حوثی‌ها و جمهوری اسلامی با طرح عربستان برای توقف جنگ یمن مخالفت می‌کنند

وزیر خارجه ایالات متحده دوشنبه ۲۲ مارس (دوم فروردین) در تماس تلفنی با وزیر خارجه سعودی با محکوم کردن حمله حوثی‌ها به خاک عربستان درباره پایان دادن به جنگ یمن و ابتکار ریاض گفتگو کردند؛ ابتکاری که رهبران انصارالله می‌گویند «چیز جدیدی ندارد». آنها از تهران آشکارا پیام برای برای رد آن می‌فرستند.

شورشیان حوثی مورد حمایت جمهوری اسلامی شش سال با پشتیبانی جمهوری اسلامی جنگ در یمن را ادامه داده‌اند
آنتونی بلینکن در گفتگو با فیصل بن فرحان آل سعود همچنین بر تعهد واشنگتن نسبت به حمایت‌های دفاعی از ریاض تاکید کرد.

وزارت خارجه ایالات متحده در اطلاعیه‌ای نوشت که بلینکن در مکالمه خود با فیصل بن فرحان آل سعود با تأکید بر تعهد واشنگتن نسبت به حمایت‌های دفاعی از ریاض، حملات اخیر «گروه‌های همسو با ایران» در منطقه را علیه خاک عربستان سعودی به شدت محکوم کرد.

در این اطلاعیه آمده طرفین درباره همکاری نزدیک با هدف حمایت از تلاش‌های مارتین گریفیث و تیموتی لندرکینگ، نمایندگان سازمان ملل و ایالات متحده در امور یمن، برای پایان دادن به این جنگ گفتگو کردند.

آمریکا در حالی حملات موشکی و راکتی به عربستان را محکوم می‌کند که کمتر از یک ماه پیش حوثی‌ها را از فهرست سازمان‌های تروریستی آمریکا خارج کرد اما این اقدام بر شدت حملات آنها افزود. تأسیسات نفتی آرامکو هفته پیش هدف حملات پهپادی قرار گرفت. مقامات سعودی می‌گویند در همه این حملات از تسلیحات ساخت ایران استفاده شد. حوثی‌ها نیز پیش از این اعلام کرده بودند در حمله به عربستان از موشک‌های «ذوالفقار» استفاده کردند.

در چنین شرایطی ریاض برای پایان دادن به جنگ در یمن ابتکار جدید ارائه داده که موافقت نسبی واشنگتن و سازمان ملل را نیز در پی داشته است.

به گزارش «عرب نیوز» عربستان سعودی برای ایجاد صلح در یمن، رساندن کمک به مردم و پایان دادن به جنگ شش ساله از روز دوشنبه ابتکار عمل گسترده‌ای را آغاز کرد.

این طرح خواستار آتش‌بس سراسری تحت نظارت سازمان ملل، بازگشایی فرودگاه صنعا و گفتگوهای جدید برای دستیابی به یک راه حل سیاسی است.

با این طرح محدودیت‌های بندر «حدیده» در دریای سرخ کاهش می‌یابد و امکان دسترسی کشتی‌ها و محموله‌ها را فراهم می‌کند. درآمد حاصل از گمرکات بندر از جمله مالیات، طبق قرارداد استکهلم به بانک مرکزی در حدیده می‌رسد.

خالد بن‌سلمان معاون وزیر دفاع عربستان گفته این طرح به حوثی‌ها این فرصت را می‌دهد تا منافع کشورشان را «بیش از اهداف توسعه‌طلبانه ایران» حفظ کنند.

این پیشنهاد با استقبال سازمان ملل و دولت یمنی تحت حمایت عربستان سعودی که در بندر جنوبی عدن مستقر است، مواجه شده اما شورشیان حوثی می‌گویند که این طرح حاوی «هیچ چیز جدیدی نیست» و به نظر نمی‌رسد که منجر به رفع محاصره بشود.

حسین امیرعبدالهیان دستیار ویژه محمدباقر قالیباف در امور بین‌الملل می‌گوید «امروز مقاومت یمن پیروز و حاکمان سعودی به شدت گیج و مبهوت‌اند.»

شبکه «العالم» در تحلیلی می‌نویسد این طرح به عربستان این حق را می‌دهد که پروازها و مقصد پروازها در فرودگاه صنعا را تحت کنترل بگیرد و بر فعالیت بندر حدیده نیز اشراف کامل داشته باشد؛ به این معنا که شریان زندگی یمنی‌ها در دست سعودی‌ها خواهد و سعودی‌ها اراده خودشان را بر آنها تحمیل خواهند کرد و لذا، محاصره یمن همچنان پایدار خواهد ماند ولی اینبار در قالب و چارچوب یک «قانون آمریکایی».

بخشی از این مخالفت نیز دلایل مالی دارد. در طرح سعودی آمده «درآمدهای حاصل از عوارض و مالیات از بندر حدیده به حساب بانکی مشترک در بانک مرکزی یمن و عربستان ریخته شود تا بر خرج آن نظارت کامل شود» که اقدامی ضورریست تا حوثی‌ها پول‌ها را صرف خرید تسلیحات نکنند اما العالم نوشته در چنین شرایطی حوثی‌ها متوجه نخواهند شد که چقدر پول به این حساب واریز می‌شود، و یا اعضای این حساب مشترک چه تعداد است و یا چگونه سهم خود را به دست خواهند آورد.

در وبسایت این شبکه نیز در یادداشتی با عنوان «ابتکار صلح به نام یمن به کام سعودی!» کل طرح زیر سؤال برده شده و تلویحاً گفته مقاومت ادامه خواهد داشت.

پایگاه خبری- تحلیلی «نشنال اینترست» در گزارشی می‌نویسد حوثی‌ها یک زرادخانه تسلیحاتی پیشرفته متشکل از تسلیحات ساخت کره شمالی دارند که نشان دهنده همکاری نظامی بین تهران و پیونگ یانگ است که در یمن بروز یافته است.

بی‌تردید جمهوری اسلامی ایران از یمن سهم می‌خواهد. درواقع اگر طرحی اجرا شود که در آن منافع رژیم ایران تأمین نشود سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به پشتیبانی تسلیحاتی و مالی و حوثی‌ها ادامه خواهد داد. جنگ یمن برای جمهوری اسلامی از یکسو ابزار فشار و تهدید حاکمان ریاض و متحدان آن در منطقه است و از سوی دیگر آشفتگی اوضاع در یمن فرصتی برای جمهوری اسلامی است تا کشتیرانی آزاد در دریاها را با توسل به گروه‌های نیابتی مختل کند تا از آن به عنوان اهرمی جهت دور زدن تحریم‌های نفتی و تسهیل انتقال غیرقانونی نفت استفاده کند. به بیان دیگر تا وقتی جمهوری اسلامی دست از حمایت گروه‌های شبه‌نظامی منطقه برندارد ابتکارات مشابه سرانجام نخواهد یافت چنانکه در سوریه بعد از ۱۰ سال هنوز بحران باقیست.

برگرفته ای از سایت کیهان لندن، ۲۳ مارس ۲۰۲۱