دهها تن از زندانیان دستگیر شده در پی اعتراضات آبان ماه که روز گذشته برای اعتراض به شرایط نامناسب زندان و عدم برخورداری از مرخصی به اعتصاب غذا دست زده بودند، در پی «احضار و تهدید» و نیز «وعدۀ مساعد» برای رسیدگی به خواست آنان، امروز دوشنبه به اعتصاب خود پایان دادند. بگزارش خبرگزاری هرانا، این اعتصاب برای اعتراض به مخالفت مقامات زندان با برخورداری آنان از مرخصی در شرایطی که شیوع ویروس کرونا تهدیدی جدی برای آنان تلقی میشود، صورت گرفته بود. آنان با انتشار نامهای تاکید میکنند که هیچیک از آنها «مجرم» نیست و مجرم «آنها هستند که باعث گرانی و اوضاع فاجعه بار اقتصادی» شدهاند.
خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، گزارش میدهد که اعتصاب غذای ٧٢ تن از زندانیان دستگیر شده در پی رویدادهای آبان ماه گذشته، امروز پایان یافته است. بنوشتۀ هرانا، «تعدادی از امضاکنندگان نامه [ روز دوشنبه] به دفتر مدیریت زندان احضار و مورد تهدید از جمله امکان گشودن پرونده جدید [علیۀ آنان] قرار گرفتند». در همان حال، بر اساس همین گزارش «مسئولان حفاظت زندان در گفتگو با چند تن از زندانیان معترض قول رسیدگی به مطالبات زندانیان» را داده و آنان نیز «با وعده مساعد مسئولین» به اعتصاب خود پایان دادهاند.
این افراد بر اساس نامهای که به امضاء آنان رسیده تاکید میکنند که به رغم موافقت «ریاست قوه قضائیه با مرخصی ما […] امین وزیری، نماینده دادستانی و دادیار ناظر بر زندانیان سیاسی با این مرخصی اضطراری که میتواند زندگی ما را نجات دهد مخالفت کرده و صراحتا در پاسخ به پدران و مادران ما که میگویند چرا نان آوران ما را محبوس کردهاید، میگویند باید از گرسنگی بمیرید».
این ٧٢ تن در نامۀ خود تاکید میکنند که «این اعتصاب در اعتراض به نقض حقوق زندانیان سیاسی و اصرار بر به زنجیر کشیدن مردم عدالت خواه در این شرایط اسفناک بهداشتی و در این زندان دور افتاده و فاقد استانداردهای لازم برای نگهداری انسان است. اصل مطلب این است که هیچ یک از ما مجرم نیستیم و اعتراض، حق ماست».
این زندانیان در نامۀ خود نوشتهاند «مجرم آنها هستند که باعث گرانی و اوضاع فاجعه بار اقتصادی شدند. ما حقوق خود و مردم آسیب دیده را مطالبه کردیم. ما زندگی را مطالبه کردیم و محکوم به مرگ تدریجی در این تبعیدگاه شدهایم. جایی که فاقد امکانات اولیه برای زیستن انسان است».
به نوشتۀ آنان وضع بهداشتی زندان بزرگ تهران «با توجه به شیوع ویروس کرونا» و نیز « تجمع و فشردگی بیش از حد که هرگز فاصله اجتماعی رعایت نمیشود» بیش از گذشته «خطرآفرینتر» شده و «جان هزاران انسان» در آن در خطر قرار گرفته است. آنان در نامۀ خود مینویسند «ما با اعتصاب مردن را به مرگ در اثر ابتلا به ویروسی که به سیستم ستمگر و فاسد میماند، ترجیح میدهیم».
دراعتراضات آبان ماه که از روز جمعه ۲۴ آبان ماه ۹۸ در پی افزایش بی سابقه قیمت بنزین در دهها شهر ایران با حضور بی سابقه معترضین در خیابانها آغاز شد، صدها تن کشته و بگفتۀ سید حسین نقوی حسینی، سخنگوی وقت کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، حدود ۷ هزار نفر بازداشت شدند.
منبع: سایت رادیو بین المللی فرانسه به زبان فارسی، ۱۷ اوت ۲۰۲۰