هریس پیروزی ترامپ را تبریک گفت؛ اوباما: دموکرات‌ها آمادهٔ انتقال قدرت هستند

باراک اوباما، رئیس‌جمهور پیشینِ آمریکا از حزب دموکرات، در پیامی پیروزی دونالد ترامپ را در انتخابات تبریک گفت. او تأکید کرد: «زندگی در دموکراسی اذعان به این است که موضع ما همیشه پیروز نیست و دموکرات‌ها آماده انتقال مسالمت‌آمیز قدرت هستند.»

اوباما افزود این نتیجه «مسلماً چیزی نیست که ما باتوجه به اختلافات‌مان با جمهوری‌خواهان بر سر یک سری مسائل، به آن امیدوار بودیم. اما آمریکا در سال‌های اخیر متحمل سختی‌های زیادی شده و یک روند معکوس در مقابل مسئولین دموکرات در سراسر جهان ایجاد شده و اکنون دیدیم که آمریکا نیز از این امر مصون نیست.»

اوباما در کارزار انتخاباتی کامالا هریس، آقای ترامپ را میلیاردری سالمند و غرغرو به تصویر می‌کشید که به گفته او، از روزی که از «پله‌های طلایی» پایین آمده، دائم در باره مسائل شخصی خود شکایت می‌کند و تنها به فکر «منافع خویش» است. او در یک سخنرانی در شیکاگو نیز رقیب خانم هریس را «ابله» نامید و همچنین در یک گفت‌وگو از حامیان آقای ترامپ ابراز تعجب کرد که چگونه حاضرند به فردی که به اصولی وفادار نیست، رأی بدهند.

باراک اوباما و همسرش، میشل، که در میان آمریکائیان محبوبیت زیادی دارند، پس از اعلام نامزدی خانم هریس در انتخابات به جای جو بایدن در میانه تابستان امسال، در حمایت از خانم هریس سخنرانی‌های زیادی انجام دادند. اوباما در روزهای اخیر به‌ویژه در ایالت‌های حساسی مانند پنسیلوانیا سخنرانی‌های زیادی به نفع خانم هریس برگزار کرد.

تلاش‌های باراک اوباما در کارزار جو بایدن در چهار سال پیش به معاون پیشین او برای ورود به کاخ سفید کمک کرده بود.

شی جی پینگ، رئیس‌جمهور چین، با تبریک پیروزی دونالد ترامپ ابراز امیدواری کرد که دو کشور با رعایت احترام متقابل در صلح زندگی کرده و در درازمدت همکاری ثمربخشی برای هر دو ملت را در پیش بگیرند.

به گزارش خبرگزاری رسمی چین، شینهوا، وزارت خارجه این کشور نیز روز چهارشنبه در بیانیه‌ای نوشته بود: «ما به انتخاب مردم آمریکا احترام می‌گذاریم و به آقای ترامپ به‌دلیل انتخاب به‌عنوان رئیس‌جمهور آمریکا تبریک می‌گوییم».

دونالد ترامپ در کارزار انتخاباتی‌ا‌ش، آقای شی را رهبری که توانست در دور نخست ریاست‌جمهوری‌اش روابط خوبی با او برقرار کند و بر احترام آمریکا از نگاه او بیفزاید، توصیف، اما تأکید کرده بود که برای واردات از چین تعرفه ۶۰ درصدی اعمال خواهد کرد.

گزارش‌های رسانه‌های اقتصادی بین‌المللی حاکی بود صنایع چین که سالانه بیش از ۴۰۰ میلیارد دلار صادرات به آمریکا دارند، از تهدیدهای آقای ترامپ نگران شده‌اند، به‌طوری که از مدتی قبل اعلام کردند در صورت بازگشت او به کاخ سفید، انتقال بخش‌های تولیدی خود به سایر کشورهای آسیایی را برای جلوگیری از احتمال پرداخت چنین تعرفه سنگینی بررسی می‌کنند.

اقتصاددانان پیشاپیش پیش‌بینی می‌کنند اجرایی شدن تعرفه‌های ۶۰ درصدی بر تولیدات صادراتی چین به آمریکا، رشد اقتصادی چین را از سال آینده میلادی کاهش دهد.

دفتر رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، اعلام کرد او شامگاه چهارشنبه در تماس تلفنی با دونالد ترامپ ضمن تبریک پیروزی او، در باره روابط بین دو کشور نیز گفت‌وگو کرد. جزئیات بیشتری در این باره اعلام نشد.

