هشدار نسبت به شیوع بالای سویه خطرناک آنفلوآنزا در ایران؛ کرونا در جایگاه سوم بیماری‌های تنفسی است

ایران در حال حاضر با موجی از آنفلوآنزای فصلی ان۱اچ۱ مواجه است که انتظار می‌رود دوره اوج آن تا پایان دی‌ماه ادامه یابد. این بیماری اگرچه برای تمام گروه‌های سنی خطرناک است، اما سالمندان، کودکان و افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای بیشتر در معرض خطر تبعات ناشی از ابتلا به آن قرار دارند.

متخصصان بهداشتی بر رعایت پروتکل‌های بهداشتی تاکید می‌کنند تا از گسترش بیشتر بیماری جلوگیری شود.

چرا فصل سرما زمان شیوع بیماری‌های تنفسی است؟

قباد مرادی، سرپرست مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت در این زمینه به ایسنا گفته است: «ویروس‌ها و باکتری‌ها از جمله عوامل اصلی بیماری‌های تنفسی هستند که در فصل سرد سال به دلیل شرایط مطلوب برای زیست و تکثیر، شیوع بیشتری پیدا می‌کنند. این موضوع محدود به ایران نیست و یک پدیده جهانی است.»

بیماری‌های تنفسی و فصل سرما
بیماری‌های تنفسی و فصل سرماوب

آنفلوآنزا؛ بیماری شماره یک تنفسی

بررسی‌ها نشان می‌دهد که آنفلوآنزا بیشترین سهم را در میان بیماری‌های تنفسی دارد. به گفته قباد مرادی، در هفته پایانی آذرماه، ۲۲ درصد از موارد عفونت‌های تنفسی مربوط به آنفلوآنزا بوده و این رقم در هفته اول دی‌ماه افزایش یافته است. پس از آنفلوآنزا، رینوویروس‌ها (عامل سرماخوردگی) و سپس کرونا در رده‌های بعدی قرار دارند.

کرونا؛ از حالت اضطرار خارج شد

سرپرست مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت تاکید کرد: «کرونا به یک بیماری بومی تبدیل شده و دیگر به ترسناکی گذشته نیست. سازمان جهانی بهداشت و کشورهای دنیا، کرونا را از لیست بیماری‌های تنفسی اضطراری خارج کرده‌اند. با این حال، همچنان ضرورت رعایت پروتکل‌های بهداشتی وجود دارد.»

بازگشت به الگوی پیش از کرونا

دکتر قباد مرادی مرادی با اشاره به الگوی شیوع آنفلوآنزا در کشور، گفت: «پیش از پاندمی کرونا، دو پیک آنفلوآنزا در سال (آذر-دی و فروردین) مشاهده می‌شد. در دوران کرونا، به دلیل رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی و استفاده از ماسک، شیوع آنفلوآنزا کاهش یافته بود، اما اکنون الگوی شیوع این بیماری به شرایط پیش از کرونا بازگشته است.»

به گفته این متخصص اپیدمیولوژی، حدود ۴۰ درصد از بیماران تنفسی بستری شده در مراکز درمانی مبتلایان به آنفلوآنزا تشکیل می‌دهند و انتظار می‌رود پیک اول شیوع این بیماری پس از دی‌ماه فروکش کند.

گروه‌های پرخطر و ضرورت رعایت پروتکل‌ها

سرپرست مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت تاکید کرد: «سالمندان، افراد مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای، زنان باردار و افراد دارای نقص سیستم ایمنی در گروه‌های پرخطر قرار دارند. این افراد باید از حضور در مکان‌های شلوغ خودداری کرده و فاصله اجتماعی را رعایت کنند. استفاده از ماسک، تهویه مناسب هوا و شست‌وشوی مرتب دست‌ها نیز از جمله توصیه‌های مهم برای پیشگیری از شیوع بیماری است.»

راهبردهای حفاظت در برابر ویروس برای گروه‌های پرخطر
راهبردهای حفاظت در برابر ویروس برای گروه‌های پرخطروب

توصیه برای تزریق واکسن آنفلوآنزا

دکتر مرادی با اشاره به بهترین زمان تزریق واکسن آنفلوآنزا (طی ماه‌های شهریور و مهرماه)، گفت: «توصیه می‌شود گروه‌های پرخطر در صورت دسترسی به واکسن، حتی در این زمان از سال که شیوع بیماری بالا است اقدام به تزریق کنندد. همچنین به مبتلایان به آنفلوآنزا توصیه می‌شود تا زمان بهبودی کامل در خانه بمانند تا از انتقال بیماری به دیگران جلوگیری شود.»

بنا به توصیه متخصصان، با وجود کاهش نگرانی‌ها درباره کرونا، آنفلوآنزا همچنان به عنوان یک تهدید جدی برای سلامت عمومی مطرح است و رعایت پروتکل‌های بهداشتی برای جلوگیری از انتقال این بیماری ضروری به نظر می‌رسد.

شدت سویه‌های جدید آنفولانزا و شباهت‌ها با کرونا

از سوی دیگر، به گفته مهدی اکبری، دبیر گروه بیماری‌های عفونی دانشگاه علوم پزشکی تهران، ویروس‌های شایع در حال حاضر شامل گونه‌های اچ۱ان۱ و اچ۳ان۲و آنفلوانزای بی است و شباهت علائم سویه‌های جدید آنفولانزا با بیماری کووید۱۹ به نگرانی‌ها در خصوص تشخیص این بیماری دامن زده است.

از جمله علائم مشترک هر دو بیماری به مواردی چون تب، خستگی شدید، کوفتگی، درد مفاصل، بدن‌درد شدید، آبریزش بینی، گلودرد، عطسه و در برخی موارد تهوع، استفراغ یا اسهال اشاره شده است.

بنا به برخی هشدارها که از سوی متخصصان پزشکی مطرح شده، سویه جدید ویروس آنفولانزا به نسبت به سویه‌های قبلی پرخطر‌تر و کشنده‌تر است هر چند که خطر مرگ و میر ناشی از ابتلا به سویه جدید آنفولانزا هنوز به پای ویروس کرونا در روزهای اولیه همه‌گیری بیماری کووید۱۹ نمی‌رسد.

مسئولان وزارت بهداشت ایران پیش‌تر در آبان‌ماه اعلام کردند که بیش از ۲.۵ میلیون دوز واکسن آنفلوانزا برای استفاده شهروندان تامین شده است؛ با این حال هنوز اطلاعات دقیقی از میزان استقبال نسبت به واکسن‌های ارائه شده از سوی وزارت بهداشت ایران در دست نیست.

تعلل مسئولان بهداشتی ایران در خرید و واردات واکسن‌های تایید شده و مورد اقبال در جهان طی ماه‌های نخست همه‌گیری بیماری کووید۱۹ سبب افزایش چشمگیر مرگ و میر ناشی از ابتلا به این بیماری شده بود.

برگرفته ای از سایت یورونیوز (اتحادیه اروپا) به زبان فارسی، ۵ ژانویه ۲۰۲۵