پلیس تهران روز یکشنبه ۱۱ تیر اعلام کرد که در جریان «برخورد با اراذل و اوباش حملهکننده به تماشاچیان تمرین تیم فوتبال استقلال» هفت تن دستگیر شدند.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، سعید راستی، معاونت عملیات سازمان اطلاعات پلیس تهران، گفت: «انتشار کلیپی با مضمون ضرب و شتم تعدادی از هواداران و تماشاچیان کمپ تمرینی تیم فوتبال استقلال و اقدام مجرمانه و شرورانه چند تن به سرکردگی یکی از اراذل و اوباش سابقهدار تهران، موجب جریحهدار کردن افکار عمومی شد.»
این حادثه روز پنجشنبه ۸ تیر روی داد که فیلم آن در شبکههای اجتماعی انتشار یافت و بازتاب گستردهای به همراه داشت. در تصاویر منتشر شده هانی کرده، از اوباش معروف تهران، دیده میشود که به همراه شماری دیگر به تماشاچیان حاضر در تمرین تیم فوتبال استقلال که به مدیریت باشگاه معترض بودند حمله میکنند.
سعید راستی با اشاره به این که «خواست عموم مردم از پلیس، برخورد با این افراد بود»، افزود: «این افراد با هماهنگی قضایی در بازداشت پلیس قرار دارند، تحقیقات در مورد آنان ادامه دارد و روز دوشنبه نزد بازپرس پرونده منتقل خواهند شد.»
این مقام سازمان اطلاعات پلیس تهران با تاکید بر «ممنوعیت حضور این افراد در اماکن عمومی» گفت: پلیس با همراهی دستگاه قضایی بنا دارد علاوه بر اینکه اراذل و اوباش را نه تنها از حضور در اماکن فرهنگی و ورزشی محروم کند، بلکه از ورود آنها به هر مکانی که محل تجمع مردم است نیز جلوگیری خواهد کرد.»
هانی کُرده کیست؟
هانی کرده، متولد دهه ۶۰ در همدان، از معروفترین «اراذل و اوباش حال حاضر ایران» است. او چند مرتبه هدف حمله قرار گرفت و زنده ماند و چند بار هم بازداشت و زندانی شد و اکنون در تهران زندگی میکند.
وبسایت «جامعه ۲۴» هشتم شهریور سال ۱۴۰۱ نوشت: «هانی کرده که سابقه شرارت، درگیری و چندین مورد دیگر را دارد، به بازداشتگاه معروف کهریزک منتقل میشود و با توجه به سوابق بسیاری که داشت، همه متفقالقول میگفتند که او بهزودی اعدام میشود.»
اما به نوشته جامعه ۲۴، درشرایطی که «همهچیز برای صدور رای اعدام آماده بود، به چند سال زندان محکوم شد.»
خبرگزاری برنا روز هشتم دی ۹۸ در مورد هانی کرده نوشت که «این گندهلات ساکن تهران اولین بار در ۱۴ سالگی به خاطر درگیری با یک سرباز، بر سر خرید بلیت بازداشت شد. این لاتبازی بارها تکرار شد و او در نهایت، ۱۶ سال از عمر خود را در زندان گذراند.»
بر اساس این گزارش، هانی کرده که در تهران زندگی و کار میکند، به دلیل «لاتبازیها و شرارتهای زیاد، نوچههای بسیاری را دور خود جمع کرده است.»
یکی از ساکنان منطقه بیسیم تهران که خواست نامش فاش نشود، به بخش فارسی صدای آمریکا میگوید: «زن و بچه و پسران جوان محل از دست او آسایش ندارند. کاری هم از دست کسی بر نمی آید چون تحت حمایت قانون است.»
او اشاره میکند که هانی کرده «همیشه با خودش سلاح دارد و با نوچههایش در محل رفت و آمد میکند.»
هانی کرده در زمان جنگ داخلی سوریه بهعنوان «مدافع حرم» به سوریه رفت و عکسهایی را نیز از خود منتشر کرد
آخرین مرتبهای که به گزارش خبرگزاریها هانی کرده بازداشت شد، روز ۱۹ خرداد سال ۱۴۰۱ بود که به نوشته خبرگزاری تسنیم، همراه با چهار شرور دیگر در محله نبرد شرق تهران بازداشت شد.
