حملهٔ آمریکا به مواضع ایران؛ ونس به تهران دربارۀ رفتار خشونت‌بار و عواقب آن هشدار داد

بیانیه وزارت خارجه جمهوری اسلامی در «محکومیت» حملات تازه آمریکا

وزارت خارجه جمهوری اسلامی روز شنبه در بیانیه‌ای حملات تازه ارتش آمریکا به «چند نقطه در سواحل جنوبی ایران» را به‌شدت محکوم کرد.

پیشتر فرماندهی مرکزی نیروهای آمریکایی در منطقۀ خاورمیانه، سنتکام، اعلام کرده بود که جنگنده‌های آمریکایی انبارهای موشک و پهپاد ایران را به همراه یک تأسیسات رادار در سواحل جنوبی ایران هدف قرار داده‌اند.

سنتکام در بیانیه خود گفته بود که این حملات در پاسخ به حملۀ پهپادی ایران به یک کشتی تجاری سنگاپوری در تنگۀ هرمز انجام شده است.

با این حال در بیانیه وزارت خارجه ایران به این حمله پهپادی هیچ اشاره‌ای نشده است.

این وزارتخانه تنها آمریکا را به نقض «آشکار» تفاهم‌نامه اسلام‌آباد برای پایان جنگ میان دو کشور متهم کرده است.

وزارت خارجه ایران همچنین به کشورهای عربی جنوب خلیج فارس درباره «ممانعت از استفاده طرف‌های متجاوز از قلمرو و امکانات آنها» هشدار داده شده است.

قوه قضاییه: موتورسواری زنان منع شرعی ندارد

معاون قوه قضائیه جمهوری اسلامی می‌گوید موتورسواری زنان منع شرعی ندارد و در صورت تصویب قانون برای آن، قوه قضائیه موافق این موضوع خواهد بود.

هادی صادقی، معاون قوه قضائیه، در گفت‌وگو با روزنامه ایران گفت: «تاکنون قانونی در مورد اینکه به زنان گواهینامه موتور داده شود، تصویب نشده است اما در صورت تصویب قانون، قوه قضائیه موافق قطعی این موضوع خواهد بود.»

صادقی با تاکید بر اینکه از نظر شرعی منعی برای موتورسواری زنان وجود ندارد، افزود: آنچه باعث احتیاط برخی فقها شده، دغدغه خدشه به حجاب و عفاف است که مختص موتورسواری نیست.

او همچنین به نمایندگان مجلس توصیه کرد که در اسرع وقت قانون را اصلاح کنند تا این موضوع به صورت قانونی کاملاً حل و فصل شود.

معاون امور مجلس ریاست‌ جمهوری ایران سال گذشته از ارسال لایحه‌ای برای تغییر قوانین مرتبط با رانندگی موتورسیکلت به مجلس خبر داده بود. طبق وعده کاظم دلخوش، قرار بوده است «به‌زودی» موتورسواری زنان قانونی شود.

صادق خرازی می‌گوید کمال خرازی در بیمارستان ترور شده است

نزدیک به سه ماه پس از کشته شدن کمال خرازی، مشاور بین‌الملل علی خامنه‌ای، در بحبوحه حملات اسرائیل به تهران، برادرزاده او صادق در مصاحبه‌ای گفت که او «در بیمارستان» ترور شده است.

کمال خرازی، وزیر خارجه پیشین ایران، در جریان حملهٔ هوایی ۱۲ فروردین به خانه‌اش در محلهٔ آجودانیهٔ تهران به‌شدت زخمی شد و طبق گزارش‌ها سرانجام در روز ۲۱ فروردین ۱۴۰۵ جان باخت. در این حمله، همسر او درجا جان باخته بود.

حال صادق خرازی، برادرزاده او و سفیر پیشین ایران در فرانسه، در مصاحبه‌ای با همشهری گفته است که کمال خرازی نه در نتیجه جراحات ناشی از این حمله، بلکه بعدا در بیمارستان ترور شده است.

به گفته صادق خرازی، مشاور خامنه‌ای در بیمارستان «به صورت استنشاقی شهید شده» است.

او می‌گوید این اطلاعات از یک «سرویس اطلاعاتی خارجی» به دستش رسیده است و «نیروهای امنیتی در حال بررسی این اطلاعات هستند».

