اعتراض ۶۰۰ معلم و کنشگر سیاسی به اجرای حکم احمد درخشان

بیش از ششصد نویسنده، معلم، هنرمند و کنشگر سیاسی و مدنی به حکم بدوی صادره برای احمد درخشان، نویسنده و معلم اعتراض کردند.

شعبه دوم دادگاه انقلاب کرج احمد درخشان را به اتهامات: «فعالیت تبلیغی علیه نظام» و «ارسال پیام‌های هنجارشکنانه از طریق فضای مجازی»، علاوه بر یک سال حبس، به «منع از خروج از کشور»، «منع عضویت در گروه‌ها و دستجات اجتماعی»، «منع اشتغال به شغل معلمی» و «انفصال از خدمات دولتی و عمومی به مدت ۲سال از تاریخ اتمام اجرای حکم» محکوم کرده است.

متن این بیانیه را در ادامه بخوانید:

«مردم آزادی‌خواه و عدالت‌طلب ایران!

در ماه‌های اخیر و پس از انتخابات ریاست‌جمهوری، شاهد افزایش سرکوب روشنفکران و فعالان اجتماعی بوده‌ایم. علیرغم وعده حاکمیت برای «وفاق ملی»، هیئت‌های رسیدگی به تخلفات اداری همچنان به برخوردهای امنیتی با معلمان پیشرو ادامه می‌دهند و قوه قضائیه نیز با تکرار روش‌های قبلی، احکام ناعادلانه‌ای را صادر و اجرا می‌کند.

در این دور جدید اتهام‌ها و احکام، احمد درخشان، نویسنده و معلم، به اتهام تبلیغ علیه نظام در فضای مجازی، در شعبه‌ی دوم دادگاه انقلاب کرج، به یک سال زندان، دو سال محرومیت از شغل معلمی، ممنوعیت خروج از کشور و انفصال از مشاغل دولتی محکوم شده است.

این حکم ناعادلانه علیه معلمی محبوب و نویسنده‌ی آثاری چون رمان‌های «مه مانی»، «پنج باب در رجعت سلیم و دوالپا» و «برقصا»، نشان‌دهنده‌ی پافشاری حکومت بر ادامه سیاست سرکوب نخبگان فرهنگی است. نتیجه‌ی این رویکرد خطرناک، سرخوردگی اندیشمندان دلسوز کشور و تشدید بحران‌هایی است که زندگی سیاسی و اجتماعی ما را مختل کرده است.

ما امضاکنندگان این بیانیه، ضمن حمایت از این معلم توانا و نویسنده‌ی برجسته و اعتراض به این حکم، از دادگاه تجدید نظر انتظار داریم که با لغو این حکم ناعادلانه، از پایمال شدن حقوق ایشان و افزایش ناامیدی نخبگان و مردم نسبت به صدور چنین احکامی جلوگیری کند.»

