بعد چراغ سبز خامنه ای؛ رئیسی: اگر تحریم‌ها لغو شوند امکان هرگونه توافق با آمریکا وجود دارد

ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری رژیم ایران سه‌شنبه شب در گفت‌وگویی با صدا و سیما با اشاره به انتشار خبرهایی در خصوص احتمال مذاکرات مستقیم میان ایران و آمریکا گفت: «درخواست مذاکره مستقیم از سوی آمریکا جدید نیست و مدت‌هاست مطرح شده، ولی تا الان با آمریکا مذاکره نکرده‌ایم، اما چنانچه در طرف مقابل آمادگی رفع تحریم‌ها وجود داشته باشد، جا برای هرگونه توافق وجود دارد.»

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران دو روز پیش احتمال مذاکره با ایالات متحده را تایید کرده و گفته بود که اگر در روند مذاکرات «به مرحله‌ای برسیم که برای یک توافق خوب با تضمین بالا، باید سطحی از گفت‌وگو را با آمریکا را داشته باشیم، این موضوع را نادیده نخواهیم گرفت.»

این مواضع پس از آن اتخاذ می‌شود که دو هفته پیش علی خامنه‌ای، رهبر حکومت ایران که از مخالفان اصلی مذاکره مستقیم با آمریکا بود در سخنانی چراغ سبز برای مذاکرات مستقیم دو کشور را داده بود. آقای خامنه‌ای گفته بود: «اینکه در مقطعی با دشمن مذاکره، صحبت و تعامل شود به معنای تسلیم شدن در مقابل آن نیست.»

پیش از این رهبر ایران بارها احتمال هرگونه مذاکره با آمریکا را رد می‌کرد، از جمله در دیدار با مسئولان نظام در ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۸ مذاکره را «سم» خواند که «مطلقا معنی ندارد.»

رئیس‌ جمهوری رژیم ایران در ادامه گفتگوی خود با اشاره به اینکه «ما فقط دنبال مذاکرات هسته ای نیستیم، و همه چیز ما مذاکرات نیست» گفت که در زمینه خنثی کردن و رفع تحریم ها «در حال اقدام هستیم و در زمینه خنثی کردن تحریم‌ها دنبال گسترش روابط با همسایگان از جمله روسیه هستیم.»

او با اشاره به برخی از انتقادها به سیاست نگاه به شرق و تکیه به چین و روسیه نیز گفت: «ما باید سیاست متوازن داشته باشیم. ما دنبال سیاست متوازن و جبران عقب‌ماندگی‌ها هستیم.»

آقای رئیسی در بخشی از سخنانش به تاجیکستان اشاره کرد و مدعی شد که بعد از سفر اخیرش به تاجیکستان حجم روابط دو کشور سه برابر شده است.

از زمان دعوت محی الدین کبیری، رهبر حزب نهضت تاجیکستان به تهران برای شرکت در همایش وحدت اسلامی و انتشار عکسی از دیدار او با آقای خامنه‌ای در دی ماه ۱۳۹۴ روابط دو کشور به سردی گرایید تا جایی که با رای منفی تاجیکستان، ایران چهار سال پیش از عضویت در پیمان شانگهای بازماند. در دو سال اخیر و با بهتر شدن روابط میان تهران و دوشنبه، در نهایت چند ماه پیش راه عضویت ایران در این پیمان باز شد.

رئیس جمهور حکومت ایران در خصوص سفر دو روزه خود به روسیه و دیدار با پوتین نیز گفت که هر دو کشور اشتراک نظر دارند «که باید سلطه دلار پایان یابد و با پول دو کشور تبادل شود.» او تکمیل فاز دو توسعه نیروگاه بوشهر، صادارت محصولات کشاورزی و واردات کالاهای استرتژیک، حذف تعرفه‌ها و تکمیل مسیر شمال به جنوب کشور را از جمله تصمیمات اتخاذ شده در سفر خود به روسیه عنوان کرد.

آقای رییسی با بیان اینکه «۳ میلیارد روابط ما به روسیه می‌تواند به ۱۰ میلیارد دلار برسد» گفت: «در حوزه‌های نفتی و گازی، صنعت، کشاورزی و هوافضا می‌توانیم با روسیه همکاری کنیم. ما مزیت‌هایی داریم که مورد نیاز روسیه است و روسیه مزیت‌هایی دارد که می‌تواند مورد استفاده ما باشد.»

برگرفته ای از سایت یورونیوز (اتحادیه اروپا) به زبان فارسی، ۲۶ ژانویه ۲۰۲۲