روزنامه آمریکایی واشینگتن پست گزارش داده که جمهوری اسلامی ایران با افزایش طرحهای توطئه برای ربودن و کشتن مخالفان در خارج از کشور، اجرای این عملیات را به «باندهای سرقت جواهرات و سایر گروههای بزهکار» مرتبط با خارج واگذار میکند.
واشینگتن پست در مقاله روز پنجشنبه، دهم آذر، تاکید کرد که گسترش تحرکات جمهوری اسلامی برای «ترور و توطئههای ربودن» ایرانیان و غیرایرانیان در غرب، مقامات دولتهای این کشورها را نگران کرده است.
این روزنامه مقاله خود را بر اساس گفتوگو با ۱۵ مقام در آمریکا، اروپا و خاورمیانه و با استناد به «اسناد و مدارک دولتی» موجود در دست نهادهای اطلاعاتی وامنیتی غربی تهیه کرده است.
محمد باقر مرادی پس از اینکه به پنج سال زندان به اتهام «تبانی علیه نظام» محکوم شد، در سال ۲۰۱۴ به ترکیه فرار کرده بود
به نوشته این روزنامه، سرعت طرحهای جمهوری اسلامی در دو سال گذشته به میزان قابل توجهی «افزایش» یافته و به گفته مسئولان آگاه از این امر، از «بلندپروازانهترین» توطئههای طراحی شده از سوی ایران در سالهای گذشته است.
واشینگتن پست نوشت که تشکیلات اطلاعاتی و امنیتی حکومت ایران برای اجرای نقشههای خود به نیروهای «نیابتی» متکی هستند و «صدها هزار دلار به سارقان جواهرات، قاچاقچیان مواد مخدر و سایر بزهکاران پیشنهاد میکنند».
سازمان اطلاعات سپاه پاسداران و نیروی قدس سپاه پاسداران به عنوان دو عامل فعال در طراحی این توطئهها ذکر شدهاند.
بر اساس این تحقیق، استخدام «مزدوران اجارهای» به طرح تهیه شده علیه اهداف درنظر گرفته شده و منطقه جغرافیایی بستگی دارد.
در این گزارش به مورد «رحمت اسدی»، یکی از مهرههای همکار اطلاعاتی سپاه پاسداران، اشاره شد که در زمان گذراندن محکومیت خود به دلیل قتل یک تاجر ایرانی- بریتانیایی در زندان دوبی، دو برادر کلمبیایی همبند خود را که در سرقت جواهرات بینالمللی خبره بودند، برای کشتن افراد آمریکایی و اسرائیلی در کلمبیا برای دوره بعد از آزادی آنها «آموزش» داد.
این گزارش افزوده که تکیه به مزدوران اجارهای از میان باندهای بزهکار، احتمالا سبب «شکست برخی از عملیات» شده، زیرا در مواردی اجیرشدگان «سردرگم» بوده و «دستورات را اجرا نکردند».
به نوشته واشینگتن پست، در مورد دو برادر کلمبیایی سارق جواهرات، آنها سال ۲۰۲۱ از زندان دوبی آزاد شدند، اما عملیاتی را که «رحمت اسدی به نیابت از سوی نهادهای اطلاعاتی ایران به آندو و باندشان محول کرده بود، اجرا نکردند».
با این حال، جمهوری اسلامی برای بهره بردن از هر عاملی که به نیروی عملیاتی در سراسر جهان در راستای اهداف نهادهای اطلاعاتی تهران مبدل شود، تلاش میکند.
بر اساس این گزارش، خیز جمهوری اسلامی برای گسترش ترور و ربودن مخالفان و فعالان در خارج پیشاپیش با برخی گامهای دولتهای غربی پاسخ گرفته و از جمله دیپلماتهای ایرانی اخراج شده و به تهران نیز در رابطه با عواقب تحقق اهداف خود هشدار داده شده است.
سخنگوی تشکیلات اطلاعاتی کانادا به واشینگتن پست گفت که مهرههایی از دولتهای متخاصم، از جمله جمهوری اسلامی ایران، جوامع کانادایی را رصد و ارعاب میکنند و شهروندان ساکن کانادا هدف این تهدیدها هستند.
سرویس اطلاعاتی کانادا تایید کرده که چند مورد از تهدیدهای جانی ناشی از جمهوری اسلامی ایران را بر اساس «اطلاعات معتبر» بررسی میکند.
رامین سید امامی، یک شهروند ۴۱ ساله ایرانی- کانادایی ساکن ونکوور، به واشینگتن پست گفته که افسران سرویس اطلاعات امنیتی کانادا، ضمن بررسی تهدیدهایی که مشخصا علیه او وجود دارد، به وی گفتند که «دولت ایران فهرستی از ایرانیان ساکن خارج که آنها را تهدیدی برای حکومت خود میداند، تهیه کرده است».
رامین سید امامی پسر پروفسور کاووس سید امامی، فعال محیطزیستی است که زمستان چهار سال پیش در بازداشت جمهوری اسلامی ایران جان باخت.
افسران اطلاعاتی کانادا به رامین سید امامی توصیه کردند که تدابیر امنیتی لازم را در کانادا انجام دهد، از سفر به کشورهای همجوار ایران خودداری کرده و مراقب باشد در دام روابط به ظاهر عاشقانهی طراحی شده از سوی نهادهای اطلاعاتی ایران که به «پرستوهای» اطلاعاتی حکومتی محول میشود، نیفتد.
چند ایرانی دیگر ساکن کانادا نیز از میان مخالفان جمهوری اسلامی ایران که در دوره اخیر در تظاهرات ابراز همبستگی با معترضان درون کشور مشارکت داشتهاند، هفته گذشته به شبکه تلویزیونی سیبیاس کانادا گفتند که از سوی رژیم ایران در محل زندگی خود در داخل خاک کانادا زیر رصد قرار گرفته و بارها تلفنی تهدید شدند.
اما از گزارش واشینگتن پست چنین برمیآید که دامنه عملیات نیروهای اطلاعاتی حکومت ایران بسیار فراتر از رصد و تهدید تلفنی است.
متیو لویت، مقام پیشین ضد ترور آمریکا و محقق اندیشگده واشینگتن برای سیاست خاور نزدیک، گفته است که از ۱۲۴ مورد توطئه ترور خارجی توسط ایران که او ردیابی کرده، ۳۶ مورد بعد از کشته شدن قاسم سلیمانی طراحی شده و قرار بوده بیش از یک چهارم آن در آمریکا اجرا شود.
مقامات آمریکا در یک سال اخیر از توطئه حکومت ایران برای کشتن مایک پمپئو، وزیر خارجه پیشین، جان بولتون، مشاور پیشین امنیت ملی آمریکا و مسیح علینژاد، فعال سیاسی مخالف حکومت در بروکلین در نیویورک، خبر دادند.
نام برنار آنری لوی، روزنامهنگار و کنشگر سیاسی فرانسوی الجزایری نیز به عنوان یکی از اهداف نهادهای اطلاعاتی ایران مطرح شد.
همچنین نهادهای اطلاعاتی اسرائیل طرحهای کشتن بازرگانان اسرائیلی در قبرس و کلمبیا را به نهادهای اطلاعاتی ایران مربوط دانسته و از افشای این توطئهها خبر دادند.
رضا علیجانی، عضو سابق شورای فعالان ملی مذهبی و سردبیر نشریه توقیف شده «ایران فردا» است که پس از انقلاب، سال های بسياری از عمر خود را در زندان گذرانده است.
سرویس امنیت داخلی بریتانیا در هفتههای اخیر از وجود دستکم ده تهدید بالقوه در خاک این کشور از ناحیه ایران خبر داد و تایید کرد که بخشی از تهدیدات متوجه کارکنان شبکههای تلویزیونی فارسیزبانی است که از لندن برنامه پخش میکنند.
با وجود خنثی شدن شمار زیادی از توطئههای خرابکاری منتسب به ایران، در کمتر از سه سال دستکم سه مخالف جمهوری اسلامی ایران در اروپای غربی کشته شدند؛ یکی از آنها یک ایرانی عرب بود که در مقابل خانهاش در لاهه به ضرب گلوله کشته شد.
روحالله زم، روزنامهنگار و بنیانگذار سایت افشاگر «آمدنیوز» در عملیات «فریب» نهادهای اطلاعاتی ایران هنگام سفر به عراق ربوده و چند ماه بعد در ایران اعدام شد.
رژیم ایران بعدتر جمشید شارمهد، شهروند ایرانی آلمانی ساکن کالیفرنیا را در دوبی ربود و به ایران انتقال داد که خطر اعدام او در ایران وجود دارد.
مقامات غربی گفتهاند که اصرار ایران در پیگیری توطئههای قتل و ربودن مخالفان ممکن است به قتل یک ناراضی، روزنامهنگار یا حتی یک شخصیت دولتی غربی منجر شود و در آن صورت، این امر ممکن است جرقه درگیری مستقیم با تهران باشد.
برگرفته ای از سایت رادیو فردا، ۲ دسامبر ۲۰۲۲