صدور ۳۷ سال زندان و مجازات‌های تکمیلی برای فعالان صنفی معلمان فارس

شعبه ۳۷ دادگاه تجدید‌نظر دادگستری استان فارس، با صدور حکمی، هشت تن از فعالان صنفی معلمان را به ۳۷ سال زندان و سایر مجازات‌های تکمیلی محکوم کرد.

براساس این حکم که برای اعضای هیات‌مدیره انجمن صنفی معلمان فارس صادر شده، این افراد جدا از دریافت احکام زندان، به منع فعالیت در شبکه‌های اجتماعی، ممنوعیت خروج از کشور به‌همراه ابطال گذرنامه محکوم شده‌اند. یک تن از این افراد هم با حکم پنج ساله تبعید، به شهرستان بیرجند واقع در استان خراسان جنوبی محکوم شده است.

جزییات حکم تجدیدنظر
براساس حکم شعبه ۳۷ دادگاه تجدید نظر دادگستری استان فارس، سه فعال صنفی به نام‌های «افشین رزمجویی»، «ایرج رهنما»، «اصغر امیرزادگان»، «محمدعلی زحمت‌کش»، هر‌کدام به پنج سال حبس و منع فعالیت در فضای مجازی و منع خروج از کشور با ابطال گذرنامه به مدت دو سال محکوم شده‌اند.

در ادامه این حکم، «مژگان باقری»، یکی دیگر از اعضای این انجمن به دو سال حبس و منع فعالیت در فضای مجازی و منع خروج از کشور با ابطال گذرنامه به مدت دو سال محکوم شده است.

«زهرا اسفندیاری» و «عبدالرزاق امیری»، دو عضو دیگر هیات‌مدیره انجمن نیز بر‌اساس حکم صادره، هر‌کدام به «دو سال حبس تحت نظارت سامانه‌های الکترونیکی با پاپند در محدوده یک هزار متری از محل سکونت» و «منع خروج از کشور با ابطال گذرنامه» و «منع فعالیت در فضای مجازی به مدت دو سال» محکوم شده‌اند.

«غلامرضا غلامی کندازی»، یکی دیگر از اعضای هیات‌مدیره که با سه اتهام مواجه بوده، براساس حکم صادره برای اتهام «اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور از طریق شرکت در فراخوان‌های معاندان نظام جمهوری اسلامی ایران»، به «پنج سال حبس» و «منع فعالیت در فضای مجازی» و «منع خروج از کشور با ابطال گذرنامه به مدت دو سال» و برای اتهام «عضویت در گروه‌های معاند نظام» هم، به «پنج سال حبس» و «دو سال اقامت اجباری در شهرستان بیرجند» و «منع خروج از کشور با ابطال گذرنامه» و «منع فعالیت در فضای مجازی و به مدت دو سال» و به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» با یک سال حبس روبه‌رو شده است.

انجمن صنفی معلمان فارس روز پنج شنبه ۱۳مهر۱۴۰۲، از بازداشت دو تن از فعالان صنفی معلمان این شهر، هم‌زمان با روز جهانی معلم خبر داده بود.

«ایرج رهنما» و «غلامرضا غلامی کندازی»، دو تن از اعضای هیات‌مدیره این انجمن که برای پیگیری محل برگزاری مجمع معلمان، قصد مراجعه به فرمانداری شیراز را داشتند، بازداشت شده‌اند.

انجمن صنفی معلمان فارس در بیانیه‌ای که همان زمان منتشر کرد، با اعلام اینکه بازداشت این فعالان در روز جهانی معلم صورت گرفته، خواهان پاسخگويی نهادهای امنیتی به‌عنوان مسوولان امنیت شهروندان، نهاد دستگیر کننده و همچنین فرمانداری نسبت به این موضوع شده است.

