امیرحسین میراسماعیلی
یکی از مدیران باشگاه فوتبال تراکتور تبریز روز سهشنبه ۲۸ فروردین در گفتوگو با ایندیپندنت فارسی خبر داد که تلاشهای مالک و مدیران این باشگاه برای عقد قرارداد با یحیی گلمحمدی بهعنوان جانشین پاکو خمز، سرمربی مستعفی تراکتوریها، بینتیجه مانده و با وجود توافق کامل با گلمحمدی، حراست فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی او را به دلیل اظهارنظرها و انتقادهای سیاسیاش، «ممنوعالکار» اعلام کرده است.
این منبع مطلع که نخواست نامش فاش شود، میگوید: «بعد از کسب نتایج ضعیف تیم ما با پاکو خمز در هفتههای اخیر و همچنین اصرار او به استعفا به دلیل بحرانی شدن وضعیت سیاسی ایران، ما با یحیی گلمحمدی برای هدایت تراکتور گفتوگو کردیم و از همه نظر هم به توافق رسیدیم، اما ناگهان از فدراسیون فوتبال تماس گرفتند و گفتند گلمحمدی به دلیل حمایتهایش از اعتراضهای سال ۱۴۰۱ و انتقاد از جمهوری اسلامی، در فهرست سیاه دستگاههای امنیتی قرار دارد و او را ممنوعالکار کردهاند. به همین دلیل اکنون داریم با چند سرمربی خارجی مذاکره میکنیم، که البته با این وضعیت فعلی و احتمال حمله اسرائیل، بعید است گزینه مناسبی به ایران بیاید.»
پیش از این، یکی از مدیران باشگاه ورزشی فولاد خوزستان نیز روز دوم اسفند در گفتوگو با ایندیپندنت فارسی فاش کرده بود که در تماس تلفنی حراست فدراسیون فوتبال با مدیران این باشگاه، به آنها اعلام شده است که حق ندارند با سرمربی سابق پرسپولیس قرارداد ببندند و «یحیی گلمحمدی به دستور مقامهای وزارت اطلاعات و تا اطلاع ثانوی از حضور در فوتبال ایران محروم است».
در خبری دیگر درباره باشگاه تراکتور هم هوشنگ نصیرزاده، مدیرعامل این باشگاه، تایید کرد که علت اصلی استعفای خمز از تراکتور و خروج فوری او از ایران، ترس او از حمله نظامی اسرائیل به جمهوری اسلامی و وقوع جنگی فراگیر در ایران بوده است. نصیرزاده به روزنامه هممیهن گفت: «پاکو خمز به دلیل مسائل سیاسی از باشگاه تراکتور درخواست جدایی کرد. البته که شرایط در کشور امن است و مشکلی نیست، اما بسیاری از افراد با چنین شرایطی آشنایی ندارند.»
او در ادامه، از نامه هشدارآمیز سفیر برزیل به گوستاوو واگنین، بازیکن این تیم، برای ترک فوری ایران خبر داد و افزود: «سفارت برزیل از بازیکن برزیلی ما خواست هرچه زودتر ایران را ترک کند. من هم نامهای به سفارت برزیل نوشتم و از آنها سوال کردم اگر شرایط مطلوب نیست و ناامنی وجود دارد، چرا سفیر این کشور در تهران مانده و از ایران نرفته است؟»
پس از حمله نظامی اخیر جمهوری اسلامی به خاک اسرائیل، اماکن دیپلماتیک بسیاری از کشورها در ایران به دلیل احتمال حمله نظامی اسرائیل به این کشور بسته شدند و به اتباعشان برای ترک فوری خاک ایران ایمیل زدند.
از سوی دیگر، نهادهای امنیتی و اطلاعاتی جمهوری اسلامی هم از زمان آغاز خیزش سراسری مردم ایران در پاییز ۱۴۰۱، چندین چهره نامدار فوتبال ایران مانند علی دایی، کریم باقری، یحیی گلمحمدی، وریا غفوری، عارف غلامی و مهدی مهدویکیا را به دلیل حمایتهای آنان از اعتراضهای سراسری و انتقاد از کشتار وسیع مردم، تحت بازجوییهای امنیتی قرار دادند و از ادامه حضور آنان در فوتبال ایران جلوگیری کردند.
در اسنادی که گروه هکری «عدالت علی» اسفند سال گذشته از پروندههای قضایی در جمهوری اسلامی منتشر کرد، هم آشکار شد که در تاریخ ۲۸ آبان ۱۴۰۱ در شعبه ۳ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ۳۳ (شعبه امنیتی شهید مقدس) تهران، برای یحیی گلمحمدی به اتهام «تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی» پرونده امنیتی تشکیل شده است.
۲۴ آبان، یعنی چهار روز قبل از این پروندهسازی، یحیی گلمحمدی در اینستاگرام از بازیکنان تیم فوتبال ایران که پیش از سفر به قطر برای شرکت در جامجهانی، به دیدار ابراهیم رئیسی رفته و مقابل او تعظیم کرده بودند، بهشدت انتقاد کرده و نوشته بود: «در درس معرفت نمیشه بیشتر از صفر به شما داد. برای بازیکنان تیم ملی این بهترین فرصت بود که صدای مردم داغدیده و مظلوم ایران رو به گوش مسئولان برسونن، ولی…»
پس از استعفای یحیی گلمحمدی از هدایت پرسپولیس، بسیاری از خبرنگاران و هواداران فوتبال در ایران عنوان کردند که رضا درویش، مدیرعامل سرخپوشان پایتخت، از سوی مقامهای امنیتی تحت فشار بوده تا با بهموقع واریز نکردن دستمزد بازیکنان و کادر فنی و همچنین جذب نکردن بازیکنان مدنظر گلمحمدی در پنجره نقلوانتقالات زمستانی، سرمربی محبوب پرسپولیسیها را مجبور به استعفا کند. جذب فوری سه ستاره پس از جدایی گلمحمدی میتواند اثباتی برای این تحلیل باشد.
در آبان و آذر ۱۴۰۱ نیز که خیزش سراسری معترضان در خیابانهای ایران علیه جمهوری اسلامی به اوج رسیده بود، برخی نزدیکان به باشگاه پرسپولیس به ایندیپندنت فارسی خبر دادند که ماموران امنیتی و سرکوبگر بارها با حمله به اردوی تیم پرسپولیس، از گلمحمدی و برخی بازیکنان منتقد این تیم بازجویی کردهاند.
یحیی گلمحمدی علاوه بر انتشار تصاویر جانباختگان اعتراضها در اینستاگرام، دی ۱۴۰۱ در یکی از انتقادهایش از مقامهای جمهوری اسلامی، در نشست خبری پیش از دیدار با نساجی، ضمن انتقاد از عملکرد صداوسیما در پروژه تخریب چهرههای مردمی، از علی دایی حمایت کرد. گلمحمدی در این نشست گفت: «متاسفانه برنامههایی در صداوسیما پخش و صحبتهایی مطرح میشود که در آنها به اسطورههای ما توهین میشود. علی دایی عاشق ایران است، وطنپرست است و همیشه جانش را برای پیراهن و پرچمش میداد. همه میدانیم او وقتی بازی میکرد، برای مملکت چطور افتخار آفرید. همه به علی دایی افتخار میکنیم. صداوسیما باید مشکلات مردم مثل مشکلات اقتصادی و آلودگی هوا را بررسی کند و علت گرانیها را جویا شود تا باری از دوش مردم بردارد.»
برگرفته ای از سایت ایندیپندنت فارسی، ۱۷ آپریل ۲۰۲۴