«صدور حکم محاربه» علیه دو کودک بلوچ در زاهدان

کمپین فعالین بلوچ، مستقر در بریتانیا، از صدور «حکم محاربه» علیه دو برادر ۱۵ و ۱۶ ساله به نام های محمد و علی رخشانی در زندان مرکزی زاهدان خبر داده است.

علی کریمی، وکیل این دو برادر، گفته است که این حکم را دادگاه کیفری به ریاست «قاضی فیروزی» ابلاغ کرده است.

کمپین فعالین بلوچ نوشته است که محمد و علی رخشانی آزاد در روز نهم مهرماه در برابر محل سکونتشان دستگیر شدند.

علی کریمی گفته است که آنها در دادگاه کیفری زاهدان محاکمه شده‌اند. جزئیات بیشتری از این پرونده در دست نیست.

بر اساس قانون مجازات اسلامی، محاربه از جمله اتهاماتی است که می‌تواند مجازات اعدام در پی داشته باشد.

روز چهارشنبه سازمان حقوق بشر ایران در نروژ با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که دستکم ۲۶ تن از معترضان دستگیر شده در خطر مجازات اعدام هستند.

گفته می‌شود محمد رخشانی دارای بیماری تشنج و تحت نظر پزشک خانواده قرار داشته است.

عبدالله عارف فعال حقوق بشر بلوچ در لندن در توییتی نوشت: «با پدر این دو کودک صحبت کردم، جویای حال فرزندانش شدم. پدر زد زیر گریه گفت ۶۰ روزه ازشون بی خبرم، و محمد زیر نظر پزشک هست و بیماری تشنج دارد، نمی دونم الان حالش چطوره.»

به عقیده کارشناسان حقوق بشر حکومت ایران برای خاموش کردن اعتراضات به راحتی از اتهام محاربه و افساد فی الارض که می تواند حکم اعدام داشته باشد استفاده می کند.

پگاه بنی هاشمی حقوقدان و مشاور حقوقی در آمریکا در مورد تعریف حقوقی این دو اتهام می گوید: «در محاربه کشیدن سلاح به صورت گسترده به روی تعداد زیادی از مردم عنوان شده و در مساله افساد فی الارض یعنی کسی بخواهد به صورت گسترده به تمامیت جسمانی افراد حمله کند. مصداق محاربه و افساد فی الارض می‌تواند حملات تروریستی باشد، یعنی عده‌ای عمده از مردم را با سلاح هدف قرار دهند که به کشتن و ایجاد رعب و وحشت منجر شود.»

محمد و علی رخشانی یک روز بعد از جمعه خونین زاهدان دستگیر شدند.

در روز جمعه ۸ مهر نمازگزارانی که پس از خطبه‌های مولوی عبدالحمید، برای اعتراض به «تجاوز یک فرمانده پلیس به یک دختر نوجوان» تجمع کرده بودند با شلیک مستقیم ماموران امنیتی روبرو شدند و آن طور که گزارش شده تنها طی ۲ ساعت تیراندازی، بین ۸۰ تا ۱۰۰ نفر کشته و دهها نفر دیگر زخمی شدند.

آن تظاهرات و تیراندازی حدود دو هفته بعد از شروع اعتراضات سراسری ایران بعد از کشته شدن مهسا امینی دختر ۲۲ ساله در جریان بازداشت توسط گشت ارشاد در تهران روی داد.

شهرهای سیستان و بلوچستان بعد از آن هم تقریبا هر جمعه صحنه تظاهرات ضددولتی و گاه تیراندازی مرگبار ماموران به سوی شهروندان بوده است.

در تازه ترین مورد معترضان در روز ۴ آذر شعار «مرگ بر خامنه‌ای» و«از بلوچستان تا کردستان، جانم فدای ایران» سردادند و ماموران در زاهدان و خاش به روی معترضان آتش گشودند.

در آن روز معترضان در حمایت و اعلام همبستگی با مردم کردستان به خیابان آمدند و شعار «کرد و بلوچ برادرند، تشنه خون رهبرند»، « کرد تنها نیست، بلوچ پشتیبان اوست» و «کردستان زنده باد، بلوچستان زنده باد» سر دادند.

براساس گزارش‌ها از سیستان و بلوچستان، مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت این شهر در خطبه‌های نماز جمعه این هفته، خواهان توقف خشونت علیه مردم کردستان شد و از حکومت خواست به روی مردم معترض شلیک نکنند.

برگفته ای از سایت بی بی سی فارسی، ۲ دسامبر ۲۰۲۲