آمریکا و اسرائیل متعهد شدند تلاشهای خود برای جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح اتمی را هماهنگ کنند. در این راستا دو کشور درباره اقدامات اقتصادی و دیپلماتیک و همچنین همکاریهای نظامی دوجانبه هم بحث و رایزنی کردند.
در بیانیهای که کاخ سفید روز چهارشنبه، یکم ژوئن (۱۱ خرداد) منتشر کرد، آمده است مقامات ایالات متحده و اسرائیل متعهد شدهاند تلاشهای خود برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای را هماهنگ کنند.
بر اساس بیانیه مذکور جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا و ایال خولاطا، مشاور امنیت ملی اسرائیل در راس دو هیات کارشناسی در واشنگتن با یکدیگر دیدار و تبادلنظر کردهاند.
در این بیانیه همچنین آمده است که مقامات دو کشور از جمله درباره اقدامات اقتصادی و دیپلماتیک برای دستیابی به اهداف مورد نظر و همچنین همکاریهای جاری نظامی بین آمریکا و اسرائیل بحث و گفت و گو کردند.
به گزارش رویترز، آمریکا، آلمان، بریتانیا و فرانسه در آستانه نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی با پیش نویس قطعنامهای از این نهاد خواستند ایران را به خاطر پاسخ ندادن به پرسشهای این سازمان در مورد منشاء ذرات اورانیوم یافت شده در سایتهای اعلامنشده “توبیخ کند”.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در آخرین گزارش خود تاکید کرده بود که پرسشها از جمهوری اسلامی درباره منشاء ذرات اورانیوم پیدا شده در سه سایت هستهای اعلام نشده در مریوان، ورامین و تورقوزآباد همچنان بدون پاسخ مانده است.
تلاش علیه فعالیتهای منطقهای جمهوری اسلامی
در بیانیهای که کاخ سفید روز چهارشنبه منتشر کرد همچنین آمده است که مقامات آمریکایی و اسرائیلی در دیدار خود در واشنگتن متعهد شدهاند که تلاشهای دو جانبه برای مقابله با “فعالیتهای تهاجمی منطقهای”جمهوری اسلامی را هماهنگ کنند.
نفتالی بنت، نخستوزیز اسرائیل چند روز پیش ضمن بیان این که حکومت ایران در چند دهه گذشته تروریسم علیه اسرائيل و منطقه را از طریق نیروهای نیابتی و فرستادگانش پیش میبرد،هشدار داده بود: «دوران مصونیت رژیم ایران به سر رسیده است. آنها که تروریستها را تأمین مالی میکنند، کسانی که تروریستها را مسلح میکنند و آنها که تروریست میفرستند بهای کامل آن را خواهند پرداخت».
روز گذشته سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران در واکنش به قطعنامه، با اشاره به این که اسرائیل تنها دارنده سلاح اتمی در خاورمیانه و شمال آفریقاست، این کشور را “دشمن شماره یک برجام و نفیکننده انپیتی” خوانده بود. او در توییتی نوشت: «ما به هرگونه اقدام غیرسازنده در شورای حکام پاسخ قاطع و مناسب خواهیم داد.»
دور تازه مذاکرات برای احیای توافق هستهای با ایران در وین فروردین ماه سال جاری متوقف شد. جمهوری اسلامی ایران اسفندماه گذشته متعهد شده بود در مدت سه ماه به پرسشهای آژانس درباره منشاء اورانیوم در سایتهای اعلام نشده پاسخ دهد. آژانس روز دوشنبه ۳۰ مه در گزارشی اعلام کرد که با وجود تلاش طولانی برای دریافت توضیحات ایران، هنوز سوالاتی باقی ماندهاند که “روشن نشدهاند”.
برگرفته ای از سایت دویچه وله فارسی،۲ ژوئن ۲۰۲۲