کمال خرازی، رییس شورای راهبردی روابط خارجی، که پیشتر مدعی شده بود جمهوری اسلامی قصد ساخت سلاح هستهای ندارد، در تازهترین اظهارنظر از احتمال تغییر سیاست هستهای جمهوری اسلامی خبر داد و گفت: «اگر موجودیت ایران تهدید شود ناچاریم دکترین هستهای خود را تغییر دهیم.»
به گزارش ایسنا، به نقل از الجزیره، کمال خرازی این ادعا را که جمهوری اسلامی تصمیمی برای تولید بمب هستهای ندارد تکرار کرد، ولی گفت: «در صورتی که رژیم صهیونیستی به تاسیسات هستهای ایران لطمه بزند، سطح بازدارندگی ما متفاوت خواهد شد.»
کمال خرازی که تیرماه ۱۴۰۱ در یک سخنرانی گفته بود جمهوری اسلامی توانایی ساخت بمب اتم را دارد اما «بهلحاظ اعتقادی» آن را «حرام» میشمارد و ساختش را «صلاح» نمیداند، در مصاحبه اخیرش بهصراحت اذعان کرد که «عدول از ملاحظات اعلامی گذشته محتمل و قابل تصور است».
اظهارنظر اخیر مشاور علی خامنهای درباره احتمال تغییر سیاست هستهای، که بهشکل گسترده در رسانههای داخلی بازنشر شد، بار دیگر ادعای جمهوری اسلامی مبنی بر صلحآمیز بودن فعالیت هستهای را زیر سوال برد.
مقامهای ایران تا پیش از این همواره ادعا میکردند به فتوای علی خامنهای، که بمب هستهای را «حرام» اعلام کرده است، پایبندند اما از حدود ۲ سال قبل، زمزمههای احتمال تغییر سیاست هستهای جمهوری اسلامی آغاز و در هفتههای اخیر به بالاترین سطح رسید.
اواخر تیرماه ۱۴۰۱، پس از اینکه خرازی اذعان کرد «ایران توانایی فنی برای ساخت بمب هستهای را دارد»، محمدجواد لاریجانی، معاون پیشین وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی، هم گفت: «اگر به این نتیجه برسیم که سلاح هستهای بسازیم، کسی نمیتواند جلو ما را بگیرد.»
اوایل اردیبهشتماه امسال نیز با اوج گرفتن تنشها میان جمهوری اسلامی و اسرائیل، جواد کریمی قدوسی، نماینده مجلس، با انتشار پستی در رسانه اجتماعی اکس نوشت که در صورت «اذن» رهبر جمهوری اسلامی «تا انجام اولین آزمایش بمب اتم یک هفته فاصله است».
احمد حقطلب، فرمانده سپاه حفاظت و امنیت مراکز هستهای، نیز گفت، چنانچه اسرائیل بخواهد جمهوری اسلامی را با تهدید به حمله به مراکز اتمیاش تحت فشار بگذارد، «تجدیدنظر» در سیاست هستهای «محتمل و قابل تصور» است.
پیش از آن نیز محمودرضا آقامیری، رییس دانشگاه شهید بهشتی، در مصاحبهای تلویزیونی بهصراحت گفت که فتوای علی خامنهای درباره حرام بودن ساخت بمب اتم ممکن است تغییر کند. او همچنین ادعا کرد که با وجود «فناوری و توانمندی» ساختن بمب اتم برای جمهوری اسلامی از نساختنش راحتتر است.
در پیوند با این موضوع، محمد فاکر میبدی، عضو هیاتعلمی مرکز علوم اسلامی، نیز ادعا کرد که برای «ترساندن دشمن» داشتن سلاح هستهای «لازم» است.
علیاکبر صالحی، وزیرخارجه پیشین و رییس سابق سازمان انرژی اتمی ایران، نیز اواخر فروردینماه در برنامهای تلویزیونی گفت جمهوری اسلامی «همه آستانههای علم و فناوری هستهای» را دارد.
سخنان این مقام ارشد جمهوری اسلامی در همان زمان واکنش رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، را درپی داشت. او طی سخنانی در «کنفرانس دولتهای جهان» در دوبی، ضمن انتقاد از «شفاف» نبودن برنامه هستهای تهران، گفت: «مدام در ایران سخنان بیقاعده درباره سلاح هستهای میشود؛ ازجمله یک مقام بلندپایه که اخیرا گفت ما همه چیز داریم، فقط سر هم نشده است. لطفا به من هم اطلاع دهید، شما چه چیزی دارید؟»
آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیشتر نیز گزارش داده بود که جمهوری اسلامی اکنون به اورانیوم غنیشده بسیاری برای ساخت دستکم سه بمب اتم دسترسی دارد.
رافائل گروسی روز سهشنبه ۱۸ اردیبهشت، پس از بازگشت از ایران، سطح همکاری مسئولان جمهوری اسلامی با آژانس را «کاملا نامطلوب» توصیف کرد و از آنان خواست تا برای رفع نگرانیها درمورد برنامه هستهای تدابیری در سطح کشوری بیندیشند.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در فرودگاه وین به خبرنگاران گفت: «وضعیت فعلی برای من رضایتبخش نیست. ما تقریبا در بنبست هستیم و این شرایط باید تغییر کند.»
برگرفته ای از سایت ایندیپندنت فارسی، ۱۰ می ۲۰۲۴