تازهترین گزارش آژانس اطلاعات دفاعی ایالات متحده معروف به «دیا» مورخ ششم فوریه: ایران از سال ۲۰۱۵ «زرادخانه متنوع تسلیحاتی» از جمله موشکهای بالستیک کوتاه و میان برد و موشکهای کروز را در اختیار حوثیها قرار داده است.
در این گزارش آمده است که بین سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۳، ایالات متحده و شرکای آن دستکم ۱۸ محموله قاچاق سلاح ایران به حوثیها را مصادره کرده است. در این گزارش آمده است که این محمولههای کشتیها حامل اجزای موشکهای بالستیک، پهپادها و موشکهای هدایت شونده ضد تانک و هزاران سلاح دیگر بودند.
طبق گزارش «دیا» (DIA) حوثیها از اواخر نوامبر از موشکهای بالستیک ضد کشتی عاصف علیه خطوط کشتیرانی بینالمللی در دریای سرخ و خلیج عمان استفاده کردهاند. عاصف دارای برد ادعایی ۲۵۰ مایل است. این موشک تقریبا مشابه موشک ضد کشتی فاتح-۱۱۰ ایران است.
در این گزارش آمده است که موشک قدس-۴ که نوعی موشک کروز است که در حمله زمینی حوثیها استفاده میشود مشتق شده از موشک پاوه ایران است. این دو موشک دارای ویژگیهای مشابهی هستند. حوثیها از موشکهای قدس برای حمله به اسرائیل استفاده کردهاند و بقایای موشک شلیک شده حوثیها با بقایای موشکهای ایران که در سال ۲۰۱۹ علیه عربستان شلیک شد مطابقت دارد.
این گزارش به ویژگیهای «تقریبا یکسان» بین موشک زمین به هوای الصقر حوثیها و موشک ۳۵۸ ایران اشاره میکند. حوثیها از موشک صقر برای حمله به هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا در نزدیکی یمن و در خلیج عمان استفاده کردهاند.
براساس تصاویر منتشر شده در این گزارشِ، حوثیها در حملات اخیر خود در دریای سرخ از تسلیحاتی استفاده میکنند که تطابق کاملی با موشکها و پهپادهای ساخت ایران دارند.
این گزارش در حالی منتشر شد که امیر سعید ایروانی، سفیر و نماینده جمهوری اسلامی در سازمان ملل در گفتوگو با شبکه انبیسی، اتهامات آمریکا مبنی بر تامین تسلیحات پیشرفته حوثیهای یمن را رد کرد و گفت که این گروه در حملاتشان به کشتیها در دریای سرخ مستقل عمل کردهاند و از تهران دستور نمیگیرند. وی مدعی شد که حوثیها هشت سال است که در جنگ هستند و تجربیات زیادی دارند و در عین حال سلاحهای خودشان را دارند.
وی تصریح کرد که ایران از حوثیها خواسته است که حملات خود را به کشتیهای تجاری متوقف کند.
از سوی دیگر، پنتاگون اعلام کرد که حوثیهای یمن روز سهشنبه شش فوریه شش موشک به دو کشتی تجاری شلیک کردند که به یکی از این کشتیها آسیب جزیی وارد شد.
فرماندهی مرکزی ایالات متحده آمریکا معروف به سنتکام در بیانیهای گفت: «شبه نظامیان حوثی مورد حمایت ایران در تاریخ شش فوریه، تقریباً بین ساعت ۱:۴۵ صبح تا ۴:۳۰ بعد از ظهر، (به وقت ریاض) شش موشک بالستیک ضد کشتی (ASBM) را از مناطق تحت کنترل خود در یمن به سمت جنوب دریای سرخ و خلیج عدن شلیک کردند.»
در تشریح ماجرا سنتکام گفته است که «سه فروند از این موشک ها در تلاش برای حمله به ام وی استار ناسیا، یک کشتی فلهبر متعلق به یونان با پرچم جزایر مارشال بودند که از خلیج عدن عبور میکرد. تقریباً در ساعت ۳:۲۰ بامداد، ام وی استار ناسیا از انفجاری در نزدیکی کشتی خبر داد که باعث خسارت جزئی شد. ساعت دو بعد از ظهر یک موشک دیگر به آبهای نزدیک کشتی اصابت کرد و هیچ تاثیری نداشت. در ساعت ۴:۳۰ بعد از ظهر، یو.اس.اس لابون (دی.دی.جی-۵۸) نیروی دریایی آمریکا که در نزدیکی ام وی استار ناسیا فعالیت میکرد، سومین موشک بالستیک ضد کشتی شلیک شده توسط حوثی های را رهگیری و سرنگون کرد. ام وی استار ناسیا هم اکنون حرکت خود به سمت مقصدش را ادامه میدهد.»
دو کماندوی آمریکایی چگونه جانشان را حین بازرسی از لنج حامل تسلیحات ایران برای حوثیها از دست دادند؟
فرماندهی مرکزی ایالات متحده آمریکا درباره حمله به کشتی دوم گفت: «سه فروند موشک دیگر، یک کشتی باری متعلق به بریتانیا با پرچم باربادوس را که در دریای سرخ جنوبی فعالیت میکند هدف قرار دادهاند. این سه موشک بدون تاثیر به آبهای نزدیک کشتی برخورد کردند. این کشتی به سفر خود ادامه میدهد و هیچ آسیب یا خسارتی گزارش نکرده است.»
حوثیهای یمن پیشتر ادعا کرده بودند که کشتیهای آمریکایی و بریتانیایی را در دو حمله جداگانه هدف قرار دادهاند. یحیی سریع، سخنگوی ارتش حوثیها در بیانیهای گفت که نخستین حمله ناو آمریکایی «استار ناسیا» را هدف قرار داد و دومین حمله علیه ناو بریتانیایی «مورنینگ تاید» بود.
وزارت کشتیرانی یونان تایید کرد که کشتی «استار ناسیا» در ساعت ۱۰:۳۰ به وقت گرینویچ مورد حمله قرار گرفت و افزود که هیچ آسیبی در میان خدمه فیلیپینی این کشتی گزارش نشده است. این نهاد تاکید کرد که به نظر نمیرسد بدنه کشتی شکسته باشد هرچند خساراتی وارد شده است.
شرکت امنیتی دریایی بریتانیایی امبری نیز اعلام کرد که این کشتی از ایالات متحده به هند در حرکت بود و مالک آن در بورس اوراق بهادار آمریکا حضور دارد که میتواند توضیح دهد که این کشتی با ایالات متحده مرتبط است.
حملات حوثیها در دریای سرخ امنیت کشتیرانی جهانی را مختل کرده و شرکتهای حمل و نقل دریایی را مجبور به صرف نظر از مسیر میانبر دریای سرخ کرده است. این شرکتها حالا ترجیح میدهند با دور زدن از جنوب آفریقا، از مسیر دورتر و پرهزینهتر ولی امنتر عبور کنند.
برگرفته ای از سایت یورونیوز (اتحادیه اروپا) به زبان فارسی، ۷ فوریه ۲۰۲۴