سابقه فعالان صنفی محکوم شده
ایرج رهنما، نایب‌رییس انجمن صنفی معلمان شیراز، پیش‌تر هم دو سابقه بازداشت از سوی نیروهای امنیتی را در کارنامه خود دارد. در یکی از این بازداشت‌ها روز پنجشنبه ۲۲اردیبهشت۱۴۰۱، آقای رهنما در مغازه‌ای واقع در خیابان مصدق شیراز بازداشت شد. سپس ماموران لباس شخصی به خانه او رفته و تلفن همراه و وسایل ارتباطی او را هم ضبط کردند. این بازداشت، یک روز پس از فراخوان معلمان این استان برای پیگیری مطالبات صنفی معلمان رخ داده بود.

از میان این افراد، «اصغر امیرزادگان» که از اعضای هیات‌مدیره انجمن صنفی معلمان فارس است، به‌دلیل فعالیت‌های صنفی، سابقه دو بازداشت را در کارنامه خود دارد. او روز ۱۷خرداد سال جاری به دادگستری شهرستان فیروزآباد احضار و آقای امیرزادگان، با اتهام نخ‌نما تبلیغ علیه نظام، برای گذراندن ۸ ماه حبس به زندان فیروزآباد منتقل شد.

امیرزادگان به‌عنوان یکی از اعضای فعال صنفی فرهنگیان ایران است که برای مطالبه «آموزش رایگان مطابق قانون اساسی» و«بهبود وضعیت معیشت فرهنگیان»، همراه با دیگر همکاران خود در راستای اهداف شورای هماهنگی کانون‌های صنفی فرهنگیان تحت عنوان معلمان عدالت‌خواه و مطالبه‌گر فعالیت کرده است.
او هنگام برگزاری تحصن سراسری ۱۳۹۷، با اتهام «نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی از طریق ارسال فیلم وعکس به رسانه‌های خارج کشور»، مدت دو روز را در بازداشت گذراند. در فروردین۱۳۹۸، دادستان شهرستان فیروزآباد به‌واسطه فعالیت‌های صنفی و فعالیت در شبکه‌های اجتماعی، علیه او به اتهامات «تبلیغ علیه نظام» و«توهین به مقامات و نشراکاذیب»، اعلام جرم کرد. او دو پرونده جداگانه برای «تبلیغ علیه نظام» در دادگاه انقلاب و «نشراکاذیب و توهین به مقامات» در شعبه ۱۰۱ دادگاه دوم کیفری شهر فیروزآباد داشته است.

محمدعلی زحمتکش که در این پرونده به پنج سال حبس و منع فعالیت در فضای مجازی و منع خروج از کشور با ابطال گذرنامه به مدت دو سال محکوم شده، از فعالان صنفی معلمان ایران متولد ۱۳۴۳ در شهر شیراز است. او دوران تحصیل خود را به‌دلیل شغل پدرش که نظامی بوده، در شهرهای مختلفی چون شیراز، کازرون، استهبان و مرودشت سپری کرد. او سال ۱۳۶۳ تحصیل در دوره کاردانی «معلم ابتدایی» تربیت معلم را شهرستان لامرد آغاز کرد و سال ۱۳۶۴ برای سه ماه عازم جبهه شد. حضور او در جبهه جنگ ایران و عراق با مجروحیت شیمیایی و جراحت با ترکش خمپاره همراه بوده است.

او اولین بار ۲۱آبان۱۳۹۷ توسط اطلاعات سپاه فارس به‌صورت تلفنی احضار شد. اما با بی‌توجهی به خواسته ماموران این نهاد امنیتی در قبال کوتاه آمدن از مطالبات صنفی معلمان بازداشت و بعد از گذراندن ۱۱روز انفرادی در بازداشتگاه سپاه فارس، به زندان «عادل‌آباد» شیراز منتقل ‌شد. تا اینکه با قرار وثیقه ۱۳۰ میلیون تومانی به‌طور موقت آزاد شد.

