گزارش‌ها از پیشرفت در توافق آتش‌بس اسرائیل و لبنان

نشریه اکسیوس روز دوشنبه به نقل از دو مقام ارشد اسرائیلی و دو مقام آمریکایی نوشت که اسرائیل و لبنان در آستانه توافق آتش‌بس برای پایان دادن به درگیری اسرائیل و گروه شبه‌نظامی حزب‌الله قرار دارند.

پیش از این نیز درباره پیش‌نویس توافق آتش‌بس خبرهایی منتشر شده بود. این طرح که ایالات متحده آمریکا آن را ارائه کرده، به صورت یک دوره انتقالی ۶۰ روزه است که طی آن ارتش اسرائیل از جنوب لبنان عقب‌نشینی می‌کند و ارتش لبنان در مناطق نزدیک به مرز مستقر می‌شود. حزب‌الله هم سلاح‌های سنگینش را به شمال رودخانه لیتانی منتقل می‌کند.

در پیش‌نویس این توافق، به تشکیل یک کمیته نظارتی به رهبری ایالات متحده برای نظارت بر اجرا و رسیدگی به تخلفات احتمالی دو طرف هم اشاره شده است. این توافق به صدها هزار غیرنظامی در دو طرف مرز اجازه می‌دهد به‌تدریج به کشورشان بازگردند.

ایالات متحده با دادن تضمین‌نامه‌ای به اسرائیل، با حمایت از اقدام نظامی اسرائیل در برابر تهدیدهای قریب‌الوقوع از خاک لبنان و اقدام‌های آن برای ممانعت از استقرار مجدد حضور نظامی حزب‌الله در نزدیکی مرزها و نیز جلوگیری از قاچاق سلاح‌های سنگین این گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی، موافقت کرده است.

به گفته مقام‌های آمریکایی، بر اساس این توافق، اسرائیل پس از مشورت با ایالات متحده و در صورت مقابله نکردن ارتش لبنان با تهدید‌های احتمالی و مجدد حزب‌الله، می‌تواند اقدام نظامی انجام دهد.

نبرد میان تل‌آویو و حزب‌الله پس از شلیک موشک‌های این گروه شبه‌نظامی به اسرائیل در هشتم اکتبر ۲۰۲۳ آغاز شد و پس از حمله زمینی اسرائیل به لبنان در اول اکتبر ۲۰۲۴، به‌شدت افزایش یافت. بیشتر تلفات در سمت مرز لبنان بود، اگرچه حدود ۱۴۰ سرباز و غیرنظامی اسرائیلی هم کشته شده‌اند.

منابع لبنانی می‌گویند در بیش از یک سال جنگ با اسرائیل، بیش از سه هزار و ۵۰۰ شهروند این کشور کشته و بیش از ۱۵ هزار تن زخمی شده‌اند.

در گزارش اکسیوس اشاره شده که مقام‌های آمریکایی و اسرائیلی می‌گویند توافق آتش‌بس در حال تکمیل شدن بود که دادگاه کیفری بین‌المللی پنجشنبه گذشته حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، و یوآو گالانت، وزیر دفاع سابق او، را صادر کرد. این خبر زمانی منتشر شد که نتانیاهو با آموس هوخشتاین، فرستاده آمریکا که یک سال است میان اسرائیل و لبنان میانجی‌گری می‌کند، دیدار می‌کرد.

به گفته مقام‌های آمریکایی، نتانیاهو پس از اطلاع از صدور حکم دادگاه کیفری بین‌المللی خشمگین شد و پس از اینکه وزارت خارجه فرانسه اعلام کرد این کشور هم حکم دادگاه را اجرا خواهد کرد، عصبانیت او بیشتر شد. این موضوع به مذاکرات فشار وارد کرد، زیرا لبنان می‌خواست فرانسه بخشی از کمیته نظارت بر اجرای توافق باشد.

گزارش شده که جو بایدن روز جمعه با امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، برای حل این مشکل صحبت کرده است.

در همین حال به گفته یک منبع آگاه، هوخشتاین روز شنبه از طریق مایک هرتزوگ، سفیر اسرائیل در واشینگتن، پیامی را به نتانیاهو ارسال و در آن تهدید کرد که اگر اسرائیل در روزهای آینده به سمت توافق حرکت نکند، از میانجی‌گری کناره‌گیری خواهد کرد. پس از آن، مقام‌های اسرائیلی گفتند که نتانیاهو روز یکشنبه درباره مذاکرات آتش‌بس جلسه‌ای برگزار کرد که در آن چندین وزیر ارشد و روسای سازمان‌های اطلاعاتی حضور داشتند.

به گفته یکی از مقام‌های بلندپایه اسرائیل، برای حرکت به سمت توافق تصمیم گرفته شد و ممکن است آتش‌بس این هفته اعلام شود. با این حال، مقام‌های اسرائیلی می‌گویند نتانیاهو باید هر توافقی را در کابینه امنیتی به رای بگذارد و هنوز نمی‌توان از حصول توافق با اطمینان صحبت کرد.

روز دوشنبه، دن شاپیرو، مقام ارشد سیاست خاورمیانه پنتاگون، وارد اسرائیل خواهد شد تا با یسرائیل کاتز، وزیر دفاع، و دیگر مقام‌های اسرائیلی دیدار کند.

جوزپ بورل، نماینده عالی اتحادیه اروپا در امور خارجی، روز یکشنبه در بیروت با فرمانده نیروهای حافظ صلح سازمان ملل (یونیفل) دیدار کرد. این ملاقات بخشی از سفر دیپلماتیک بورل به لبنان برای بررسی وضعیت میدانی و تاکید بر نقش اتحادیه اروپا در حل مناقشات منطقه‌ای بود.

این مقام اتحادیه اروپا پس از بازدید از بیمارستان گیتاوی در بیروت که تعدادی از مجروحان حملات هوایی اسرائیل آنجا بستری‌اند، در گفت‌وگو با رسانه‌ها، بر ضرورت آتش‌بس فوری تاکید کرد و گفت: «آتش‌بس یک نیاز مطلق است.»

به‌رغم گزارش‌ها از تلاش برای میانجی‌گری برای آتش‌بس میان اسرائیل و لبنان، حملات هوایی تل‌آویو و حزب‌الله همچنان ادامه دارد. حساب ارتش اسرائیل در شبکه اجتماعی ایکس یکشنبه‌شب با انتشار پیامی از حمله هوایی به «۱۲ مرکز فرماندهی حزب‌الله» در حومه جنوبی بیروت خبر داد.

ارتش اسرائیل نوشت: «این مراکز مکان‌هایی بودند که واحد اطلاعاتی حزب‌الله، واحد موشک‌های ساحل به دریا و واحد ۴۴۰۰ که مسئول قاچاق سلاح از ایران و سوریه به لبنان است، از آن‌ها استفاده می‌کردند.»

برگرفته ای از سایت ایندیپندنت فارسی، ۲۵ نوامبر ۲۰۲۴