آقای اردوغان پیشتر نیز در پیامی در شبکه‌های اجتماعی با شادباش پیروزی «دوست خود دونالد ترامپ پس از یک مبارزه بزرگ در انتخابات ریاست‌جمهوری»، ابراز امیدواری کرده بود که در این دورهٔ جدید، مناسبات دو کشور تقویت شده و بحران‌های جهانی به‌ویژه مسئله فلسطین و جنگ روسیه- اوکراین به پایان برسد.

ترکیه در دوران ریاست‌جمهوری دولت دموکرات بایدن- هریس، مناسبات به‌شدت بحرانی با مهم‌ترین متحد آمریکا در منطقه، اسرائیل، داشته و از گروه افراطی حماس که آمریکا آن را تروریستی می‌داند، به عنوان نماینده مردم فلسطین حمایت کرده و میزبان شمار زیادی از سران این گروه در خاک خود بوده است.

همزمان با افزایش نگرانی‌ها از تأثیر سیاست‌های اقتصادی دونالد ترامپ بر صادرات کره جنوبی، یون سوک یول، رئیس‌جمهور این کشور روز پنجشنبه با دونالد ترامپ گفت‌وگو کرد و پیروزی او در انتخابات را تبریک گفت.

به گفتهٔ یک مقام ارشد کره جنوبی، یون و ترامپ یک تماس تلفنی ۱۲ دقیقه‌ای داشتند و در مورد روابط نزدیک امنیتی و اقتصادی دو کشور گفت‌وگو کردند.

به نوشتهٔ رویترز، پیروزی ترامپ و تأکید او بر سیاستِ «اول آمریکا»، توجه کره جنوبی را به خود جلب کرده و مقامات این کشور از نیمه شب گذشته تلاش کردند برای تغییرات مورد انتظار از سیاست‌های ایالات متحده آماده شوند. از جمله وزارت بازرگانی این کشور ساعاتی پس از پیروزی ترامپ، تشکیل جلسه داد.

پیش‌بینی می‌شود در صورت افزایش تعرفه ها توسط ایالات متحده، به بخشی از صادرات سئول آسیب وارد شود.

وزیر دارایی کره جنوبی در نشست یادشده گفت اگر سیاستی که توسط رئیس جمهور منتخب بر آن تأکید شده، محقق شود، انتظار می رود تأثیر آن بر اقتصاد ما قابل توجه باشد.

تیم والز، فرماندار ایالت مینه‌سوتا، در نخستین واکنش علنی خود پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری، از کامالا هریس تشکر کرد که او را به عنوان یار انتخاباتی خود انتخاب کرده بود و از رای‌دهندگان دموکرات خواست که به «مبارزه» برای ارزش‌های بنیادین کارزار انتخاباتی هریس ادامه دهند.

آقای والز در شبکه اجتماعی ایکس با مخاطب قرار دادن کامالا هریس، معاون رئیس‌جمهور ایالات متحده، نوشت: «متشکرم از شما که به من اعتقاد داشتید و مرا به عنوان یار انتخاباتی خود برگزیدید. انجام این کارزار به همراه شما افتخار و امتیاز بزرگی در زندگی من بود.»

وی ادامه داد: «اگرچه نتیجه آن چیزی نبود که می‌خواستیم، اما من سپاسگزار میلیون‌ها آمریکایی هستم که به کارزار ما پیوستند و برای بزرگ‌ترین آرمان‌های ما که عبارتند از بزرگواری، شفقت، و عشق به همسایه تلاش کردند.»

تیم والز در نهایت عنوان کرد: «اکنون بیش از هر زمان دیگری، نیاز داریم که به خاطر آن ارزش‌ها و کشوری که همه ما دوستش داریم به مبارزه ادامه دهید.»

چهار منبع مطلع به خبرگزاری رویترز گفته‌اند که شیگرو ایشیبا، نخست‌وزیر ژاپن، در صدد است تا قرار ملاقاتی با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده، در اواخر ماه جاری میلادی بگذارد.

شینزو آبه، نخست‌وزیر فقید ژاپن، نخستین رهبر خارجی بود که پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۱۶ ایالات متحده با او دیدار کرد و این دو رهبر توانستند رابطه دوستانه‌ای را با یکدیگر شکل بدهند که منجر به حل‌وفصل چندین موضوع اختلاف برانگیز میان واشینگتن و توکیو شد.

