آمریکا: از ابزارهای خود برای جلوگیری از توسعه برنامه موشکی حکومت ایران استفاده می‌کنیم

ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، روز سه شنبه ۲۱ بهمن ماه گفته است٬ ایالات متحده ابزارهای متنوعی در اختیار دارد و آنها را به کار خواهد گرفت تا مانع توسعه برنامه موشکی ایران شود.

در جریان کنفرانس خبری روزانه سخنگوی وزارت خارجه آمریکا خبرنگاری از ند پرایس در خصوص گزارش تازه سازمان ملل درباره همکاری موشکی ایران و کره شمالی پرسید.

ند پرایس در پاسخ گفت، از آنجا که گزارش سازمان ملل هنوز منتشر نشده است در خصوص آن ابراز نظر نمی‌کنم، اما این حقیقت دارد که ما همچنان از ابزارهای متنوع منع گسترش (تسلیحات) برای جلوگیری از پیشرفت بیشتر موشک بالستیک ایران و توانایی آن در اشاعه این تکنولوژی به دیگران، از جمله کره شمالی، استفاده خواهیم کرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اضافه کرد، (چنین اقداماتی) شامل همکاری با متحدا‌ن‌مان خواهد بود تا از ارسال تجهیزات و تکنولوژی به این برنامه‌ها جلوگیری کنیم، با توجه به تعامل و حضور ما در عرصه‌های چندجانبه، (ما از این فرصت ) برای افزایش آگاهی از فعالیت‌های موشکی ایران و تشویق کشورها برای برداشتن گام‌هایی جهت مقابله با این فعالیت‌ها استفاده می‌کنیم.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تاکید کرد، سرانجام از تحریم‌های منع گسترش تسلیحات (هسته‌ای)، بر اساس اختیارات داخلی‌مان علیه اشخاص و نهادهای پشتیبانی کننده برنامه موشکی ایران استفاده خواهیم کرد.

وی در ادامه تصریح کرد، به همین دلیل است که گفته‌ایم هدف ما نه تنها این است که رژیم ایران به رعایت کامل توافق هسته ای موسوم به برجام بازگردد، بلکه می‌خواهیم در وهله اول برجام را تقویت و طولانی‌تر کنیم و از آن به عنوان سکویی برای توافقات بعدی درباره فعالیت‌های مخرب حکومت ایران و از جمله برنامه موشکی بالستیک آن استفاده کنیم.

خبرگزاری فرانسه روز سه گزارش داد، یک گروه از کارشناسان سازمان ملل که بر تحریم‌های کره شمالی نظارت می‌کنند گزارش داده‌اند که ایران و کره شمالی از سال ۲۰۲۰ در زمینه توسعه موشک‌های دوربرد و انتقال قطعات ساخت این موشک‌ها دوباره شروع به همکاری کرده‌اند.

این خبرگزاری که یک نسخه از این گزارش را رویت کرده، نوشت، در این گزارش که ۲۰ بهمن به شورای امنیت سازمان ملل ارسال شده، کره شمالی به نقض صریح تحریم‌های سازمان ملل متهم شده است.

خبرگزاری رویترز نیز ۳۰ آذر در گزارشی به نقل از یک مقام آمریکایی نوشته بود که ایران و کره‌ شمالی همکاری خود در زمینه یک موشک دور‌برد که نوع آن مشخص نیست را از سر گرفته‌اند، و این همکاری شامل انتقال قطعات حساس است.

در گزارش کارشناسان سازمان ملل تاکید شده است که همکاری‌های ایران و کره‌ شمالی در حالی دوباره آغاز شده است که کره‌ شمالی اقدام به آزمایش کلاهک‌های اتمی جدید برای موشک‌های بالستیک دوربرد کرده است.

خبرگزاری بلومبرگ هم با اشاره به گزارش کارشناسان سازمان ملل نوشته است که یافته‌های این کارشناسان نشان می‌دهد که «مرکز تحقیقاتی شهید حاجی علی موحد» در ساخت موشک ماهواره‌بر از «کمک و پشتیبانی» متخصصان کره‌ شمالی بهره برده است.

ند پرایس در بخش دیگری از کنفرانس خبری خود به پرسشی در خصوص اظهارات محمود علوی، وزیر اطلاعات ایران پاسخ داد.

سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به این که «هنوز مشخص نیست» که او غیر از دیدگاه خودش، چیزی را مطرح کرده باشد، گفت، ما این اظهارات بسیار نگران کننده را در نظر خواهیم داشت.

وی اضافه کرد، ایران براساس عضویتش در معاهده منع گسترش تسلیحات هسته‌ای، ن پی تی، متعهد شده است که هرگز، هرگز، هرگز، به طور دائمی تسلیحات اتمی تولید نکند و چنین تعهدی باردیگر در قالب توافق هسته‌ای (برجام ) مورد تایید قرار گرفته است.

محمود علوی دوشنبه شب در یک برنامه تلویزیونی درباره به پرونده هسته‌ای ایران و تحریم‌های ایالات متحده به طور تلویحی هشدار داده بود که جمهوری اسلامی در صورت ادامه فشارها ممکن است به سمت ساخت سلاح هسته‌ای برود.

وزیر اطلاعات ایران گفته بود: «مقام رهبری فتوا داده که سلاح هسته‌ای حرام است اما اگر گربه را در گوشه‌ای گیر بیندازند، ممکن است رفتارش با وقتی که گربه آزاد است فرق کند.»

وی افزوده بود: «اگر ایران را به آن سمت هل بدهند دیگر تقصیر ایران نیست.»

مقامات ایران همواره به فتوای علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی استناد می‌کنند که ساخت سلاح هسته‌ای را حرام اعلام کرده است. با این حال غرب و اسرائیل تاکید دارند که برنامه هسته‌ای ایران معطوف به تولید سلاح اتمی است. ‎

برگرفته ای از سایت رادیو فردا، ۱۰ فوریه۲۰۲۱