چین، کره شمالی، ایران و چند کشور دیگر با استناد به منشور سازمان ملل متحد در پی جلب حمایت از ائتلافی در این نهاد بینالمللی هستند تا بواسطه آن بتوان با هرگونه تهدید به استفاده از زور و یا اعمال تحریمهای یکجانبه جلوگیری کرد.
خبرگزاری رویترز با اعلام این خبر مدعی شده به متن نامهای دست یافته که از سوی چند کشور عضو سازمان ملل متحد برای حمایت از تشکیل و اجرایی کردن چنین ائتلافی تنظیم شده است.
رویترز اعلام کرده که ۱۶ کشور عضو سازمان ملل متحد به اضافه فلسطینیان در حالی دست به این اقدام زدهاند که دولت جدید ایالات متحده به ریاست جو بایدن بنا است رویکری تازه در جهت تعامل بیشتر و چند جانبه با متحدان خود در پیش گیرد.
این در حالیست که چنین رویکردی در راستای سیاستهای دولت پیشین آمریکا به ریاست دونالد ترامپ که شعار «نخست آمریکا» را سرلوحه کار خود قرار داده، بود قرار نداشت.
بایدن همچنین متعهد شده که در سازمان ملل متحد مقابل سیاستهای توسعهطلبانه پکن بایستد، این در حالیست که چین در حال اعمال فشار بیشتر برای به چالش کشیدن رهبری سنتی ایالات متحده در این نهاد بینالمللی است.
لیندا گرینفیلد، نماینده دولت بایدن در سازمان ملل متحد پیشتر در این زمینه گفته بود که ایالات متحده بر تلاش پکن جهت به چالش کشیدن کشورش در سازمان ملل متحد تمرکز کرده و اجازه نخواهد داد تا پکن دستور کاری اقتدارگرایانه را در این نهاد پیش ببرد.
رویترز در ادامه گزارش خود با استناد به متن نامهای تنظیم شده توسط «گروهی از دوستانِ حامی منشور سازمان ملل متحد» آورده است که چندجانبهگرایی هم اکنون به شکل بی سابقهای مورد حمله واقع شده؛ مسئلهای که به نوبه خود تهدید صلح و امنیت جهانی را به دنبال دارد.
با این حال یک دیپلمات ارشد اروپایی که نامی از وی برده نشده به رویترز گفته که «این به اصطلاح دوستان اغلب کشورهایی هستند که خود بیشترین تلاش را برای نقض منشور سازمان ملل متحد به خرج دادهاند.»
به گفته این دیپلمات اروپایی «شاید بهتر باشد که این کشورها احترام به حقوق بشر و آزادیهای سیاسی را ابتدا از خود شروع کنند.»
در این گزارش از کشورهای الجزایر، آنگولا، بلاروس، بولیوی، کامبوج، کوبا، اریتره، لائوس، نیکاراگوئه، سنت وینسنت و گرنادینها، سوریه و ونزوئلا به عنوان دیگر کشورهای پایهگذار گروه دوستان حامی منشور سازمان ملل متحد نام برده شده است.
در بخشی از یادداشت گروه یاد شده آمده است: «جهان شاهد توسل فزاینده به یکجانبهگرایی است که با رویکرد و سیاستهای انزواطلبانه و خودسرانه از جمله تحمیل اقدامات یکجانبه اجباری یا خروج از توافق نامههای مهم و نهادهای برجسته مبتنی بر چندجانبهگرایی برجسته شده است.»
تلاش برای تضعیف اقدامات اساسی در جهت مقابله با چالش های مشترک و جهانی از دیگر نشانههای رویکرد فزاینده به یکجانبهگریایی عنوان شده است.
واشنگتن تحت ریاست دونالد ترامپ در همین راستا از نهادها و توافقنامههای مهم بینالمللی از جمله سازمان جهانی بهداشت، شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، سازمان فرهنگی ملل متحد، یونسکو، توافق آب و هوایی پاریس و توافق هستهای قدرتهای جهانی با ایران خارج شد.
دولت جو بایدن اما رویکردی کاملا متضاد با دولت قبلی در پیش گرفته و از ژانویه تاکنون به برخی توافقها و نهادهای بینالمللی که آمریکا پیشتر از آنها خارج شده بود، باز گشته است.
برگرفته ای از سایت یورونیوز (اتحادیه اروپا) به زبان فارسی، ۱۲ مارس ۲۰۲۱