بلومبرگ در گزارشی درباره حسین شمخانی، پسر علی شمخانی، مشاور رهبر جمهور اسلامی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و دبیر پیشین شورای عالی امنیت ملی و نماینده خامنهای در این شورا نوشت، یک سرمایهدار نفتی ایرانی که بهطور مخفیانه توانسته خود را در قلب سیستم مالی غرب جای دهد، یکی از افرادی است که مسئول تحویل تسلیحات از طریق دریای خزر به روسیه است. بلومبرگ پیشتر در گزارشی نوشته بود که حسین شمخانی با نام مستعار «هکتور»، در قاچاق نفت ایران از جمله به روسیه نقش دارد و او را سلطان قاچاق نفت ایران نامیده بود.
بلومبرگ مینویسد، این معاملات که همزمان با افزایش استفاده روسیه از تسلیحات ایران در حملات به اوکراین انجام شده، بخشی از شبکه تجاری جهانی گستردهای است که ثروت هنگفتی را برای حسین شمخانی به همراه آورده است. پدر او، علی شمخانی، طولانیترین دوره خدمت را بهعنوان وزیر دفاع ایران داشته و هنوز مشاور عالی رهبر جمهوری اسلامی ایران، است. این در حالی است که نام دو فرزند دیگر شمخانی، حسن و زینب و نام برادرزاده و داماد او هم در پروندههای فساد مالی آمده و حتی حساب بانکی چندین میلیارد تومانی شمخانی نیز خبرساز شده است.
براساس گزارش جدید بلومبرگ به نقل از اطلاعات بیش از ۱۲ مقام آمریکایی، بریتانیایی و اروپایی و همچنین افرادی که از نزدیک در جریان ای معاملات قرار داشتند، حسین شمخانی، از طریق شبکهای از شرکتهایی که بر آنها نظارت دارد، از جمله شرکت Crios Shipping LLC مستقر در دبی، سال گذشته حداقل با استفاده از دو کشتی، اقدام به جابهجایی موشک، قطعات پهپاد و کالاهای دو منظوره از طریق دریای خزر کرده است.
افراد مطلع میگویند روسیه هزینه این محمولهها را با محمولههای نفتی پرداخت میکند، نوعی تجارت پایاپای که به دلیل تحریمهای آمریکا و اروپا علیه روسیه و جمهوری اسلامی، رایجتر شده است.
بلومبرگ مینویسد، شبکه شرکتهای حسین شمخانی بیش از یک چهارم از حجم کل تحویل تسلیحات ایران به روسیه را مدیریت میکند. امپراتوری تجاری او شامل یک صندوق سرمایهگذاری بوده که دفاتری در لندن، ژنو و سنگاپور دارد و همچنین یک شرکت تجارت کالا در دبی که با شرکتهای بزرگ نفتی غربی معامله کرده است.
ایران و روسیه همکاری دفاعی فزاینده خود را تایید کردهاند، اما تمام جزئیات را فاش نکردهاند. تجارت تسلیحات بین این دو کشور، اگرچه ممکن است باعث اعمال تحریمهای غربی شود، اما غیرقانونی نیست.
جان بولتون، مشاور سابق امنیت ملی ایالات متحده، پیشتر گفته بود که «شبکه شمخانی با قراردادهای تامین پهپاد برای روسیه بهمنظور استفاده در اوکراین در ارتباط دارد.»
محمولهها در دریای خزر
به گزارش بلومبرگ، از اواسط سال ۲۰۲۳، چندین کشتی شرکت Crios Shipping LLC که پیشتر در مسیرهای دریای مدیترانه و سیاه فعالیت میکردند، به دریای خزر منتقل شدند و بین ایران و روسیه تردد کردند. کشتیهای Sea Castle و Sea Anchor از جمله این شناورها هستند. هر دو کشتی حداقل پنج سفر از بنادر ایران به آستاراخان روسیه انجام دادهاند.
چالشهای نظارت
بلومبرگ مینویسد، کشتیهای شمخانی اغلب از پرچم کشورهایی مانند پالائو استفاده میکنند که در فهرست سیاه بینالمللی قرار دارند. از سوی دیگر، اطلاعات در مورد محمولههای این کشتیها به دلیل عدم ثبت رسمی محدود است.
شبکه شمخانی شامل شرکتهایی مانند Oceanlink Maritime DMCC و Koban Shipping LLC است که گفته میشود برای وزارت دفاع ایران فعالیت میکنند. ایالات متحده در ماه آوریل Oceanlink را تحریم کرد، اما ارتباط مستقیمی با شمخانی ذکر نکرد.
برگرفته ای از سایت ایندیپندنت فارسی، ۲۵ دسامبر ۲۰۲۴