کانادا این هفته به رژیم ایران اطلاع داده است که دانلود و تحلیل محتویات جعبه سیاه پرواز ۷۵۲ که برای رسیدگی به چگونگی سقوط هواپیما ضرورت دارد، برای مدتی نامعلوم به تأخیر میافتد.
با سقوط هواپیمای اوکراینی ۱۷۶ نفر سرنشینان آن جان خود را از دست دادند. متعاقب آن کانادا و برخی از کشورها از ایران خواستند جعبه سیاهی که از لاشه هواپیما به دست آمده را برای بازخوانی به نهادی بینالمللی تحویل دهد.
به گفته پایگاه خبری سیبیسی CBC دولت کانادا یکشنبه (۱۲ آوریل) به مقامهای ایرانی اطلاع داده است که در شرایط کنونی به علت شیوع بیماری کووید۱۹ اعزام بازرسان کانادایی به خارج غیرممکن است.
طبق این گزارش حسن رضاییفر، رئیس تیم تحقیقاتی رژیم ایران، در ایمیلی تأیید کرده است که از نمایندگان ۸ کشور برای سفر به آزمایشگاهی در اروپا برای شرکت در عملیات بازخوانی جعبه سیاه هواپیما دعوت شده بود، اما همه کشورها خواستهاند که به دلیل شیوع کرونا این برنامه به زمان دیگری موکول شود.
به گفته کتی فاکس، مدیر اداره ایمنی ترابری کانادا، مقامهای ایرانی در تماسی به تاریخ ۶ آوریل راجع به وضعیت بازخوانی جعبه سیاه پرسیده بودند، که به آنها پاسخ داده شده در زمان کنونی این امر غیرممکن است. او افزوده است که همه کشورها از فرستادن کارشناسان خود در شرایط کنونی عذر خواستهاند.
خانم فاکس تأیید کرده است که کشورها مایل هستند نمایندگان خود را به آزمایشگاهی که جعبه سیاه گشوده میشود، اعزام کنند اما این امر به دلیل شیوع اپیدمی کرونا در جهان به زمانی مناسب و نامشخص در آینده موکول میشود.
پیگیری کانادا و فشارهای بینالمللی
یک فروند هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ متعلق به شرکت هواپیمایی بینالمللی اوکراین با شماره پرواز ۷۵۲ با ۱۶۷ مسافر و ۹ خدمه پرواز، ساعت ۶ و ۱۲ دقیقه صبح چهارشنبه ۱۸ دیماه (۸ ژانویه ۲۰۲۰) از فرودگاه امام تهران به مقصد کییف پرواز کرد. این هواپیما ۶ دقیقه بعد از بلند شدن با شلیک پدافند هوایی سپاه پاسداران در حوالی صباشهر از توابع استان تهران سقوط کرد و همه سرنشیان آن جان باختند.
تنها سه روز پس از سرنگونی هواپیما بود که رژیم ایران اذعان کرد هواپیما با “شلیک اشتباه” نیروی هوایی سپاه سقوط کرده است. در میان قربانیان سقوط هواپیما ۵۷ تبعه کانادا و ۲۹ نفر دارای اقامت دائمی کانادا بودند.
به دنبال پیگیریهای کانادا و اوکراین و فشارهای جامعه بینالمللی جمهوری اسلامی پس از انکارها و مخالفتهای نخستین سرانجام حاضر شد جعبه سیاه را به کشوری دارای امکانات فنی بالاتر بفرستد.
از آنجا که رژیم ایران فاقد تجهیزات فنی برای گشودن و بازخوانی جعبه سیاه است، موافقت کرده که آن را به اوکراین یا فرانسه بفرستد. کشورهای ایالات متحده، اوکراین، سوئد، افغانستان، بریتانیا، فرانسه و آلمان و کانادا خواهان اعزام نمایندگان خود برای شرکت در تیم تحقیق پیرامون سقوط هواپیما شدند که تحلیل و ارزیابی دادههای جعبه سیاه اولین گام آن است که میتواند چندوچون سقوط هواپیما را به طور دقیقتری روشن کند.
فرانسوا فیلیپ شامپانی، وزیر امور خارجه کانادا تصریح کرده است که کشورش به فشارهای خود بر رژیم ایران ادامه خواهد داد تا “تمام جوانب این پرواز تراژیک” آشکار شود و خانوادههای قربانیان به عدالت و آرامش برسند.
منبع: سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی، ۱۲ آوریل ۲۰۲۰