در شرایطی که ابلاغ «قانون حجاب و عفاف» از سوی شورای عالی امنیت ملی عقب افتاده اما همچنان مقامات حکومت بر اجرای این قانون و تشدید فشارهای ایدئولوژیک بر زنان اصرار دارند. رئیس سازمان بازرسی کشور عین مسعود پزشکیان که پیشتر همین موضوع را مطرح کرده بود، گفته فرهنگ عفاف و حجاب را باید از مهد کودک آغاز کرد!
ذبیحالله خداییان رئیس سازمان بازرسی در نشست با اعضای هیأت مدیره «بنیاد ملی عفاف و حجاب» با تأکید بر اینکه فرهنگ عفاف و حجاب را باید از مهدهای کودک آغاز کرد، گفته: «در ترویج فرهنگ عفاف و حجاب دستگاههای فرهنگی، حوزههای علمیه و… نقش مهمی دارند.»
مسعود پزشکیان نیز چند ماه پیش در یکی از مناظرههای انتخاباتی نسخه پیچید که حجاب را باید از مراحل اولیه و از مهد کودک جا انداخت!
همچنین محمدجواد لاریجانی رئیس پیشین ستاد حقوق بشر قوه قضائیه گفته «تئوری انقلابهای رنگین این است که در آستانه یک عمل قانونی برای جابجایی افراد از طریق انتخابات، شعار تقلب سر داده شود و با عباراتی مانند «رأی من کو» و «تقلب شده» فضای جامعه را به سمت شورش خیابانی سوق دهند. این درواقع تمام اصل و مبنای انقلابهای رنگین است.»
این مقام جمهوری اسلامی تأکید کرده است: «دشمن در این راستا سه قانون اساسی در جمهوری اسلامی را هدف قرار داد: یک، قانون حجاب یعنی محدود کردن حدود برهنگی در مجامع عمومی؛ دوم مسئله شرب خمر و سوم کیفرزدایی از زنا. آنها میگویند که این سه موضوع به عنوان قوانینی در جمهوری اسلامی در نظر گرفته شدند که باید تغییر کنند.»
محمدجواد لاریجانی مدعی شده «مسائلی که امروز در مورد بیحجابی و مشابه آن مطرح میشود، درست است که ابعاد فرهنگی و ریشههای قصور در داخل کشور نیز نقش دارند، اما نباید فراموش کنیم که این تنها یک بعد از ماجرا است و اصل فتنه و توطئه چیز دیگری است. درواقع پشت این مسائل یک برنامهریزی دقیق و اتاق عملیات دشمن وجود دارد که بطور مستمر در حال پیگیری است.»
طرح «حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب» معروف به طرح «حجاب و عفاف» دو سال پیش و پس از اعتراضات جنبش ملّی ۱۴۰۱ که زنان روسری خود را آتش زدند و با پوشش اختیاری به خیابانها آمدند، از سوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی تدوین شد. این طرح با تصویب هیئت دولت ابراهیم رئیسی به مجلس شورای اسلامی ارائه شد.
در حالی که بسیار پیش از آن برخورد با زنان و جامعه برای رعایت حجاب اجباری توسط نیروهای مختلف از جمله گشت ارشاد اسلامی و «حجاببان»ها و «آمران به معروف» و غیره با درگیریهای لفظی و حتی فیزیکی منجر به آسیب و مرگ شهروندان در عمل اجرا میشد، لایحه «حجاب و عفاف» حدود یک سال و نیم میان مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان در رفت و آمد بود و در نهایت در تاریخ ۲۳ مهرماه ۱۴۰۳ سخنگوی شورای نگهبان از تصویب آن در این شورا خبر داد. با اینهمه با گذشت دو ماه هنوز این قانون از سوی مسعود پزشکیان ابلاغ نشده است.
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی پیشتر در نشستی با خبرنگاران اعلام کرده بود که «قانون عفاف و حجاب» را ۲۳ آذرماه ابلاغ میکند اما ۲۳ آذر گذشت و این قانون ابلاغ نشد!
شهرام دبیری معاون پارلمانی رئیس جمهور روز شنبه ۲۴ آذرماه در رابطه با آخرین وضعیت «قانون عفاف و حجاب» گفته بود که «ما درخواست کردیم فعلاً این قانون ابلاغ نشود و یک لایحه اصلاحی به مجلس ارسال میکنیم تا این موضوع فعلاً متوقف شود و سپس بررسیهای بیشتر را انجام دهیم.»
او بدون اشاره به دخالت شورای امنیت ملّی برای جلوگیری از این قانون گفت «در حال آماده کردن لایحه اصلاحی قانون عفاف و حجاب برای ارسال به مجلس هستیم.»