پرونده او در شعبه ۱ دادگاه انقلاب شیراز به ریاست قاضی«محمود ساداتی» برگزار و به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «توهین به مقامات» به ۲ سال حبس تعزیری و یک سال تبعید به شهرستان «ارسنجان» فارس محکوم شد. این حکم با اعتراض او روبه‌رو شد. در نتیجه، دادگاه تجدید‌نظر ۲ سال حبس وی را به ۸ ماه حبس تعزیری تبدیل کرد و از تبعید نیز تبرئه شد. آقای زحمت‌کش ۱۷اردیبهشت۱۳۹۷، علی‌رغم اینکه شخصا به شعبه اجرای احکام مراجعه کرده بود، با دست‌بند به زندان عادل آباد شیراز منتقل شد تا مدت محکومیت خود را در بند سبز زندان عادل آباد سپری کند.

آقای زحمت‌کش در فاصله سال‌های ۱۳۶۵ تا ۱۳۷۳ در شهرستان لامرد، به‌عنوان معلم دبستان خدمت کرد. سپس به ناحیه ۳ آموزش‌و‌پرورش شهر شیراز منتقل شد و تا زمان بازنشستگی‌اش در سال ۱۳۹۳، در این ناحیه به دانش‌آموزان تدریس کرد.

او، جدا از سابقه آموزشی، یک سال در «پژوهشکده معلم شیراز» و ۷سال نیز به‌عنوان کارشناس در «واحد ساختمانی ناحیه سه شیراز» به معلمان خدمت کرده و ۲ سال پیش از بازنشستگی خود را نیز در سمت «معاون اجرایی هنرستان دانش آموزان کم توان ذهنی» گذرانده است.

این فعال صنفی از سال ۱۳۸۳ و هم‌زمان با تشکیل «انجمن صنفی معلمان استان فارس» در شهر شیراز به عضویت آن درآمد و در اکثر تجمعات معلمان این شهر حضور داشته است. این فعال صنفی معلمان در جریان حوادثی مانند زلزله کرمانشاه و سیل لرستان، همراه چند کامیون و وانت شخصی‌اش، همراه با کمک‌های مردمی به یاری زلزله زدگان و سیل زدگان رفت.

مژگان باقری که در این پرونده به دو سال حبس و منع فعالیت در فضای مجازی و منع خروج از کشور با ابطال گذرنامه به مدت دو سال محکوم شده، معلم ریاضی مقطع متوسطه بوده و ۲۸ سال سابقه کار در مدارس شهر شیراز دارد. او پیش‌تر درباره حکم خود با اشاره به اینکه «نه کار سیاسی کرده‌ایم و نه در تجمعات سیاسی شرکت کرده‌ایم»، به روزنامه «شرق» گفته بود: «به‌خاطر حضور در تجمع صنفی برای رتبه‌بندی این حکم را گرفتم. البته احکامی که دیدم و شنیدم بسیار متفاوت است. این احکام فقط برای فعالیت صنفی است، ما معلم هستیم و می‌خواستیم صدای‌مان را به گوش مسوولان برسانیم. خودم دادگاهی شدم و از حق رتبه‌بندی هم محرومم کردند».

زهرا اسفندیاری و عبدالرزاق امیری، دو تن دیگر از اعضای این انجمن هستند که هرکدام از ایشان به «دو سال حبس تحت نظارت سامانه‌های الکترونیکی پاپند در محدوده یک هزار متری از محل سکونت» و «منع خروج از کشور با ابطال گذرنامه» و «منع فعالیت در فضای مجازی به مدت دو سال» مواجه شده‌اند.

شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران، ضمن محکومیت صدور چنین احکامی اعلام کرد: «ناتوانی حاکمیت در قبال تامین مطالبات به حق معترضان، منجر به سرکوب گسترده و بازگشت به دهه ۶۰ شده است».
این شورا از مردم و فعالان حوزه‌های مختلف خواسته است تا «بار دیگر متحدانه علیه این ماشین سرکوب صف‌آرایی کنند». در پایان بیانیه این شورا آمده است: «جمهوری‌اسلامی نشان داده است، هیچ پیوندی با جامعه ایرانی ندارد و هیچ برنامه‌ واقعی برای تامین نیازهای مردم ندارد».

برگرفته از سایت ایران وایر، ۲۵ اکتبر ۲۰۲۳