همزمان با افزایش نگرانیها درباره احتمال حمله جدید ایران به اسرائیل، ارتش آمریکا اعلام کرد بمب افکنهای راهبردی ب-۵۲ به خاورمیانه وارد شدند و وبسایت اکسیوس هم از «پیام هشدار کاخ سفید به تهران» گزارش داده است.
فرماندهی مرکزی ایالات متحده، سنتکام، بامداد یکشنبه ۱۳ آبان اعلام کرد که بمب افکنهای راهبردی ب -۵۲ استراتوفورترس وارد حوزه مسئولیت این فرماندهی شدند.
سنتکام به جزئیات بیشتری در این باره، از جمله تعداد این بمب افکنها، اشاره نکرده و تنها گفته است که آنها از پایگاه هوایی ماینت در ایالات متحده حرکت کرده بودند.
این خبر یک روز پس از آن منتشر میشود که پنتاگون اعلام کرد وزیر دفاع ایالات متحده دستور داده چند بمبافکن ب -۵۲، همچنین ناوشکن و هواپیمای سوخترسان به خاورمیانه اعزام شوند.
بنابر اعلام پنتاگون، اعزام این بمب افکنها و ناوشکنها به خاورمیانه با هدف تقویت حضور نظامی آمریکا در منطقه، دفاع از اسرائیل و کاهش تنش از طریق بازدارندگی انجام میشود.
مقامهای ایران که هفته گذشته حمله اسرائیل را کماهمیت و کماثر خوانده بودند، در دو روز گذشته با لحن تندتری درباره «قطعی بودن پاسخ سخت و دندانشکن» به اسرائیل سخن گفتهاند.
هشدار آمریکا به تهران
در همین حال وبسایت اکسیوس گزارش داد که کاخ سفید در روزهای اخیر به تهران درباره حمله جدید علیه اسرائیل «هشدار مستقیم» داده و گفته است در صورت وقوع چنین حملهای، قادر به کنترل اسرائیل و جلوگیری از حملهای متفاوت به ایران نخواهد بود.
اکسیوس این خبر را این وبسایت به نقل از یک مقام آمریکایی و یک مقام پیشین اسرائیلی آگاه به موضوع گزارش داده است.
این مقام آمریکایی که نام او ذکر نشده به اکسیوس گفت: «به ایرانیها گفتیم نمیتوانیم جلوی اسرائیل را بگیریم و نمیتوانیم مطمئن شویم که حمله بعدی [اسرائیل] هم مثل حمله قبلی هدفمند و دقیق باشد».
او افزود که که این پیام مستقیما به مقامهای ایران منتقل شده است؛ به نوشته اکسیوس چنین پیامهای مستقیم به ندرت فاش میشود.
همچنین به گفته مقام پیشین اسرائیلی، پیام کاخ سفید به مقامهای ایران از طریق سوئیس که حافظ منافع آمریکا در ایران است منتقل شد.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی که قبلا تصمیمگیری در این باره را به «مسئولان» محول کرده بود، صبح شنبه بر «پاسخ دندانشکن» علیه اسرائیل و آمریکا تاکید کرد.
یک روز پیشتر نیز اسماعیل کوثری، عضو کمیسیون امنیت ملی و روابط خارجی مجلس شورای اسلامی، گفته بود که شورای عالی امنیت ملی ایران با حمله به اسرائیل موافقت کرده، اما هنوز تاریخ و محدوده دقیق این حمله مشخص نشده است.
او گفت که این حمله در همکاری با «گروههای مقاومت»، و ابعاد آن «بزرگتر» از حمله قبلی خواهد بود.
در ادبیات رسمی جمهوری اسلامی از گروههای نیابتی ایران در منطقه با عنوان «مقاومت» یاد میشود.
آمریکا و مقامهای غربی در هفتههای اخیر هشدار دادهاند که ایران نباید به حمله تلافیجویانه اسرائیل پاسخ دهد و باید تشدید تنشها را متوقف کند.
ایران طی شش ماه دو بار اسرائیل را هدف حملات گسترده موشکی قرار داد؛ بار اول در نیمهشب ۲۵ فروردین، و بار دوم در شامگاه دهم مهرماه امسال.
در پاسخ به حمله نخست، گزارشهایی درباره حملات اسرائیل به برخی تاسیسات و اهداف نظامی در ایران منتشر شد اما مقامهای اسرائیل به طور رسمی درباره این گزارشها اظهار نظری نکردند.
با این حال اسرائیل در پاسخ به حمله دوم ایران، بامداد شنبه پنجم آبان رسما اعلام کرد مواضع نظامی در ایران را هدف قرار داده است. پس از آن نیز رسانههای مختلف از آسیبهای شدید این حملات خبر دادند.
در روزهای اخیر نیویورک تایمز گزارش داد که علی خامنهای به شورای عالی امنیت ملی ایران دستور آمادگی برای حمله به اسرائیل را صادر کرده، و وبسایت اکسیوس هم به نقل از منابع خود نوشت این حمله قریبالوقوع احتمالا از خاک عراق و توسط شبهنظامیان وابسته به ایران خواهد بود.
«برقراری محدودیت در آسمان ایران»
از سوی دیگر حساب کاربری «اینتل اسکای» با انتشار تصویری از ترافیک هوایی بر فراز ایران، به محدودیتهای جدیدی که مقامهای ایران در حریم هوایی برقرار کردهاند اشاره کرد و در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که این محدودیتها نشان از آمادگی نظامی بالقوه تهران دارد.
این رسانه که با ردیابی پروازها به ارائه تحلیلها و خبرهای ویژه درباره مخاطرات در مناطق بحران میپردازد روز شنبه ۱۲ آبان خبر داد که مقامهای ایران با صدور دو «نوتام» جدید، از محدودیت پروازی در مرکز و شمال غربی کشور خبر دادهاند.
نوتام (مخفف عبارت انگلیسی «هشدار به خلبانها») به پیامهای عمومی سازمانها و مقامات هوانوردی کشورهای مختلف که نسبت به مخاطرات احتمالی در طول مسیر پرواز هشدار میدهند گفته میشود.
به نوشته اینتل اسکای، یکی از دو نوتام که در روزهای اخیر در ایران صادر شده است یک محدوده ناوبری در شمال غرب کشور را از نهم آبان تا نهم دیماه مسدود اعلام کرده و مسیر جایگزین برای آن ارائه شده است.
بنابر این گزارش، نوتام دوم به محدودتر شدن حریم هوایی اطراف تهران در بازه زمانی نهم آبان تا دهم دیماه مربوط است.
مقامهای ایران درباره این گزارش اظهار نظری نکردهاند.
برگرفته ای از سایت رادیو فردا، ۳ نوامبر ۲۰۲۴