در واکنش به احتمال تمدید تحریم تسلیحاتی ایران از سوی قدرتهای غربی، علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی روز یکشنبه ۱۴ اردیبهشت (سوم مه) در توییتی تهدید کرد در صورت تداوم تحریمهای تسلیحاتی “پیکر کمجان برجام به مرگ ابدی” خواهد رفت.
او نوشت که تحریم ابزاری برای “بقای هژمونی رو به افول آمریکا” است. شمخانی همچنین تصریح کرد: «اروپا کدام سو ایستاده؛ “حفظ آبرو و تقویت چندجانبهگرایی” یا “پذیرش مجدد تحقیر و کمک به یکجانبهگرایی؟”.»
مقامهای ایرانی تهدید کردند تداوم تحریمهای تسلیحاتی پیامدهای سنگینی خواهد داشت و “پیکر کمجان برجام به مرگ ابدی” خواهد رفت. رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس به خروج ایران از پروتکل الحاقی برجام تهدید کرد.
بر اساس توافق هستهای برجام، تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران در ۲۷ مهر (۱۸ اکتبر) خاتمه مییابند.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در این رابطه اعلام کرده است که آمریکا حتی با پایان گرفتن تحریمهای سازمان ملل به ایران اجازه نخواهد داد سلاح بخرد. حسن روحانی در آبان سال گذشته گفته بود: «با ادامه برجام سال آینده ما به یک هدف بسیار بزرگ سیاسی و دفاعی و امنیتی دست مییابیم. سالهاست خرید و فروش سلاح از سوی رژیم ایران ممنوع است؛ طبق توافق و قطعنامه ۲۲۳۱ سال آینده تحریم تسلیحاتی رژیم ایران برداشته خواهد شد و ایران هم میتواند سلاح بخرد و هم بفروشد».
مایک پمپئو با اشاره به این سخنان و اینکه جمهوری اسلامی پس از این تاریخ میتواند “پهپاد، موشک، تانک، جنگنده و تجهیزات دیگر” بخرد و بفروشد، برجام را “فاجعهبار” دانسته بود.
آمریکا اکنون تلاش میکند مانع برداشته شدن تحریمهای تسلیحاتی رژیم ایران شود. در مقابل مقامات ایرانی هم از گزینههای چون خروج کامل از برجام، اجرا نکردن پروتکل الحاقی و خروج از پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) سخن گفتند.
علی ربیعی، سخنگوی دولت گفته است اعضای شورای امنیت و برجام به خوبی میدانند تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران پیامدهای وخیمی نه تنها برای برجام بلکه فراتر از آن، برای امنیت و ثبات منطقه خواهد داشت. سخنگوی دولت روحانی تهدید کرده است که تمدید تسلیحاتی ایران واکنش سخت جمهوری اسلامی را به دنبال خواهد داشت.
گزینه خروج از پروتکل الحاقی برجام
حجت الاسلام ذوالنور، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس اسلامی گفته است که لغو تحریم تسلیحاتی ایران یکی از مفادی است که در مهرماه به پایان میرسد و باید اجرا شود. او همچنین گفته است رژیم ایران گزینههای زیادی دارد و “در صورت بدعهدی طرفهای غربی” میتواند برگزیند.
به گفته ذوالنور یکی از این موارد اجرا نکردن پروتکل الحاقی و تجدیدنظر در همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی است.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اسلامی همچنین تهدید کرده است که اگر ایران ناچار شود، از قرارداد پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) هم خارج خواهد شد.
منبع: سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی، ۳ می ۲۰۲۰