صادق خرازی در ادامه مصاحبه در پاسخ به مجری برنامه توضیح می‌دهد که حال کمال در بیمارستان رو به بهبود بوده و ترور او پس از آن که «به بخش منتقل شد» اتفاق افتاده است.

در سال‌های گذشته تعداد قابل توجهی از اشخاص نزدیک به حکومت جمهوری اسلامی، از دانشمندان هسته‌ای تا فرماندهان سپاه و مقامات عالی‌رتبه، در داخل کشور ترور شده‌اند، اما هرگز مشخص نشده است که این افراد چگونه و بر اساس اطلاعات از طرف چه کس یا کسانی کشته شده‌اند.

در طول جنگی که روز ۹ اسفندماه با حمله مشترک اسرائیل و آمریکا به خاک ایران و انهدام کامل بیت علی خامنه‌ای آغاز شد، فقط کمال خرازی نبود که مرگش با سوال و ابهام روبه‌رو شده است.

علی لاریجانی، دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی ایران، هم در بحبوحه جنگ و در حالی که به طور مرتب مکان خود را تغییر می‌داد در حالی کشته شد که شبی را در خانه یکی از دوستانش می‌گذراند. بعدا علی مطهری،‌ از خویشاوندان نزدیک او، در مصاحبه‌ای گفت که برای خانواده او هم سوال است که اسرائیل چگونه از محل اختفای او آگاه شده است.

سپاه پاسداران از حمله به مواضع آمریکا در منطقه خبر داد

در پی حملۀ آمریکا به راغه‌های موشکی و پهپادی و یک سایت رادار در جنوب ایران، سپاه پاسداران با صدور بیانیه‌ای ادعا کرد نقاط استقرار نیروهای آمریکایی در منطقه را هدف قرار داده است.

نیروی دریایی سپاه پاسداران در بیانیۀ کوتاه خود تأکید کرده که در صورت تکرار حملات آمریکا، «پاسخ سپاه گسترده‌تر خواهد بود».

ادعای سپاه هنوز از سوی سنتکام یا منابع مستقل دیگر تأیید یا تکذیب نشده است.

پیشتر نقل قول‌ها و «بیانیه‌»هایی به نقل از فرماندهان سپاه پاسداران منتشر شده بود که این ارگان همۀ آن‌ها را تکذیب، و این بیانیۀ کوتاه را منتشر کرد.

جی‌دی‌ ونس به ایران دربارۀ رفتار خشونت‌بار و عواقب آن هشدار داد

معاون رئیس‌جمهور ایالات متحده به ایران هشدار داد که آمریکا «برخورد خشونت‌بار را با خشونت پاسخ خواهد داد».

جی‌دی ونس گفت اگر ایران در مورد نحوۀ اجرای یادداشت تفاهم، مشکل یا نگرانی‌ای دارد، «می‌تواند گوشی تلفن را برداشته و گفت‌وگو کند».

معاون رئیس‌جمهور آمریکا در شبکۀ ایکس نوشت: «ایران توافق آتش‌بس را امضا کرده است و ما هم به آن متعهد بوده‌ایم. اگر آن‌ها در مورد شیوۀ‌ اجرای تفاهم‌نامه اختلاف نظری دارند، کافی است تلفن را بردارند. اما رفتار خشونت‌آمیزشان، پاسخ خشونت‌باری خواهد داشت».

ارتش آمریکا چند زاغۀ موشکی و پهپادی و یک تأسیسات راداری در جنوب ایران را هدف قرار داد

ارتش ایالات متحده تأیید کرد که در پاسخ به حملۀ پهپادی ایران به یک کشتی تجاری سنگاپوری در تنگۀ هرمز، نقاطی در خاک ایران را هدف قرار داده است.

به گفتۀ فرماندهی مرکزی نیروهای آمریکایی در منطقۀ خاورمیانه، جنگنده‌های این کشور انبارهای موشک و پهپاد ایران را به همراه یک تأسیسات رادار در سواحل جنوبی ایران هدف قرار داده‌اند.

