تظاهرات در سلیمانیه علیه فساد در حکومت اقلیم کردستان عراق

در سلیمانه صدها تن در اعتراض به «فساد» به خیابان آمدند. ماموران امنیتی مانع شکل‌گیری تجمع در اربیل، دهوک، رانیا و حلبچه شدند و در دهوک سه خبرنگار شبکه تلویزیونی ان‌آرتی که برای پوشش خبری اعتراضات رفته بودند را بازداشت کردند.
به گزارش شبکه خبری ان‌آرتی، گروهی از فعالان در شهر سلیمانه اقلیم کردستان عراق ، شنبه ۲۲ فوریه/ ۳ اسفند، در اعتراض به سیاست‌های حکومت خودگردان اقلیم در پارک آزادی تجمع و تظاهرات کردند.

«شاسوار عبدالوحید»، رهبر جنبش موسوم به «نسل جدید» مردم را به اعتراض علیه «فساد حکومتی» و «نبود خدمات اجتماعی» فرا خوانده بود. او در جمع معترضان گفت:« در ۲۹ سال گذشته مقامات مردم را هدف قرار دادند تا آنها را ناامید کنند ، ما می خواهیم با اعتراض مسالمت آمیز ، آن امید را برگردانیم».

عبدالوحید اعتراضات روز شنبه را «اولین قدم» خواند و افزود: «اگر خواسته‌های ما برآورده نشود، اعتراض بسیار بزرگتری را شکل خواهیم داد».

به گزارش «ان‌آرتی» علاوه بر سلیمانه، معترضان در دوهوک، اربیل، حلبچه و رانیه نیز قصد داشتند علیه فساد و ناکارآمدی حاکمان تجمع و تظاهرات کنند اما نیروهای امنیتی مانع آنها شدند.

نیروهای امنتی همچنین سه تن از خبرنگاران این شبکه تلویزیونی که برای پوشش اعتراض مردمی در دهوک رفته بودند را بازداشت و وسایل آنها را ضبط کردند. این سه تن پس از پنج ساعت آزاد شدند.

اعتراضات مردمی اقلیم کردستان عراق آخرین بار در دسامبر ۲۰۱۷ از سوی نیروهای امنیتی به خشونت کشیده شد و دست‌کم ۵ تن از معترضان کشته شدند.

دو حزب اتحادیه میهنی و دموکرات از زمان اعلام خودمختاری اقلیم کردستان عراق قدرت را در دست دارند.

معترضان و احزاب دیگر این دو حزب و مقام‌های دولتی را به فساد و ناتوانی متهم می‌کنند.

براساس گزارش سازمان ملل ۳۶ درصد جمعیت شش میلیونی اقلیم کردستان عراق با درآمد کمتر از ۴۰۰ دلار در ماه زندگی می‌کند.

در رتبه‌بندی «ادارک فساد» نیز این حکومت اقلیم کردستان عراق در جایگاه‌ها شانزدهم ایستاده است.

حکومت خودگران اقلیم کردستان پاییز ۲۰۱۷ رفراندوم استقلال را برگزار کرد و اکثریت شرکت‌کنندگان (۹۲,۷ درصد) به آن رای مثبت دادند با این حال دولت مرکزی عراق، آمریکا و دولت‌های منطقه‌ای مانند ایران، ترکیه و عربستان سعودی با آن مخالفت کردند.

به دنبال این وضعیت مسعود بارزانی، رئیس حکومت خودگران از مقام خود استعفاء و قدرت را به بستگانش واگذار کرد. در آخرین انتخابات پارلمان کردستان عراق که اکتبر ۲۰۱۸/ مهر ۱۳۹۸ برگزار شد دو حزب دموکرات و اتحادیه میهنی به ترتیب با ۴۵ و ۲۱ کرسی، اکثریت پارلمان را در اختیار گرفتند. حزب گوران (تغییر) که مخالفت سیاست‌های حکومت اقلیم است توانست تنها ۱۲ کرسی را در اختیار بگیرد.

منبع: سایت رادیو زمانه (مستقر در هلند)، ۴ اسفند ۱۳۹۸