نشست بررسی قطعنامه ۲۲۳۱؛ شورای امنیت خواستار مذاکره دوباره با جمهوری اسلامی شد

شورای امنیت سازمان ملل در پایان نشست روز سه‌شنبه برای بررسی قطعنامه ۲۲۳۱ که برجام ضمیمه آن است، بار دیگر خواستار مذاکره فوری با جمهوری اسلامی برای احیای توافق هسته‌ای شد.

بریتانیا، فرانسه و آلمان که همچنان در برجام باقی‌مانده‌اند در بیانیه‌ای در آستانه این نشست هشدار دادند که برنامه‌های غنی‌سازی با خلوص بالای جمهوری اسلامی توجیه صلح‌آمیز ندارد.

آنها پیش‌تر در نامه‌ای به سازمان ملل از احتمال فعال شدن مکانیسم ماشه خبر دادند. امیرسعید ایروانی، نماینده جمهوری اسلامی در سازمان ملل روز سه‌شنبه گفت: «استفاده از اسنپ‌بک اقدامی تحریک‌آمیز است و با پاسخی قاطع و متناسب از سوی ایران مواجه خواهد شد.»

از سوی دیگر، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس نیز روز سه‌شنبه اعلام کرد که برجام دیگر کارایی ندارد.

رزماری دی‌کارلو، معاون دبیرکل سازمان ملل در نشست روز سه‌شنبه شورای امنیت بر اهمیت راهکار جامع بلندمدت که اهداف برجام را محقق می‌کند تاکید کرد و گفت منطقه نمی‌تواند بی‌ثباتی دیگری را تاب بیاورد.

او با اشاره به فرصت ۱۰ ماهه باقی مانده تا روز غروب قطعنامه ۲۲۳۱ و بن‌بستی که در برنامه جامع اقدام مشترک باقی است، گفت اهداف این طرح هیچگاه تا این اندازه در معرض خطر نبوده‌اند.

دی‌کارلو با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی از اقداماتی که از سال ۲۰۱۹ در مسیر توسعه فعالیت‌های هسته‌ای انجام داده، عقب ننشسته است، گفت، بازرسی‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تحت تاثیر این روند قرار گرفته است.

او گفت، به زبان ساده، آژانس نمی‌تواند به جامعه بین‌المللی درباره ماهیت صلح‌آمیز برنامه‌های هسته‌ای ایران اطمینان دهد و این درحالی است که حجم ذخایر اورانیوم غنی‌شده در ایران به ۳۲ برابر سقف مجاز در برجام رسیده است.

دی‌کارلو با ابراز نگرانی نسبت به اختلاقات باقی‌مانده بین کشورهای عضو در برهه زمانی حساس گفت، اعضا باوجود اختلافات تعهد خود را به تلاش سازنده برای حل اختلافات اعلام کرده‌اند و من از همه کشورهای عضو برجام و آمریکا می‌خواهم در این مسیر گام بردارند. او از همه کشورها خواست دیپلماسی و چندجانبه‌گرایی که زمینه‌ساز برجام شد را اولویت دهند.

او همچنین تاکید کرد که زمان حساسی است و طرفین باید با انگیزه سیاسی و فوریت برای مذاکره دوباره اقدام کنند.

این درحالی است که رابرت وود، نماینده آمریکا در سازمان ملل در بیانیه‌ای به اقدامات بی‌ثبات‌کننده جمهوری اسلامی در منطقه و در زمینه فعالیت‌های هسته‌ای اشاره کرد و گفت، هرچند آمریکا معتقد است، دیپلماسی بهترین گزینه است اما تاکید دارد که هسته‌ای شدن ایران هرگز یک گزینه نیست. به گفته او، آمریکا برای استفاده از همه عناصر قدرت ملی به‌منظور اطمینان از این نتیجه آمادگی دارد.

وود تاکید کرد که اقدامات بی‌ثبات‌کننده جمهوری اسلامی باید محکوم شود.

برگرفته ای از سایت ایندیپندنت فارسی، ۱۸ دسامبر ۲۰۲۴