دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، گفت که روسیه و ایران در «وضعیت ضعیفی» قرار دارند و از ولادیمیر پوتین، رهبر کرملین، خواست تا به جنگ تقریباً سهساله در اوکراین پایان دهد.
ترامپ این اظهارات را روز ۱۸ آذر در شبکه اجتماعی «تروث سوشیال» بیان کرد، همان روزی که شورشیان سوری دمشق را تصرف کردند و به نیمقرن حکومت خانواده اسد که مورد حمایت روسیه و ایران بود، پایان دادند.
رئیسجمهور آینده آمریکا اظهار داشت که روسیه و ایران به دلیل «وضعیت ضعیف کنونیشان» نتوانستند به حمایت از دیکتاتور سوریه، بشار اسد، بیایند.
او توضیح داد که روسیه به دلیل جنگ در اوکراین و اقتصاد بد، و ایران به خاطر اسرائیل و موفقیتهای نظامیاش، در وضعیت ضعف قرار دارند.
آقای ترامپ گفت که روسیه از زمان حمله به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، حدود ۶۰۰ هزار سرباز خود را از دست داده است، در حالی که اوکراین حدود ۴۰۰ هزار نفر را در دفاع از سرزمینش از دست داده است.
وی افزود: «باید فوراً آتشبس برقرار شود و مذاکرات آغاز گردد. من ولادیمیر را خوب میشناسم. این زمان او برای اقدام است. چین میتواند کمک کند. دنیا منتظر است!»
کرملین هنوز به این اظهارات ترامپ واکنشی نشان نداده است.
نشست پاریس
دونالد ترامپ در این پست خود گفت که ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، «مایل است به توافق برسد.»
ترامپ روز ۱۷ آذر در پاریس با زلنسکی و امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، برای گفتوگو دربارهٔ جنگ دیدار کرد. زلنسکی این مذاکرات سهجانبه را «خوب و سازنده» توصیف کرد و گفت رهبران دربارهٔ امکان برقراری «صلحی عادلانه» گفتگو کردند.
ترامپ و زلنسکی در میان رهبران جهانی بودند که در پاریس گرد هم آمدند تا بازگشایی کلیسای جامع نتردام را جشن بگیرند.
زلنسکی در پستی در تلگرام نوشت: «ما دربارهٔ مردممان، وضعیت میدان نبرد، و صلحی عادلانه برای اوکراین صحبت کردیم. همه ما میخواهیم این جنگ هر چه سریعتر و منصفانه پایان یابد.»
وی افزود: «رئیسجمهور ترامپ، مثل همیشه، مصمم است. ما قدردان او هستیم.»
مکرون نیز گفت: «بیایید تلاشهای مشترک برای صلح و امنیت را ادامه دهیم.»
ترامپ که قرار است در یکم بهمن ۱۴۰۳ به ریاستجمهوری برسد، از میلیاردها دلاری که ایالات متحده از زمان آغاز حمله روسیه به اوکراین به این کشور کمک کرده است، انتقاد کرده است.
او اینگونه اظهار نظر کرده که میتواند این جنگ را ظرف ۲۴ ساعت پس از ورود به کاخ سفید پایان دهد، اظهارنظری که بسیاری آن را به معنای احتمال پذیرش واگذاری بخشی از سرزمینهای اشغالی اوکراین به روسیه تفسیر کردهاند.
کارشناسان معتقدند که رسیدن سریع به توافق صلح دشوار خواهد بود، زیرا عوامل متعددی از جمله تضمینهای امنیتی برای اوکراین و کاهش تحریمها علیه روسیه وجود دارد.
در همین حال، دولت بایدن در حال تسریع ارسال جنگافزار به اوکراین پیش از انتقال قدرت به ترامپ است تا از دفاع این کشور حمایت کند.
واشینگتن روز ۱۷ آذر اعلام کرد که بستهای ۹۸۸ میلیون دلاری شامل تسلیحات و تجهیزات برای اوکراین آماده میکند. این کمک از بودجه باقیمانده ۲.۲۱ میلیارد دلاری برنامه کمک امنیتی به اوکراین تأمین خواهد شد.
پنتاگون اعلام کرد که این بودجه برای خرید موشکهای دقیق برای سامانههای موشکی هایمارس و پهپادها اختصاص خواهد یافت.
کشورهای اروپایی نیز در حال افزایش کمکهای خود به اوکراین هستند تا در صورت قطع حمایت آمریکا از کییف توسط دولت ترامپ، از این کشور پشتیبانی کنند.
زلنسکی روز ۱۷ آذر اعلام کرد که اوکراین دومین محموله جتهای جنگنده پیشرفته اف-۱۶ را از دانمارک دریافت کرده است. کپنهاگ سال گذشته اعلام کرده بود که ۱۹ هواپیما به اوکراین تحویل خواهد داد.
آقای زلنسکی در تلگرام نوشت: «دومین گروه از جنگندههای اف-۱۶ از دانمارک اکنون در اوکراین است. این رهبری دانمارک در حفاظت از حیات ما است که دانمارک را متمایز میکند.»
برگرفته ای از سایت رادیو فردا، ۹ دسامبر ۲۰۲۴