کشتی «اِوِر لاولی» که با پرچم سنگاپور تردد می‌کند، روز پنجشنبه پس از عبور از تنگۀ هرمز در امتداد سواحل عمان هدف پرتابه‌ای قرار گرفته که آمریکا می‌گوید یک پهپاد ایرانی بوده است.

سنتکام این حملۀ پهپادی را «اقدام خصمانۀ بی‌دلیل» و ناقض توافق آتش‌بس میان تهران و واشینگتن توصیف کرد؛ اقدامی که «آزادی کشتی‌رانی در یکی از مهمترین آبراه‌های تجاری جهان را به‌خطر انداخت».

اندکی پیش از حملۀ جنگنده‌های آمریکایی به مواضع ایران در شامگاه جمعه، دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا، ایران را به پرتاب دست‌کم ۴ پهپاد تهاجمی به سمت کشتی‌های عبوری در تنگۀ هرمز متهم کرد و گفت نیروهای آمریکایی سه فروند از این پهپادها را رهگیری و ساقط کرده‌اند.

دونالد ترامپ با انتشار مطلبی در شبکۀ اجتماعی خود موسوم به «تروث سوشال»، این اقدام ایران را «نقض احمقانۀ توافق آتش‌بس» توصیف کرد.

رئیس‌جمهور آمریکا هشدار داده بود که «خیلی زود واکنش آمریکا به این اقدام را خواهید دید».

شنیده‌شدن صدای انفجار در سیریک

رسانه‌های ایران از شنیده‌شدن صدای یک انفجار در سیریک خبر داده‌اند.

این گزارش‌های رسانه‌ای، منبع و منشاء صدا را مشخص نکرده‌اند. اما اندکی پیش از انتشار این خبر، دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا دربارۀ واکنش کشورش به حملۀ‌ پهپادی ایران به یک کشتی باربری سنگاپوری، گفته بود «به‌زودی خواهید فهمید».

ترامپ می‌گوید ایران هنوز «تا حدی» توانایی نظامی دارد

رئیس‌جمهور آمریکا گفت جمهوری اسلامی پس از حملات اخیر آمریکا همچنان «تا حدی» توانایی نظامی خود را حفظ کرده، اما این توانایی «چندان زیاد نیست».

دونالد ترامپ روز جمعه پنجم تیرماه در کنفرانس «ائتلاف ایمان و آزادی؛ راهی به‌سوی اکثریت» در واشینگتن گفت ایران هنوز قادر به انجام برخی حملات است، اما مدعی شد این کشور در حال پیروز شدن نیست.

او همچنین گفت ایران روز گذشته چهار پهپاد را به سمت یک کشتی بزرگ در تنگه هرمز شلیک کرده است. به گفته ترامپ، سه پهپاد سرنگون شدند و پهپاد چهارم به کشتی اصابت کرد و خساراتی به بار آورد.

رئیس‌جمهور آمریکا بدون ارائه جزئیات بیشتر افزود که این وضعیت «به‌زودی پایان خواهد یافت».

آقای ترامپ پیشتر در پیامی در شبکۀ اجتماعی تروث‌سوشال حملۀ پهپادی ایران به یک کشتی در تنگۀ هرمز را «نقض احمقانه آتش‌بس» خوانده بود.

او همچنین گزارش برخی رسانه‌ها درباره این‌که ایران نسبت به آغاز جنگ ۴۰ روز قوی‌تر است را رد کرد و گفت: «آن‌ها به شدت دنبال توافق هستند. آن‌ها خیلی چیزها به ما می‌دهند».

رئیس‌جمهور آمریکا در پاسخ به سوالی دربارۀ واکنش واشینگتن به حملۀ پهپادی ایران به کشتی سنگاپوری، گفت «به‌زودی می‌فهمید».

آمریکا، اسرائیل و لبنان توافق‌نامه سه‌جانبه امضا کردند

لبنان، اسرائیل و ایالات متحده روز جمعه یک توافق‌نامه چارچوبی سه‌جانبه را با هدف هموار کردن مسیر دستیابی به یک توافق صلح میان دولت‌های اسرائیل و لبنان امضا کردند.

مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، در مراسم امضای این توافق در واشینگتن گفت: «خوشحالیم که اعلام کنیم یک توافق‌نامه چارچوبی میان دولت مستقل لبنان و البته دولت اسرائیل، با میانجی‌گری و حمایت ایالات متحده آمریکا، به دست آمده است.»

