در ادامه اعتراضات در ایران و با وجود قطع اینترنت توسط حکومت ، معدود تصاویر منتشر شده در فضای مجازی نشان میدهد، معترضان در شهرهای قم، مشهد، رشت، سنندج، و تهران به اعتراضات شبانگاهی پنجشنبه پیوستند.
برخی تصاویر از قم بیانگر حضور گسترده جوانان در خیابان و درگیری آنها با نیروهای امنیتی است و در برخی لحظات از فیلم صدای شلیک به گوش میرسد.
در مشهد، مردم معترض شعار میدهند: «میکشیم، میکشیم، هر آن که خواهرم کشت.»
و در شمال تهران پارکوی در حالیکه یک زن بدون پوشش سر ،نوشته «زن زندگی آزادی» را بر روی سر گرفته از طرف خودروهای عبوری تشویق و تحسین میشود.
همزمان سازمان عفو بینالملل بامداد جمعه اعلام کرد به رونوشتی از یک سند رسمی دست یافته که نشان میدهد سیام شهریور، ستاد کل نیروهای مسلح طی دستوری به فرماندهان نیروهای مسلح در تمام استانها آنها را ملزم به «مقابله شدید» با معترضان کرده است.
عفو بینالملل در این بیانیه مینویسد: «با افشای این دستور دلیل تشدید استفاده از گلوله جنگی علیه معترضان در سراسر کشور که منجر به کشته شدن دهها نفر تنها در شامگاه سیام شهریور شد، بیشتر روشن میشود.»
عفو بینالملل، همچنین به سند دیگری دست یافته است که در آن اول مهرماه، فرمانده نیروهای مسلح استان مازندران به نیروهای امنیتی دستور داده که «با بیرحمی و تا مرز کشتن با هرگونه اغتشاش توسط اغتشاش گران و آشوبگران مقابله کنند.»
شواهد به دست آمده توسط عفو بینالملل در مورد استفاده گسترده از ابزار مرگبار علیه معترضان، نگرانی های جدی را برانگیخته است که نیروهای امنیتی، یا قصد کشتن معترضان را داشتند، یا با اطمینان میدانستند که مرگ پیامد استفاده آنها از سلاح گرم در شرایط مربوطه خواهد بود، با این حال بر رفتار خود پافشاری میکردند.
در این بیانیه آمده است: «در هر صورت، طبق قوانین بینالمللی، قتلهای ناشی از استفاده غیرقانونی از سلاحهای گرم تصادفی تلقی نمیشوند، بلکه عمدی هستند و اعدامهای فراقانونی محسوب میشوند.»
روز پنجشنبه موج سرکوب و دستگیریها نیز در ایران فزونی گرفت.
در این روز خبرگزاریهای وابسته به حکومت از دستگیری حسین ماهینی بازیکن سابق تیم ملی فوتبال و کاپیتان تیم پرسپولیس خبر دادند. او از ابتدای اعتراضات در توییتر و اینستاگرام با مردم همراهی کرد.
مونا برزویی شاعر و ترانهسرا نیز دستگیر شد. او در ابتدای جنبش با خوانش ترانهای نسبت به کشتهشدن مهسا امینی و سیاستهای حاکمیت انتقاد کرده بود.
همچنین خبر رسید دنیا راد، از دستاندرکاران حوزه سینما که عکسی بدون روسری و مانتو از خود در یک قهوهخانه جنوب تهران منتشر کرده بود، بازداشت شد.
این بازداشتها در حالی رخ میدهد که مقامات جمهوری اسلامی در چند روز گذشته مدعی شدند برای شنیدن انتقادها گوش شنوا دارند اما اکنون در برابر آنچه آنرا اغتشاش مینامند با جدیت برخورد میکنند.
در آمریکا سناتور جیم ریش از اعضای برجسته «کمیته روابط خارجی سنای آمریکا» به جمع کریس کونز، لنکفورد، و دیگر همکارانش پیوست که با ارائه پیشنویس قطعنامهای حکومت ایران را بهدلیل آزار و اذیت سیستماتیک زنان و معترضان مسالمتجو، محکوم میکنند. در این قطعنامه از شجاعت مردم ایران در اعتراض به مرگ مهسا امینی، با وجود سرکوب خشونتآمیز دولت ایران، تجلیل شده است.
