سازمان دیدهبان حقوق بشر سوریه که اخبار خود را از اپوزیسیون سوری دریافت میکند روز سهشنبه ۱۶ اردیبهشت (پنجم مه) اعلام کرد که در حمله هوایی ارتش اسرائیل به مواضع شبهنظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی ۱۴ نفر کشته شدهاند.
خبرگزاری آلمان به نقل از این سازمان میگوید بمباران شبهنظامیان در منطقه دیرالزور، در شرق سوریه رخ داده و کشته شدگان یا ایرانی یا شبهنظامیان عراقی بودهاند که نیروی قدس سپاه پاسداران تجهیز و سازماندهی آنها را بر عهده دارد.
بنابر این گزارش خبرگزاری دولتی سوریه نیز شامگاه دوشنبه اعلام کرد که جنگندههای اسرائیلی چند انبار مهمات و تجهیزات نظامی در استان حلب در شمال این کشور ر بمباران کردهاند. این خبرگزاری از فعال شدن پدافند ضد هوایی ارتش سوریه خبر داده اما درباره تلفات و خسارتهای احتمالی حمله جنگندههای اسرائیل اطلاعاتی منتشر نکرده است.
ارتش اسرائیل که بارها مواضع نیروهای قدس و شبهنظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی، از جمله نیروهای حزبالله لبنان در سوریه را هدف قرار داده به طور معمول از تائید یا تکذیب رسمی خبر این گونه عملیات خودداری میکند.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل سال گذشته تهدید کرده بود که نظامیان ایران و گروههای متحد آن که قصد حمله به اسرائیل و نظامیان آن را دارند در هیچ جای جهان امنیت نخواهند داشت و با اقدامات پیشگیرانه روبرو خواهند شد.
اسرائیل هفته گذشته نیز ظاهرا دو بار به نیروهای مورد حمایت ایران در سوریه حمله کرده است. مقامات ارشد اسرائیلی بارها هشدار دادهاند که حضور نیروهای سپاه و وابستگانش در کشور همسایه خود را تحمل نمیکنند.
برخی رسانههای دولتی به نقل از ارتش سوریه اعلام کردهاند در یکی از این حملهها جنگندههای اسرائیلی از آسمان لبنان اهدافی در نزدیکی دمشق را هدف موشک قرار داده و در جریان آن سه کودک کشته شدهاند.
جمهوری اسلامی و روسیه مهمترین حامیان حکومت بشار اسد به شمار میروند. در حالی که روسیه بیشتر از طریق نیروی هوایی و با بمباران مواضع مخالفان حکومت ار نیروهای حکومتی پشتیبانی میکند، جمهوری اسلامی به طور عمده سازماندهی، آموزش و تجهیز شبهنظامیان اعزامی از کشورهایی چون عراق، افغانستان و پاکستان را بر عهده دارد.
جنگ داخلی سوریه در پی حرکتهای اعتراضی علیه رژیم بشار اسد از ماه مارس ۲۰۱۱ آغاز شد و تا کنون چند صد هزار کشته و مجروح برجا گذاشته است. سازمان ملل متحد برآورد میکند بحران سوریه تا کنون به آوارگی بیش از هفت میلیون نفر از جمعیت این کشور در داخل و در کشورهای همسایه منجر شده است.
منبع: سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی، ۵ می ۲۰۲۰