از امضاکنندگان بیانیه می‌توان به وکلا و فعالان صنفی مختلفی چون: «صالح نیک‌بخت، اسماعیل عبدی، ناصر زراعتی، علی افشاری، نعمت احمدی، محمود بهشتی لنگرودی، جواد مجابی، رضا شهابی، داریوش رحمانیان، شیوا نظرآهاری، عبدالله مومنی، حسین نوش‌آذر، پوران ناظمی، علیرضا آبیز، حسین آتش‌پرور، هوشیار انصاری‌فر، امین بزرگیان، سارا احسان،آتفه چهارمحالیان، حبیب پیریاری، همایون جعفری، آرمان امیری، رضا جولایی، مهرداد حجتی، یلدا معیری، خدیجه مقدم، رضوان مقدم، رضا حیرانی، بهرام حیدری، ابوتراب خسروی، طناز داودی کلاه‌چیان، اسرین درکاله، ابراهیم دمشناس، حسین رجایی، رحیم رسولی، عاطفه رنگریز، نسیم سلطان‌‌بیگی، سارا سیاه‌‌پور، رسول آبادیان، شیوا ارسطویی، مانیا اکبری، اسدالله شعبانی، ناهید شقاقی، فاطمه شمس، محمدرضا صفدری، راحله طارانی، صمد طاهری، ایلیا تهمتنی، محمود طراوت‌ روی، صدرا عبداللهی، زهرا عبدی، منصوره عرفانیان، نگین آرامش، محسن فاتحی، عزیز قاسم‌‌زاده، مهدی فتاپور، هادی تقی‌زاده، مسعود فرهیخته، کاوه فولادی‌ نسب، محمد کشاورز، فرهاد کشوری، آبتین گلکار، فرهاد گوران، مسعود ماهینی، فرهاد محرابی، شوکت محمدی، عالیه مطلب‌زاده، سپیده جدیری، مهدی معرف، وحید میرزایی، مهشید ناظمی، جمیله ندایی، امیر چمنی، طلا نژادحسن، اکرم نصیریان، اصغر نوری، مهرگان وثوق، مظاهر شهامت، ساناز داوودزاده‌فر، فرهاد شیخی، شایلین اسدالهی، داریوش معمار، سعیده منتظری، حسین منصوری، بیژن مهر، ایرج مهرکی، سامان ارسطو، علی ثباتی، سیدمهدی موسوی، حسن صفدری، شهاب حاجتی، علیرضا مجابی، سعید محمدحسنی، علی محمدی، مؤدب میرعلایی، مسعود میری و بهنام ناصری» اشاره کرد.

احمد درخشان کیست؟

احمد درخشان، معلم و نویسنده ساکن کرج، از سوی شعبه دوم دادگاه انقلاب کرج به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به یک سال حبس تعزیری و مجازات‌های تکمیلی محکوم شده است. جلسه رسیدگی به پرونده احمد درخشان در تاریخ ۲۱ آبان‌ماه سال جاری در دادگاه انقلاب کرج برگزار شد. او پیش‌تر، در مهرماه سال جاری با دریافت احضاریه‌ای به دادسرای عمومی و انقلاب کرج احضار و پس از تفهیم اتهام با قرار کفالت آزاد شده بود.

احمد درخشان علاوه بر شغل معلمی، نویسنده ادبیات داستانی است و چندین مجموعه داستان از او در ایران منتشر شده است. آقای درخشان پیش‌تر هم به دلیل فعالیت‌های صنفی و ادبی به مراجع قضایی احضار و مورد بازجویی قرار گرفته بود. او در حساب کاربری خود، به انتقاد از اتهامات و زبان مبهم قضایی پرداخت و گفت: «این زبان مغشوش چگونه می‌تواند جهت کذب را معین کند؟ مسأله این است…»

این محکومیت در حالی صورت گرفته که فشارهای قضایی و اداری بر معلمان ایران در سال‌های اخیر افزایش یافته است.براساس آمار اعلام‌شده از سوی محمد حبیبی، سخنگوی شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان، تنها در سال‌های ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۲، ده‌ها معلم با احکام قضایی و اداری نظیر انفصال از خدمت، بازنشستگی اجباری، و پرونده‌های قضایی مواجه شده‌اند. این فشارها در راستای سرکوب فعالان صنفی معلمان و محدودسازی حقوق صنفی و آزادی بیان آنان انجام می‌شود و احمد درخشان یکی دیگر از قربانیان این برخوردهاست.

برای پیگیری پرونده او چه باید کرد؟

براساس اطلاعاتی که در کتاب اول مقامات ایران وایر ثبت شده «علیرضا کاظمی» وزیر آموزش‌و‌پرورش در دولت «مسعود پزشکیان» است. علاوه بر وزیر آموزش و پرورش، «حسن مددی» در سمت دادستان عمومی و انقلاب کرج فعالیت می‌کند. برای پیگیری وضعیت آقای درخشان و چرایی صدور این حکم می‌توان با آن‌ها تماس گرفت.

برگرفته از سایت ایران وایر، ۱۵ ژانویه ۲۰۲۵