اسرائیل تأیید کرد که در حملهای شبانه ناوگان دریایی سوریه را منهدم کرده است. برخی رسانهها تصاویر و ویدیوهایی از انفجار در بندر لاذقیه منتشر کردهاند که نشاندهنده خسارات گسترده به کشتیها و بخشهایی از این بندر است.
دیدهبان حقوق بشر سوریه اعلام کرده که از بیش از ۳۱۰ حمله اسرائیل از زمان سقوط رژیم اسد مستنداتی در اختیار دارد.
حملات هوایی اسرائیل که صدها مورد را شامل میشود، نقاطی در سراسر سوریه از جمله دمشق، حلب و حماه را هدف قرار داده است. این حملات تأسیسات نظامی از جمله انبارهای سلاح و مراکز تحقیقاتی را تخریب کرده و بسیاری از این تأسیسات به طور کامل نابود شدهاند.
همچنین گزارش شده که جنگندههای اسرائیلی صدها حمله هوایی در سراسر سوریه، از جمله در پایتخت دمشق، انجام دادهاند.
یسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل در بیانیهای اعلام کرد که هدف ارتش اسرائیل «نابودی توانمندیهای استراتژیکی است که امنیت اسرائیل را تهدید میکنند.»
ارتش اسرائیل تأیید کرد که نیروهایش در خاک سوریه و فراتر از منطقه حائل بین سوریه و ارتفاعات جولان تحت اشغال اسرائیل مستقر هستند. ارتش اسرائیل همچنین اعلام کرد که حملاتش برای جلوگیری از افتادن تسلیحات «به دست افراطگرایان» در دوران گذار پس از اسد در سوریه صورت گرفته است.
ارتش اسرائیل شامگاه سهشنبه اعلام کرد که در ۴۸ ساعت گذشته در جریان صدها حمله به خاک سوریه «بیشتر انبارهای تسلیحات استراتژیک» در این کشور را نابود کرده است.
ارتش اسرائیل در بیانیهای که در همین زمینه در کانال تلگرام خود همرسان کرده نوشته است که نیروی دریایی اسرائیل به دو تأسیسات نیروی دریایی سوریه و نیز موشکهای دریایی با برد ۸۰ تا ۱۹۰ کیلومتر حمله و ۱۵ کشتی را نابود کرده است.
در این بیانیه گفته شده که ارتش اسرائیل در مجموع ۴۸۰ حمله هوایی خود، باتریهای پدافند هوایی، فرودگاههای نظامی، سایتهای اسلحهسازی، زرادخانه، سازههای نظامی، پرتابگرها و سکوهای شلیک را در سراسر سوریه هدف قرار داده است.
در این بیانیه آمده است که ارتش اسرائیل در مجموع ۴۸۰ حمله هوایی انجام داده است، شامل هدف قرار دادن باتریهای ضدهوایی، فرودگاههای نظامی، سایتهای تولید تسلیحات، انبارهای تسلیحات، سازههای نظامی، پرتابگرها، و سکوهای شلیک در سراسر سوریه بوده است.
دیدهبان حقوق بشر سوریه گزارش داد که این حملات مناطقی چون حلب، دمشق و حماه را شامل شده و بیش از ۶۰ حمله تنها در طول شب دوشنبه تا سهشنبه انجام شده است.
این حملات تأسیسات نظامی ارتش سوریه از جمله انبارهای تسلیحات، انبارهای مهمات، فرودگاهها، پایگاههای دریایی و مراکز تحقیقاتی را هدف قرار داده است.
گزارشها حاکی است که بسیاری از این تأسیسات نه تنها آسیب دیدهاند، بلکه بهطور کامل نابود شدهاند.
رامی عبدالرحمن، بنیانگذار دیدهبان حقوق بشر سوریه، تأثیر این حملات را به گونهای توصیف کرد که «تمام توانمندیهای ارتش سوریه» از بین رفته و گفت: «حاکمیت سوریه بر اراضی خود در حال نقض شدن است.»
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در واکنش به تحولات اخیر در سوریه، اعلام کرد که تصرف مواضع سوری در منطقه حائل اقدامی موقت و دفاعی است تا زمانی که راهحلی مناسب پیدا شود.
او تأکید کرد: «اگر بتوانیم روابط همسایگی و صلحآمیز با نیروهای جدیدی که در سوریه در حال شکلگیری هستند برقرار کنیم، این هدف ماست. اما اگر نتوانیم، هر کاری لازم باشد برای دفاع از کشور اسرائیل و مرزهای آن انجام خواهیم داد.»
نتانیاهو همچنین به گروه شورشی هیئت تحریر شام که اخیراً رژیم بشار اسد را سرنگون کردهاند، هشدار داد که اجازه ندهند ایران در سوریه مجدداً قدرت بگیرد. وی گفت که اسرائیل با شدت و قاطعیت پاسخ خواهد داد اگر ایران تلاش کند حضور خود را در سوریه بازسازی کند.
این مواضع در چارچوب تلاشهای اسرائیل برای جلوگیری از تهدیدات راهبردی در منطقه و حفظ امنیت مرزهای این کشور مطرح شده است.
برگرفته ای از سایت یورونیوز (اتحادیه اروپا) به زبان فارسی، ۱۱ دسامبر ۲۰۲۴