آیا دموکراسی در افغانستان در حال مرگ است؟

سایت افغانستانی آریانانیوز یادداشتی را منتشر ساخته است در مورد چگونگی انتخابات در افغانستان و نقش شهروندان افغان در آن که در زیر در دسترس است:
در آخرین انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان در ۲۸ سپتامبر، تنها ۲۶ فیصد (درصد) اشتراک وجود داشته که کمترین میزان از سال ۲۰۰۱ تاکنون است.

گذشته از سؤالات جدی در مورد اینکه آیا چنین اشتراک ضعیفی می تواند به رییس جمهور منتخب آینده مشروعیت کافی ببخشد، این مسئله را به مردم کشورمان یادآوری می کند که آنها به شدت نیاز به تجدید نظر در روند دموکراتیک سازی کشور دارند.

به طور کلی، عملکرد حکومت وحدت ملی در پنج سال گذشته منجر به فساد بومی، فقر، ناامنی فراگیر، تضعیف قانون و از همه مهمتر عمل های غیر دموکراتیک شده است که همگی به نوبه خود باعث بی اعتمادی به دولت و نهادهای دموکراتیک شده است!

در همین پیوند ، با اطمینان می توان ادعا کرد که دموکراسی نوظهور افغانستان به جای تانک‌ها در روی سرک ها (خیابان ها)، توسط یک دولت منتخب در آستانه نابودی، تضعیف شده است! وقتی طالبان به رسمیت شناخته می شوند و روی کاغذ و در میدان قدرتمند ظاهر می شوند، افغانستان در شرایط دشواری قرار می گیرد. اگر اقدامات لازم برای نجات آن صورت نگیرد، دموکراسی افغانستان در معرض خطر جدی است.

شواهد فراوانی وجود دارد که نشان از ضعف حکومت افغانستان دارد. یک مثال مهم این است که حکومت چگونه با جنبش های اجتماعی برخورد می کند. جنبش های قدرتمند اجتماعی همواره توسط دولت سرکوب شده اند یا دولت نتوانسته است امنیت را تأمین کند.

علاوه بر این، امنیت و اقتصاد نیز به طور مداوم رو به وخامت بوده اند. از دیگر دلایل این امر، یک دولت ناکارآمد و سیاست بحث برانگیز آن در قبال گروه های شورشی و یک فساد بومی است. براساس گزارش های اخیر، به طور متوسط روزانه ۷۰ نفر در سراسر کشورمان کشته می شوند و بیش از ۵۴ فیصد(درصد) مردم زیر خط فقر زنده گی می کنند!

در نتیجه، مردم اعتماد چندانی به نهادهای انتخاباتی و نخبگان سیاسی ندارند و کشور را در معرض خطر اداره یک دولت ناکام و ناکارآمد و آماده بازگشت قریب الوقوع طالبان می بینند!

غلام محمد کابلی