آمارهای سازمان تنظیم بازار انرژی ترکیه نشان میدهد صادرات گاز ایران به ترکیه در ماههای سپتامبر و اکتبر سال ۲۰۲۴ جهشی ۱۱ برابری نسبت به دور مشابه پارسال داشته است.
جهش صادرات گاز ایران به ترکیه در حالی است که از ابتدای پاییز مصرف داخلی ایران با بحران کسری هنگفت گاز مواجه است و تحویل سوخت به بخش صنایع، کشاورزی و نیروگاههای برقی را به شدت محدود شده است.
جزئیات بایگانی آمارهای ماهانه سازمان تنظیم بازار انرژی ترکیه نشان میدهد ایران در ۱۰ ماه نخست سال گذشته میلادی کلاً ۵ میلیارد و ۵۸۰ میلیون متر مکعب گاز تحویل این کشور داده که ۴۱ درصد بیشتر از دور مشابه پارسال است.
بر اساس تازهترین آمارهای این سازمان که در سایت آن منتشر شده، در حالی که ایران در سپتامبر ۲۰۲۳ گازی به ترکیه تحویل نداده بود، در ماه مشابه پارسال بیش از ۵۱۰ میلیون متر مکعب گاز به ترکیه صادر کرده است. ایران در ماه اکتبر ۲۰۲۴ نیز بیش از ۸۶۶ میلیون متر مکعب گاز به ترکیه صادر کرده که ۷ برابر اکتبر ۲۰۲۳ است.
در مجموع، ایران در فاصله ۱۱ شهریور تا ۱۰ آبان سال جاری خورشیدی، ۱.۳۸ میلیارد متر مکعب گاز به ترکیه فروخته که بیش از ۱۰.۵ برابر دور مشابه پارسال است.
ایران به غیر از ترکیه به عراق نیز صادرات گاز دارد، اما تاکنون هیچکدام از دو کشور آماری از حجم گاز تحویلی منتشر نکردهاند.
ایران همچنین قرارداد تهاتر گاز با برق ارمنستان دارد؛ بهطوری که در ازای تحویل ۱ متر مکعب گاز، ۳ کیلووات ساعت برق دریافت میکند.
آمارهای رسمی گمرک ارمنستان حاکی است که ایران در نیمه نخست سال ۲۰۲۴ تحویل گاز به این کشور را ۲۳ درصد افزایش داده است. ایران در این دوره بیش از ۲۲۶ میلیون متر مکعب گاز تحویل ارمنستان داده که ارزش آن ۳۸ میلیون دلار ذکر شده است.
آمارهای شرکت بیپی و مجمع جهانی صادرکنندگان گاز نشان میدهد ایران در سال ۲۰۲۳ حدود ۱۴ میلیارد متر مکعب صادرات گاز داشت، اما تاکنون برآوردی از حجم کل صادرات گاز ایران در سال ۲۰۲۴ منتشر نشده است.
دولت مسعود پزشکیان در لایحه بودجه سال آینده صادرات ۱۶ میلیارد متر مکعب گاز را هدفگذاری کرده است.
هدفگذاری برای افزایش صادرات گاز در حالی است که کشور با ناترازی چشمگیر گاز مواجه است و محسن پاکنژاد وزیر نفت ایران روز چهارشنبه ۱۲ دیماه اعلام کرد طبق قانون برنامه هفتم توسعه، تولید روزانه گاز باید به یک میلیارد و ۳۸۰ میلیون متر مکعب برسد.
رساندن تولید گاز کشور به رقم یاد شده در برنامه ششم توسعه نیز هدفگذاری شده بود، اما تحقق نیافت.
ایران در اوج مصرف فصول سرد سال با ظرفیت کامل ۸۵۰ میلیون متر مکعب، تولید روزانه گاز انجام میدهد و باز هم ۳۰۰ میلیون متر مکعب کسری گاز دارد؛ اما میانگین تولید روزانه گاز کشور در کل سال بهطور متوسط حدود ۷۳۰ میلیون متر مکعب است.
آقای پاکنژاد گفته است برای تحقق اهداف برنامه هفتم توسعه، نیاز به ۴۵ میلیارد دلار سرمایهگذاری وجود دارد که بخش عمدهای از آن باید در توسعه میدانهای گازی و زیرساختهای مرتبط صرف شود.
برگرفته ای از سایت رادیو فردا، ۲ ژانویه ۲۰۲۵