در حالی که شورای عالی امنیت ملّی جمهوری اسلامی به دلیل هراس از شکلگیری اعتراضات سراسری مردم ارزیابی کرده فعلا این قانون ابلاغ نشود اما برخی از مقامات حکومت با این تصمیم مخالف هستند.
در همین رابطه ولی الله بیاتی عضو کمیسیون شوراها مجلس شورای اسلامی نیز درباره قانون حجاب و عفاف گفته «ما یک قانون را در مجلس تصویب کردهایم و در دولت هم در خصوص آن موضوعاتی مطرح شده است و الان هم شنیدیم که در شورای عالی امنیت ملی مطرح شده است بنابراین باید منتظر دستور شورای عالی امنیت ملی باشیم. آنها هستند که مسئول امنیت کشور هستند و باید تصمیم بگیرند و مسئولان و مردم نیز باید از آن تبعیت کنند ممکن است صلاح نباشد که برخی از دلایل در محافل عمومی مطرح شود، اما اگر ما علت آن را نمیدانیم دلیل نمیشود که فکر کنیم کاری که انجام میدهند اشتباه است، همه باید به سیستم امنیتی کشور وهر تصمیمی گرفتند، اعتماد کنیم.»
البته اجرای آزمایشی این قانون از مهرماه سال گذشته و برای سه سال آغاز شده بود. همچنان نیز فشارهای مختلف بر زنان از جریمه نقدی تا توقیف اتومبیل به علت استفاده از پوشش اختیاری ادامه دارد.
دو روز پیش سرهنگ هادی موسوی فرمانده یگان حفاظت شهرداری تهران از راهاندازی یگان حفاظت بانوان در شهرداری تهران خبر داد. او توضیح داد که به زودی یگان حفاظت بانوان شهرداری تهران در شهرداری شکل میگیرد و این افراد فعالیت خود را در مجموعههای بانوان زیرنظر اداره کل بانوان شهرداری تهران آغاز میکنند.
این در حالیست که علیرضا زاکانی شهردار تهران گفته «ما در شهرداری حجاببان نداریم، ما قصد داریم یگان انتظامات خودمان را تخصصی کنیم همانطور که آتشنشانها خانم تربیت شد و مشغول به کار هستند در حال تربیت یگان حفاظت خانم هم هستیم .»
شهردار تهران توضیح داده که «یکی از مکانهایی که این نیروها به کار گرفته میشوند پارک ویژه بانوان است که یگان حفاظت میخواهد و میتوان از این نیروها استفاده کرد.»
همچنین آبان امسال خبر راهاندزی مراکزی با عنوان «کلینیک ترک بیحجابی» منتشر شد و به دلیل موجی از واکنشهای منفی اعلام شد واژه «کلینیک» به «محفل» تغییر کرده است.
محمدرضا میرشمسی معاون امور اجتماعی ستاد امر به معروف و نهی از منکر گفته بود که «راهاندازی این مراکز پیرو دغدغههای مسعود پزشکیان برای انجام کار فرهنگی در رابطه با حجاب صورت گرفته است.»
معاون امور اجتماعی ستاد امر به معروف و نهی از منکر توضیح داده «در راستای دغدغه جناب رئیسجمهور درباره مسائل مربوط به گشت ارشاد و تاکید آقای پزشکیان مبنی بر این که باید در این زمینه، کار فرهنگی انجام شود و امروز هم مجددا تأکید کردند که مسئله حجاب قطعا یک موضوع تربیتی است، اخیرا محافلی برای ارائه آموزش به کسانی که تمایل دارند بیحجابی را کنار بگذارند، دایر شده است. البته تاسیس این محافل، دلایل دیگری هم داشت، از جمله این که برخی خانوادهها که فرزندشان درگیر این مساله شده بودند، به ما مراجعه میکردند یا تماس میگرفتند و ابراز نگرانی میکردند که خانوادههایشان در حال از همپاشیدگی است.»
در این میان احمد علمالهدی امام جمعه مشهد و پدر همسر ابراهیم رئیسی در گفتگو با روزنامه «خراسان» گفته «ما مسئله حجاب با مردم نداریم و اصلا حجاب قابل بحث نیست، مثل مسئله نماز خواندن. خب ما ترویج نماز می کنیم اما هرکسی بخواهد میخواند و هرکسی نخواهد نمیخواند، حجاب هم یک وظیفه واجب شرعی است، حالا یک نفر انجام می دهد و یک نفر انجام نمیدهد، ما مشکلی که داریم مسئله بی حجابی است.»
برگرفته ای از سایت کیهان لندن، ۳۱ دسامبر ۲۰۲۴