«دستکم هفت نفر در ایران اعدام شده‌اند»؛ تجمع شبانه مقابل زندان قزلحصار

نهادهای ناظر بر وضعیت حقوق بشر در ایران گزارش داده‌اند که بامداد چهارشنبه حکم اعدام دستکم هفت زندانی در ایران به اجرا در آمده است.

این احکام با وجود اعتراض‌های گسترده‌ علیه اعدام‌های اخیر ایران و همچنین تجمع شبانه خانواده‌ها به اجرا در آمد.

بنابر گزارش نهادهای حقوق بشری حسین پنجک، عبدالحسین امامی مقدم و بابک آقایی سه نفری هستند که به اتهام مواد مخدر در زندان قزلحصار اعدام شده‌اند. همزمان سازمان حقوق بشر ایران گزارش داده که چهار نفر دیگر نیز در زندان رجایی‌شهر اعدام شدند.

هنه‌گاو از نهادهای ناظر بر وضعیت حقوق بشر در ایران اعدام دستکم این هفت نفر را تایید کرده است. ارسلان یار احمدی فعالان حقوق بشر به بی‌بی‌سی فارسی گفت «شمار اعدام‌های بامداد چهارشنبه می‌تواند بیش از این باشد و دستکم ۱۰ زندانی که زیر حکم اعدام بودند به سلول انفرادی منتقل شده بودند».

میزان ارگان خبری قوه قضائیه با تایید خبر اعدام سه نفر به اتهام مواد مخدر نوشت «حکم اعدام ۳ نفر از اعضای باند پنجک بزرگ‌ترین کارتل توزیع کوکایین که از کارتل‌های اصلی مواد مخدر در کشور بودند پس از طی مراحل قانونی صبح امروز اجرا شد». ایران ارگان رسمی دولت جمهوری اسلامی هم در گزارشی اعدام دستکم سه نفر در زندان رجایی شهر را تایید کرده اما به هویت این افراد اشاره‌ای نشده است.

فعالان سیاسی و اجتماعی داخل و همچنین نهادهای بین‌المللی به شدت از اعدام‌های اخیر انتقاد کرده‌اند. آنها همچنین از افزایش شمار اعدام‌ها ابراز نگرانی می‌کنند.

ویدیوهایی از مقابل زندان قزلحصار به دست بی‌بی‌سی رسیده که نشان می‌دهد جمعی از خانواده‌های نگران، در اواخر شب سه‌شنبه و بامداد چهارشنبه در مقابل زندان اعتراض می‌کنند. معترضان «یا حسین» و پرتاب سنگ به در زندان اعتراض خود را نشان می‌دهند. از داخل زندان صدایی از بلندگو شنیده می‌شود که می‌گوید با آنها مطابق قانون برخورد خواهد شد.

ساعاتی پیش دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو روز سه‌شنبه گفت که ایران در سال جاری تاکنون – چهار ماه و ۹ روز گذشته – ۲۰۹ نفر را اعدام کرده است که آن را رکوردی «مایه انزجار» خواند و خواستار توقف آن شد.

در روزها و هفته‌های گذشته اجرای احکام اعدام در ایران شدت گرفته است.

تنها در دو هفته گذشته خبرگزاری حال‌وش که اخبار سیستان و بلوچستان را گزارش می‌دهد اعلام کرد ظرف پنج روز ۲۰ شهروند بلوچ در ایران اعدام شدند.

هرانا ارگان خبری فعالان حقوق بشر در ایران هم پیپش از اعدام‌های امروز گزارش داد که تنها ظرف ۱۱ روز ۵۷ نفر در این کشور اعدام شده‌اند.

همچنین اعدام دو شهروند به اتهام «سب النبی» (توهین به پیامبر) انتقادهای داخلی و بین‌المللی گسترده‌ای به همراه داشت. یوسف مهرداد و صدرالله فاضلی زارع روز دوشنبه اعدام شدند.

عدم شفافیت رویه قضایی طی شده در قوه قضائیه جمهوری اسلامی برای صدور و اجرای چنین احکامی مورد اعتراض فعالان حقوق بشر و کارشناسان حقوقی بوده است. همچنین عدم رعایت حقوق متهم از لحظه بازداشت، عدم دسترسی به وکیل و مواردی از این دست مورد اعتراض حقوقدانان مستقل بوده است.

برگفته ای از سایت بی بی سی فارسی،۱۰ می۲۰۲۳