال گذشته ۳۵ درصد افزایش یافته است. رشد این نرخ نیز در فاصله بهار ۱۳۹۶ تا بهار سال پیش ۲۶.۷ درصد بوده است.
نرخ بیکاری
در میان شاخصهای اقتصادی مورد بررسی نرخ بیکاری تنها شاخصی است که طی یک سال گذشته بهبود یافته است. بر پایه اعلام بانک مرکزی، نرخ بیکاری در اقتصاد ایران با ۱.۳ درصد کاهش از ۱۲.۱ درصد در بهار ۱۳۹۷ به ۱۰.۸ درصد در بهار سال جاری رسیده است. البته در مدت مورد اشاره، نرخ مشارکت اقتصادی و جمعیت فعال در بازار کار ایران بیش از ۴۳ هزار نفر معادل نیم درصد کاهش یافته است.
البته بررسی شاخصهای اقتصادی ایران در بخش مالی و بودجه دولت و نیز بخش پولی و بانکی به دلیل توقف انتشار آمارهای رسمی از سوی بانک مرکزی ایران ممکن نبود.