روبیو افزود: «این توافق، آغاز شکل‌گیری چارچوبی برای دستیابی به صلح و امنیت پایدار است.»

جزئیات این توافق که منتشر نشده، حاصل پنج دور مذاکرات در واشینگتن است؛ مذاکراتی که با هدف پایان دادن به هفته‌ها درگیری میان اسرائیل و حزب‌الله در جنوب لبنان برگزار شد.

ندا حماده معوض، سفیر لبنان در واشینگتن، نیز گفت این توافق «نخستین گام در مسیر بازگرداندن حاکمیت و تمامیت ارضی لبنان، برقراری توقف دائمی و نهایی درگیری‌ها و فراهم کردن امکان بازگشت مردم ما به سرزمین‌شان است.»

یخیئل لایتر، سفیر اسرائیل در ایالات متحده، نیز اظهار داشت که بر اساس این توافق «ایران کنار گذاشته شده، حزب‌الله کنار گذاشته شده و مسیر صلح میان اسرائیل و لبنان هموار شده است.»

این در حالی است که اسرائیل در پی امضای تفاهم‌نامه پایان درگیری بین ایران و آمریکا، هفته گذشته با گروه حزب‌الله لبنان نیز وارد آتش‌بس شد.

با این حال ارتش این کشور به حملات خود به جنوب لبنان ادامه داده و روز جمعه نیز خواستار تخلیه یک منطقه مسکونی در خاک لبنان شد.

ترامپ: ایران با پهپاد یک کشتی را در تنگه هرمز هدف قرار داد؛ «این نقض احمقانه آتش‌بس است»

دونالد ترامپ،‌ رئیس‌جمهور آمریکا، روز جمعه چهارم تیر اعلام کرد ایران با حملات پهپادی خود به یک کشتی در تنگه هرمز خسارت وارد کرد و این اقدام را «نقض آتش‌بس» خواند.

او در پیامی در شبکه اجتماعی خود، تروث سوشال، نوشت: «جمهوری اسلامی ایران دست‌کم چهار پهپاد انتحاری را به سمت کشتی‌هایی که در حال عبور از تنگه هرمز بودند، شلیک کرد. یکی از این پهپادها مستقیماً به عرشه بالایی یک کشتی باری بزرگ و بسیار گران‌قیمت اصابت کرد. این حمله به کشتی خسارت وارد کرد، اما کشتی توانست به مسیر خود ادامه دهد.»

ترامپ افزود که ارتش آمریکا سه پهپاد دیگر را سرنگون کرد و افزود: «واضح است که این اقدام نقض احمقانه توافق آتش‌بس با ماست.»

او درباره واکنش احتمالی ایالات متحده درباره این اقدام ایران توضیح نداد.

گزارش‌ها حاکی از آن بود که روز پنجشنبه یک کشتی باری در نزدیکی سواحل عمان هدف اصابت یک پرتابه قرار گرفته است. مقام‌های آمریکایی به روزنامه وال‌استریت جورنال و خبرگزاری رویترز گفتند که ایران مسئول این حمله بود.

شرکت امنیت دریایی بریتانیایی «ونگارد» اعلام کرد که این شناور، کشتی کانتینربر «اِوِر لاولی» با پرچم سنگاپور بود و سازمان عملیات تجارت دریایی بریتانیا نیز گفت این حمله به پل فرماندهی کشتی آسیب رساند، اما هیچ تلفات جانی بر جای نگذاشت.

این حمله ایران ظاهرا واکنشی به اقدام عمان در معرفی یک مسیر «موقت» برای عبور کشتی‌ها بود.

پس از اقدام عمان سپاه پاسداران اعلام کرد عبور امن کشتی‌ها از تنگه هرمز تنها از مسیرهای مورد تأیید ایران امکان‌پذیر است و هر مسیر دیگری که بدون هماهنگی با تهران اعلام شود، از نظر جمهوری اسلامی «قابل قبول نیست» و یک «ریسک امنیتی» به شمار می‌آید.

برگرفته ای از سایت رادیو فردا، 27 ژوئن 2026

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا