کوهرنگ زیر برف؛ خانه‌هایی که تاب نمی‌آورند، دیوارهایی که می‌ریزند

در پی بارش سنگین برف در شهرستان کوهرنگ که در روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه ۲۵ و ۲۶ بهمن ۱۴۰۱به اوج خود رسید، ارتفاع برف در برخی مناطق به سه متر و نیم و در مناطق مرتفع به شش متر رسیده و وضعیت این منطقه بحرانی اعلام شده است.

شهرستان کوهرنگ در فاصله ۱۰۰ کیلومتری شهرکرد، مرکز استان چهارمحال و بختیاری واقع شده است‌.

سازمان هلال احمر استان چهارمحال و بختیاری روز چهارشنبه ۲۶ بهمن‌ با اعلام این خبر اعلام  کرد در حال حاضر بارش باران هم آغاز شده است و امکان دارد که مشکلات در این شهرستان دوچندان شوند.

ساکنان شهرکرد، کوهرنگ و روستاهای اطراف می‌گویند خانه‌ها زیر بار سنگینی برف نشسته بر بام‌ها در حال فرو ریختن هستند و مردم مستاصل مانده‌اند. این در حالی است که هیچ اقدام موثری هم برای امدادرسانی به آن‌ها انجام نشده است.

***

«هیچ‌کس به داد ما نمی‌رسد. ما یک هفته است داریم برف پارو می‌کنیم اما وقتی جایی نیست برف‌ها را از بام آن‌جا بریزیم، چه کنیم؟ دیوارها مقاوم نیستند و سقف ممکن است روی سر زن و بچه ما پایین بیاید. صدای ما هم که به جایی نمی‌رسد.»

صدای فریادهای آقای «قربانی» به خوبی به گوش نمی‌رسد. فیلترینگ اینترنت از یک سو و  اختلالات ناشی از بارش برف بر خطوط تلفن و اینترنت از یک سوی دیگر باعث شده‌اند به سختی بشنوم چه می‌گوید اما همه چیز از دشواری شرایط در کوهرنگ و روستاهای اطراف آن حکایت دارند و شهروندان کوهرنگ و بسیاری از روستاهای هم‌جوار در محاصره انبوهی از برف راه به جایی ندارند.

یکی از ساکنان شهرکُرد درباره این بارش‌ها به «ایران‌وایر» می‌گوید: «از آخرین باری که شرایط در چهارمحال و بختیاری به این صورت بود، خیلی گذشته است. من ۴۸ ساله‌ام ولی یادم می‌آید تازه به مدرسه می‌رفتم که در شهرکرد همین‌طور برف آمد؛ آن‌قدر که ما برف پشت بام را توی حیاط پارو کردیم و بعد پا گذاشتیم روی برف‌های پارو شده و پایین آمدیم. الان وضعیت در کوهرنگ از آن وقت هم بدتر است، چون حدود دو سه متر برف آمده و گفته شده ممکن است ارتفاع برف بیشتر هم بشود. آن‌جا به شدت نیازمند امدادرسانی فوری است.»

در چهارمحال و بختیاری چه خبر است؟

ویدیوهایی که از کوهرنگ و روستاهای اطراف آن منتشر شده‌اند، شدت بارش برف در روزهای گذشته را به وضوح نشان می‌دهند. سقف خانه‌ها زیر لایه ضخیمی از برف پنهان شده و در و دیوار خانه‌ها ناپیدا است. ماشین‌آلات راه و ترابری و کشاورزی مردم محلی تا جایی که توانسته‌اند، تلاش می‌کنند راه را برای عبور و مرور و تردد در منطقه باز کنند اما شدت بارش‌ها به قدری است که در بعضی تصاویر راه باریکی در میان دیوارهایی بلند از برف و یخ باز شده است و عبور از میان آن راه به شدت خطرناک به نظر می‌رسد، چرا که امکان ریزش دیواره‌ها وجود دارد.

به گزارش «ایرنا»، «شهباز اکبری»، فرماندار کوهرنگ، شامگاه چهارشنبه در نشست ستاد مدیریت بحران استان چهارمحال و بختیاری گفته که بارش سنگین برف راه‌های ارتباطی ۲۳۵ روستا با این شهرستان را مسدود کرده است و ۲۰ هزار نفر از جمعیت این روستا‌ها به وسایل گرمایشی، اقلام غذایی و آرد، پتو و بسته‌های مواد غذایی قابل نگه‌داری نیاز فوری دارند.

در همین جلسه، «غلامعلی حیدری»، استاندار چهارمحال و بختیاری هم گفته بود که در برخی مناطق با بولدوزر هم نمی‌توان برف‌روبی انجام داد. در مناطقی هم‌چون بازفت و موگویی هم امدادرسانی به دلیل مسدود شدن مسیرهای ارتباطی میان لرستان و چهارمحال و بختیاری ناممکن شده است.

با این‌همه، مدیر روابط عمومی هلال احمر استان چهارمحال و بختیاری از گرفتار شدن بیش از سه هزار نفر در برف و کولاک این استان در فاصله زمانی ۲۲ تا ۲۶ بهمن خبر داده و مدعی شده که امدادرسانی به آن‌ها بدون مشکل انجام شده است.

این اظهارات اما توسط «قدرت‌الله حمزه»، نماینده مردم کوهرنگ در مجلس شورای اسلامی تکذیب شد. او در جلسه روز چهارشنبه تاکید کرد که امکانات موجود جواب‌گوی حجم برف و امدادرسانی به همه نیست: «حجم برف در حدی است که دیگر با بولدوزر، لودر و گریدر هم نمی‌شود برخی راه‌ها را باز کرد و با این‌که از استان‌های هم‌جوار هم امکانات ارسال شده، باز هم جواب‌گو نیست.»

یکی از ساکنان کوهرنگ در پیامی به «ایران‌وایر» نوشته است: «برای امدادرسانی به موقع باید برف اضافه پارو شده از منطقه تخلیه شود، وگرنه امدادرسانی ممکن نیست. الان که با هم صحبت می‌کنیم، یک‌ هفته از آغاز بارش‌ها گذشته است و تقریبا ۱۲۵ روستا در چهارمحال و بختیاری در محاصره برف گرفتارند. ارتباط همین کوهرنگ دست‌کم با ۱۰۰ روستای اطراف قطع و از ظهر امروز باران هم شروع شده است و احتمال وقوع سیلاب در کوهرنگ، کیار، اردل، فلارد و لردگان پیش‌بینی می‌شود. ارتفاق برف در بعضی روستاها به بیش از سه متر رسیده است. تا دیر نشده، باید به داد مردم برسند اما نه از دولت خبری هست و نه از نیروهای امدادی.»

مدیر هلال احمر استان چهارمحال و بختیاری از مردم کوهرنگ خواسته خانه‌های قدیمی و فرسوده را تخلیه کنند اما در پاسخ به این پرسش که  مردم در این شرایط باید در کجا اسکان داده شوند، گفته است: «سعی کنند در منازل اقوام خود مستقر شوند!»

«فریدون»، شهروند ساکن شهرکرد به «ایران‌وایر» می‌گوید: «وقتی حرف از  تقسیم آب می‌شود، تمام کشور داعیه‌دار حق‌آبه از رودخانه‌های کارون و زاینده‌رود هستند. سرچشمه هر دوی این رودخانه‌ها، کوهرنگ است و الان یک هفته است مردم نه آب دارند، نه برق و زیر برف دارند دفن می‌شوند. اصلا اعتنایی به درخواست‌های کمک مردم نمی‌شود. باز در شهرها وضعیت بهتر است اما روستایی‌ها در خانه‌های خودشان گرفتار شده‌اند، در حالی که تجهیزات مناسب برف‌روبی و یخ‌شکن دسترسی ندارند.»

خبرگزاری «ایسنا» پنج‌شنبه ۲۷ بهمن‌ ۱۴۰۱ اعلام کرد به دلیل وضعیت بد جوی و بارش شدید برف، حتی هواپیمای حامل «احمد وحیدی»، وزیر کشور و هیات همراهش نتوانست در فرودگاه شهرکرد، مرکز استان چهارمحال و بختیاری فرود بیاید. با این وصف، می‌توان حدس زد که امدادرسانی به روستاهای پیرامون کوهرنگ که اغلب مسیرهای صعب‌العبور دارند، چه‌قدر به دشواری انجام می‌شود.

محاصره شهروندان استان‌های هم‌جوار چهارمحال و بختیاری، از جمله لرستان در برف، یکی از عوامل اختلال و کندی در امدادرسانی به مردم عنوان شده است.

«ایمان خسروی»، فرماندار شهرستان الیگودرز در استان لرستان گفته راه‌های ارتباطی تمام روستا‌های این شهرستان هم در اثر بارش برف مسدود شده‌اند و ریزش بهمن ارتفاع برف در گردنه نمک را به بیش از ۱۵ متر رسانده است.

خسارات ناشی از بارش برف چه‌قدر است؟

تا لحظه تنظیم این گزارش، هیچ مرجع و نهادی به صورت رسمی درباره میزان خسارات ناشی از بارش سنگین برف در استان‌ چهارمحال و بختیاری آمار دقیقی ارایه نکرده است اما به گفته مدیرعامل جمعیت هلال‌احمر در استان، تاکنون ۳۴ واحد مسکونی به دلیل ناامن بودن و احتمال تخریب در روستا‌های «نیاکان»، «فانی‌آباد» و «دهنو»، از بخش‌های مرکزی و «صمصامی» و «بازفت» تخلیه اضطراری شده‌اند.

خبرگزاری «تسنیم»، وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در گزارشی مدعی شده است: «مدیریت بحران استان تمام توان خود را برای بازگشایی مسیر‌های برف‌گیر و کمک به مردم گرفتار به کار بسته و برای اعزام تجهیزات برف‌روبی از سایر استان‌ها از طریق وزیر کشور پی‌گیری لازم انجام شده است.»

فرماندار کوهرنگ تایید کرده است که در ساعات ابتدای بارش برف، تنها ۷۲ دستگاه ماشین‌آلات سبک، سنگین و نیمه‌سنگین در این شهرستان مشغول برف‌روبی و امدادرسانی بوده‌اند و ۱۰ دستگاه ماشین‌آلات برای بازگشایی معابر از سایر استان‌ها به کوهرنگ ارسال شده است.

شهردار چلگرد نیز از خسارت‌های فراوانی به منازل این شهرستان خبر داده و گفته علاوه بر تخریب برخی ساختمان‌ها، خسارات بسیاری به وسایل برقی شهروندان وارد شده است.

با این‌همه، شهروندان ساکن چهارمحال و بختیاری می‌گویند وضعیت در شهرها و روستاهای این استان بحرانی و قرمز است.

فریدون به «ایران‌وایر» گفت: «تا جایی که مطلع هستم، ابزار و وسایل ارسال شده برای بازگشایی معابر بسیار مستعمل و فرسوده هستند، تا حدی که فقط خیابان‌های اصلی تا اندازه‌ای باز شده است اما کوچه‌ها مملو و پوشیده از برف هستند. شهرداری شهرکرد فقط دو لودر و یک تیغه برف‌روب دارد که جواب‌گوی این حجم برف نیستند. این استان منطقه‌ای برف‌گیر است و ما با بارش برف بیگانه نیستیم اما مقامات گویا نیازی به به‌روز رسانی وسایل متناسب با توسعه شهری و روستایی نمی‌بینند.» 

برگرفته ای از سایت ایران وایر، ۱۷ فوریه ۲۰۲۳