رویترز به نقل از سه منبع خبری خود نوشته که ژاپن می‌خواهد برای دیدار ایشیبا با ترامپ بلافاصله پس از اجلاس گروه ۲۰ که در روزهای ۱۸ و ۱۹ نوامبر در برزیل برگزار می‌شود برنامه‌ریزی کند. یک منبع دیگر نیز رویترز گفته که هدف ژاپن این است که ایشیبا بین راه توقفی در ایالات متحده داشته باشد و با ترامپ دیدار کند.

ایشیبا به خبرنگاران گفت که پنج دقیقه با ترامپ تماس تلفنی داشته و در تلاش است تا در اسرع وقت با او دیدار کند.

با پایان شمارش آرای ایالت مین در شمال شرقی ایالات متحده، آخرین رای الکترال این ایالات نیز به کامالا هریس، نامزد دموکرات‌ها رسید.

ایالت مین ۴ رای الکترال دارد که از این میان ۳ رای به کامالا هریس و یک رای نیز به دونالد ترامپ می‌رسد. این ایالت به همراه نبراسکا تنها ایالت‌هایی در آمریکا هستند که آرای الکترال آنها می‌تواند بین نامزدها تقسیم شود.

ترامپ بامداد چهارشنبه با عبور از مرز ۲۷۰ رای الکترال برنده انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شد.

ستاد انتخاباتی دونالد ترامپ اعلام کرد که او دعوت جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، برای دیدار در کاخ سفید به منظور گفت‌وگو درباره انتقال قدرت را پذیرفته است.

هنوز تاریخ دقیقی برای این دیدار تعیین نشده است، اما استیون چئونگ، مدیر ارتباطات ترامپ، گفت که این دیدار «به زودی انجام خواهد شد».

آقای چئونگ همچنین عنوان کرد که دونالد ترامپ از تماس تلفنی بایدن و تبریک او «بسیار سپاسگزار است».

جو بایدن روز پنج‌شنبه ساعت ۱۱ صبح به وقت شرق آمریکا قرار است خطاب به ملت آمریکا سخنرانی کند. این نخستین حضور آقای بایدن مقابل دوربین‌ها پس از پیروزی دونالد ترامپ بر کامالا هریس خواهد بود.

رهبران آلمان و فرانسه به دنبال پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده تاکید کردند که کشورهای عضو اتحادیه اروپا با توجه به این تحول باید با هم متحد شوند و همکاری نزدیکی بکنند.

امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، و اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، روز چهارشنبه پیروزی دونالد ترامپ را به او تبریک گفتند، اما در عین حال نگرانی خود را نیز از چالش‌هایی که سیاست‌های انزواگرایانه بین‌المللی او می‌تواند به همراه داشته باشد بیان کردند، سیاست‌هایی که بر مبنای شعار «نخست آمریکا» شکل می‌گیرد و در عرصه تجاری نیز با وضع کردن تعرفه‌ برای کالاها و خدمات خارجی نمود می‌یابد.

آقای شولتز به خبرنگاران گفت: «کشورهای اتحادیه اروپا باید کنار هم بایستند و متحدانه عمل کنند.» وی سپس عنوان کرد و که او و مکرون با دیگر رهبران کشورهای عضو اتحادیه اروپا همکاری نزدیکی می‌کنند.

آقای مکرون نیز در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که برلین و پاریس برای یک اروپای متحدتر و قدرتمندتر در «شرایط جدید» همکاری می‌کنند.

ترامپ که در ژانویه به قدرت می رسد، گفته است که بر واردات از همه کشورها تعرفه ۱۰ درصدی و بر واردات از چین ۶۰ درصد تعرفه وضع خواهد کرد. اقتصاددانان هشدار می‌دهند که این امر به زنجیره‌های تامین در سراسر جهان ضربه می٬زند و احتمالاً هزینه‌ها را افزایش می‌دهد.

وبسایت خبری سیاسی پانچ‌بول در پایتخت ایالات متحده روز چهارشنبه به نقل از چندین منبع مطلع گزارش داد که دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا، احتمالا جان رتکلیف را که پیش از این مقام اداره‌کننده اطلاعات ملی را بر عهده داشت به عنوان رئیس سی‌آی‌ای انتخاب کند.

جان رتکلیف از ماه مه ۲۰۲۰ تا ژانویه ۲۰۲۱ در واپسین سال ریاست جمهوری اول دونالد ترامپ عهده‌دار سمت اداره‌کننده اطلاعات ملی ایالات متحده بود. او به عنوان یک جمهوری‌خواه سابقه عضویت در مجلس نمایندگان ایالات متحده از ایالت تگزاس را هم دارد.

برگرفته ای از سایت رادیو فردا، ۷ نوامبر ۲۰۲۴