مشاور امنیت ملی کاخ سفید هم در توییتی با اشاره به گفتگویش با مسیح علینژاد و همسر او نوشت: «ایالات متحده از معترضان شجاعی که برای عدالت تلاش میکنند حمایت میکند.» وی ضمن محکوم کردن سرکوب وحشیانه و خشونت آمیز تظاهرات ایرانیان توسط نیروهای جمهوری اسلامی افزود:« ما همچنان به حمایت از ایرانی – آمریکاییها همچون مسیح علینژاد که توسط جمهوری اسلامی مورد تهدید قرار گرفتهاند، ادامه خواهیم داد.»
از سوی دیگر شاهزاده رضا پهلوی با ابراز همبستگی با انجمن خانوادههای قربانیان پرواز پی اس ۷۵۲ از ایرانیان مقیم خارج خواست تا در تظاهرات روز شنبه در شهرهای خود شرکت کنند. شاهزاده رضا پهلوی در توییتر نوشت: « ایرانیان با شرکت در تظاهرات روز شنبه میتوانند به هممیهنانشان در داخل ایران کمک کنند.» وی افزود: «با شرکت در این راهپیمایی بزرگ به جهان یادآوری می کنیم که قلب انقلاب ایران میتپد و ایرانیان تنها زمانی که این رژیم ساقط شود آرام خواهند گرفت.»
تظاهرات بزرگ روز شنبه در بیش از ۷۰ شهر جهان به ابتکار حامد اسماعیلیون و خانوادههای قربانیان پرواز اوکراین برنامهریزی شده است.
اسماعیلیون، در این فراخوان در حساب توییتری خود و در اینستاگرام نوشت: «از سوی انجمن خانوادههای پرواز به تمام فعالان خارج از کشور پیشنهاد میکنیم ضمن حفظ روزهای برنامهریزیشده، برای روز شنبه، اول اکتبر، به این راهپیمایی بپیوندند.»
و ابراهیم تاتلیس، خواننده سرشناس ترکیه با انتشار پیامی در اینستاگرام و با نوشتن هشتگ مهسا امینی، از جنبش زنان و اعتراضات سراسری در ایران حمایت کرد.
تاتلیس نوشت: «برای بیان عذابی که روحم می کشد و رنجی که در قلبم است، هیچ کلمهای وجود ندارد.» او ادامه داد: «امروز حمایت ها از مهسا امینی و از زنانی که برای آزادی شان مبارزه می کنند بسیار گسترده است. خدا حامی تمام زنان است.»
و باز در ترکیه هانده ینر خواننده مشهور ترک، در جریان برگزاری کنسرتش با نمایش تصاویری از مهسا امینی و بریدن موهای خود، از جنبش اعتراضی زنان ایران حمایت کرد. او با بغضی که در حین خواندن شکست، به یاد مهسا ترانهای را اجرا کرد.
اسلاوی ژیژک، فیلسوف، منتقد فرهنگی و فعال سیاسی اسلوونیایی گفت: «آنچه امروز در ایران جریان دارد ، جنبشی است که مبارزاتی متفاوت را در وحدتی ارگانیک ترکیب میکند.»
آقای ژیژک افزود: « این جنبشِ اصیل ایرانی که میلیونها نفر از زنان و مردان را به حرکت واداشته است برخلافِ آنچه اغلب در فمینیسمِ غربی مشاهده میشود هیچ خصلتِ مردستیزانه یا مذکرهراسانه ندارد بلکه زنان و مردان در کنار یکدیگر در آن مشارکت میکنند و علیه دشمنِ مشترک یعنی بنیادگرایی مذهبی که از جانب وحشتِ دولتی حمایت میشود متحد میشوند.» او تصریح کرد:«ما در غرب هیچ حقی نداریم ایران را به عنوان کشوری در نظر بگیریم که باید عقبماندگی خودش را از غرب جبران کند بلکه باید از ایرانیها بیاموزیم.»
اکانت رسمی ویکیپدیا نیز در توییتر نوشت: تاکنون ۸۸۸ هزار نفر از صفحه انگلیسی مهسا امینی در این سایت دیدن کرده و حدود ۲۰۰ نفر داوطلب نیز در ویرایش این صفحه مشارکت کردهاند.تعداد هشتگ مهسا امینی در توییتر هم از ۱۵۰ میلیون فراتر رفت.
مردم اسرائیل هم در حمایت از مبارزات مردم ایران هشتگ مهسا امینی را بر روی دیوارهای شهر اورشلیم حک کردند.
برگفته ای از سایت صدای امریکا بخش فارسی، ۳۰ سپتامبر ۲۰۲۲