وزیر امور خارجه دولت جو بایدن، روز چهارشنبه ۲۸ آذر با اشاره به شکستهای نظامی اخیر جمهوری اسلامی در منطقه، تغییر دکترین هستهای رژیم ایران را «طبیعی» دانست و به دونالد ترامپ توصیه کرد تا برای مهار هستهای ایران به دنبال مذاکره باشد.
آنتونی بلینکن با بیان این سخنان در نشست شورای روابط خارجی ایالات متحده در نیویورک گفت: «در یک سال گذشته، حملات نظامی اسرائیل به پدافند هوایی ایران و تضعیف حزبالله لبنان، به همراه سرنگونی بشار اسد، جمهوری اسلامی را در موقعیت سختی قرار داده و به همین دلیل فکر نمیکنم دستیابی به سلاح هستهای برای جمهوری اسلامی اجتنابناپذیر باشد چرا که تهران با از دست دادن خطوط مختلف دفاعی، به طور طبیعی بیشتر به گزینه هستهای شدن فکر میکند.»
او با بیان این که «بهتر است دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب ایالات متحده، برای جلوگیری از دستیابی حکومت ایران به سلاح اتمی با جمهوری اسلامی مذاکره کند» افزود: «مقامات تهران از پیامدهای دستیابی به سلاح هستهای آگاه هستند و من فکر میکنم اکنون امکان مذاکره وجود دارد.»
آنتونی بلینکن همچنین درخواستها برای تلاش آمریکا جهت سرنگونی جمهوری اسلامی در ایران را رد کرد و گفت: «اگر به ۲۰ سال گذشته نگاه کنیم، آزمایشهای ما در زمینه تغییر رژیم، چندان موفقیتآمیز نبوده است.»
وزیر امور خارجه دولت جو بایدن با اذعان به وجود مخالفتهای داخلی علیه ساختار حکومت جمهوری اسلامی، مدعی شد: «این مخالفتها یکدست نیست. این مخالفتها بازتابی از حداقل نیمی از جمعیت است، اما کل آن نیست. به تفاوتهای بین شهرها و مناطق روستایی نگاه کنید. هنوز گروه قابلتوجهی از محافظهکاران به رژیم وفادار هستند.»
وزیر امور خارجه آمریکا در دولت بایدن در حالی دولت ترامپ را به مذاکره با جمهوری اسلامی دعوت میکند که دونالد ترامپ در دوره اول ریاستجمهوری خود ایالات متحده را از توافق هستهای ۲۰۱۵ که توسط دولت باراک اوباما با تهران منعقد شده بود، خارج و تحریمهای گستردهای علیه جمهوری اسلامی اعمال کرد.
دولت جو بایدن اما پس از روی کار آمدن در سال ۲۰۲۱، مذاکرات غیرمستقیمی با حکومت ایران برای احیای توافق هستهای آغاز کرد. اما این مذاکرات به دلیل اختلافات بر سر دامنه رفع تحریمها متوقف شد.
تروئیکای اروپا روز سهشنبه پیش از بررسی برنامه هستهای جمهوری اسلامی در شورای امنیت و ارائه گزارش دبیرکل سازمان ملل درباره قطعنامه ۲۲۳۱ درباره میزان انطباق برنامه اتمی تهران با این قطعنامه، در بیانیهای خواستار همکاری حکومت ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، توقف روند فعلی برنامه اتمی، کاهش تنش و بازگشت ایران به مسیر دیپلماسی شدند.
این سه کشور در بیانیه خود با اشاره به تشدید غنیسازی اورانیوم از سوی ایران و تهدیدهای مرتبط با برنامه هستهای جمهوری اسلامی، به گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی استناد و اعلام کردند که ایران بدون توجیه غیرنظامی معتبر، میزان غنیسازی اورانیوم را به سطح ۶۰ درصد رسانده و ذخایر اورانیوم با غنای بالا را به سطح بیسابقهای رسانده که این اقدام به حکومت ایران امکان میدهد تا در مدت کوتاهی مواد شکافتپذیر کافی برای تولید سلاح هستهای را در اختیار داشته باشد.
تروئیکای اروپایی همچنین نصب سانتریفیوژهای پیشرفته در ایران را گامی خطرناک دانسته و هشدار دادند که این اقدامات، توافق هستهای را بهطور جدی تضعیف کرده و تنشها را تشدید میکند.
برگفته ای از سایت صدای امریکا بخش فارسی، ۱۹ دسامبر ۲۰۲۴