جلیل موقوفهای، رئیس پلیس پیشگیری تهران، در این مورد گفته بود که «متهمان و پرونده آنها به مرجع قضایی معرفی شدند.»
اما او همانند گذشته، آزاد شد و پستهایی در صفحه اینستاگرامی خود منتشر کرد که آخرین آن مربوط به کمتر از یک ماه پیش بوده است.
هانی کرده حتی آزادانه به خارج از ایران سفر کرده و بر اساس ویدئوهایی که در صفحه اینستاگرامش منتشر کرده، به شهر پاتایا در تایلند و قبرس شمالی هم سفر کرده است.
وبسایت جامعه ۲۴ در گزارش هشتم شهریور سال قبل خود اشاره کرد که هانی کرده، یکی از «مرموزترین اراذل و اوباش تهران است که از سرمربیان سابق تیم ملی و استقلال تا افراد سیاسی با او ارتباط دارند و هیچکس نمیداند چگونه با این طیفهای مختلف جامعه در ارتباط است.»
برای مثال، می توان به فیلمی اشاره کرد که در خرداد ۹۷ انتشار یافت. در این فیلم، هانی کرده و امین فرزانه و تعدادی از اطرافیان آنها، مهمان ویژه مراسم افطاری حسن روحانی بودند.
نام هانی کرده برای اولینبار در دهه ۸۰ خورشیدی و در جریان اجرای طرح دستگیری اراذل و اوباش بر سر زبانها افتاد. او که یکی از «شرورهای معروف محله بیسیم» بود، چند بار توانست در موسوم به «طرح جمعآوری اراذل و اوباش»، قبل از دستگیری از سوی پلیس فرار کند، اما سرانجام یکی از مأموران پلیس بهصورت اتفاقی او را در خیابان دید و دستگیرش کرد.
به نوشته جامعه ۲۴، موضوعی که باعث شد تا «نام هانی کرده بیشتر بر سر زبانها» بیافتد و حتی آنهایی که او را نمیشناختند در موردش بخوانند، «ماجرای درگیریهایش با وحید مرادی و قتل او بود.»
به نوشته وبسایت «فراز دیلی»، وحید مرادی است که به او لقب «گندهلات پایتخت یا عقاب ایران» داده شده بود و به دلیل رجزخوانی در فضای مجازی تحت تعقیب پلیس قرار گرفت.
او طی یک عملیات تعقیب و گریز هنگامیکه قصد فرار از دست ماموران پلیس را داشت به ضرب ۷ گلوله پلیس مجروح و سپس دستگیر و زندانی شد.
وحید مرادی یک شب پس از آزادی، در حالت مستی «حسین»، دوست صمیمی خود، را به قتل رساند و هنگامی که قصد خروج از ایران را داشت، در نزدیکی مرز دستگیر و برای پانزدهمین بار زندانی شد.
به نوشته فراز دیلی، پرونده وحید مرادی در دادسرا بود تا حکم قصاص او صادر شود، اما پیش از صدور حکم، در سال ۹۷، در یک درگیری در زندان رجاییشهر کرج با ضربات قمه ۵ زندانی دیگر به قتل رسید.
بر اساس این گزارش، مرگ وحید مرادی به یک متهم به قتل دیگر به نام سعید صالح نسبت داده شد که خودش مدعی بود قاتل او نبوده است.
پس از آن، گفته شد که وحید مرادی در زندان به دستور هانی کرده کشته شده است اما این موضوع ثابت نشد. به ویژه که به نوشته خبرگزاری برنا، او بارها در ویدئوهای مختلف عنوان کرد از مرگ وحید مرادی ناراحت شده است.
با این همه، چند تن از هواداران وحید مرادی با قمه به هانی کرده حمله کردند و ۲۰ ضربه به او زدند ولی وی زنده ماند.
هانی کُرده، از «مدافع حرم» تا «مخبر» وزارت اطلاعات و سپاه پاسداران
نام هانی کرده فقط با جرایم و ارتباطاتش با «ورزشکاران، سیاسیون و تجار» گره نخورده است. او در زمان جنگ داخلی سوریه بهعنوان «مدافع حرم» به سوریه رفت و عکسهایی را نیز از خود منتشر کرد.
یک منبع آگاه به بخش فارسی صدای آمریکا گفت که در «قضیه جنگهای سوریه و داعش» هانی کرده را بردند و او «به سپاه کمک کرد.»
او اضافه کرد که هانی کرده در قاچاق مخدر و خفتگیری در شرق تهران دست دارد و در عین حال، به عنوان مخبر اطلاعات و سپاه پاسداران فعالیت میکند.
این منبع همچنین اشاره کرد که هانی کرده «در سالیان گذشته، به شماری از پسران جوان در شرق تهران تجاوز کرده و با گرفتن فیلم، آنها را مجبور میکند نوچهاش بشوند و از آنان در درگیریها و یا گرفتن اخاذی استفاده میکند.»
هانی کرده به شماری از پسران جوان در شرق تهران تجاوز کرده و با گرفتن فیلم، آنها را مجبور میکند نوچهاش بشوند و از آنان در درگیریها و یا گرفتن اخاذی استفاده میکند
منبع آگاه به صدای آمریکا
یک منبع مطلع دیگر که خواست نامش فاش نشود، به بخش فارسی صدای آمریکا گفت: «سپاه و اطلاعات کاملا از کارهاش خبر دارن اما چون تو درگیریها و قضایای مختلف، کمکشون میکنه، کاری بهش ندارن.»
این منبع تاکید میکند که هانی کرده، «مخبر» وزارت اطلاعات و سپاه است و «حقوق کلانی» هم از آنها دریافت میکند.
او افزود که هانی کرده در «سرکوب معترضها دست داشته و دلیل آن که در محدوده جنوب شرق، هیچوقت مردم نتونستن اعتراض کنن، این بوده که این آدم و نیروهاش، کنترل اونجا رو دست دارن و اجازه نمیدن کسی تکون بخوره. سریع تحویل پلیس میدن.»
استفاده از نیروهایی مانند هانی کرده از سوی دستگاههای امنیتی جمهوری اسلامی تازگی ندارد.
در این ارتباط، حسین همدانی، فرمانده وقت «سپاه محمد رسولالله تهران»، پس از سرکوب اعتراضات ۱۳۸۸ گفته بود، پنج هزار تن از «اشرار و اراذل» در جریان اعتراضها «شناسایی و کنترل» شدند.
حسین همدانی که در مهر سال ۹۴ در سوریه کشته شد، همچنین گفته بود: «روزی که فراخوان میزدند اینها کنترل میشدند و اجازه نداشتند از خانه بیرون بیایند.»
او با اعلام این که این گروه عضو سه گردان شدند، افزوده بود: «این سه گردان نشان دادند که اگر بخواهیم مجاهد تربیت کنیم، باید چنین افرادی را که با تیغ و قمه سر و کار دارند، پای کار بیاوریم.»
در این حال، منبعی که با صدای آمریکا گفتگو کرده است، در بخشی از سخنانش اشاره کرد که هانی کرده باغی در کُردان دارد و «در آن جا اقدام به تجاوز» میکند؛ باغی که به گفته این منبع آگاه از سوی سپاه پاسداران به او داده شده است.
به گفته این منبع، برخی از خانوادهها که از این موضوع باخبر شدهاند، شکایت کردهاند. اما نیروی انتظامی و اطلاعات کاری انجام ندادند و حتی در چند مورد به خانوادهها گفته شده است که از مراجعه به آنها خودداری کنند.
حال، باید دید که این بار، قوه قضائیه چه رویکردی را در قبال هانی کُرده در پیش خواهد گرفت و آیا پرونده او این بار هم به بایگانی سپرده خواهد شد؟
برگفته ای از سایت صدای امریکا بخش فارسی، ۱۰ ژانویه ۲۰۲۴