در حالی که سیل چند استان ایران را گرفتار آبگرفتگی کرده اما همچنان وضعیت استان سیستان و بلوچستان بحرانیتر از دیگر نقاط کشور است. شمار جانباختگان سیل در این استان به ۱۸ نفر رسیده و انتقادها از شیوه مدیریت بحران و امدادرسانی حکومت ادامه دارد. برخی گزارشها بر ضرورت امدادرسانی هوایی به دلیل مسدود شدن راههای دهها روستا تأکید دارند.
از هفته گذشته استانهای بوشهر، «خراسان رضوی» و جنوبی، سیستان و بلوچستان، فارس، کرمان، هرمزگان و یزد دچار سیل و آبگرفتگی شدند.
بابک محمودی رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت «هلال احمر» میگوید از دوشنبه گذشته، ۲۷ فروردین، با انجام ۸۵ مورد عملیات امدادی، به ۱۰ هزار و ۶۳۷ نفر از سیلزدگان امدادرسانی شد؛ ۱۲۵۱ نفر اسکان اضطراری یافتند و ۱۹۳ نفر نیز به مناطق امن منتقل شدند.
رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت «هلال احمر» افزوده ۲۶۲ تیم عملیاتی شامل ۱۰۵۱ امدادگر در عملیات امداد در سیل و آبگرفتگی مناطق جنوبی کشور مشارکت داشتند.
به گفته او در این مدت تخلیه آب از ۱۳۲ واحد مسکونی انجام و ۳ اردوگاه اسکان اضطراری نیز در شهرستان جاسک با ۸۰ دستگاه چادر، برای اسکان افراد متاثر از سیل، برپا شد. علاوه بر توزیع چادر امدادی، پتو، موکت، نایلون و … در میان حادثهدیدگان، ۱۵۳۴ بسته غذایی نیز توزیع شد.
این در حالیست که شمار شهروندان سیل زده خیلی بیش از تعدادی است که به گفته رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت «هلال احمر» به آنها امدادرسانی شده است. گزارش فعالان مدنی و مقامات مناطق سیلزده حکایت از روند کُند امدادرسانی و بیپناه ماندن شمار زیادی از شهروندان به ویژه در جنوب سیستان و بلوچستان دارد.
میزان بارندگی بیسابقه در سیستان و بلوچستان طی روزهای گذشته، و تنها یک ماه پس از سیل ویرانگر دیگر در اسفندماه، بار دیگر دهها هزار شهروند ساکن این استان را دچار بحران کرده است.
دو روز پیش مدیرکل ستاد بحران سیستان و بلوچستان گفت: «همچنان راه ارتباطی ۲۴ مسیر فرعی جنوب استان به همراه ارتباط ۳۰۰ روستا به دلیل طغیان رودخانههای محلی بسته است.»
همزمان با سیل برق و آب بسیاری از مناطق قطع شد. آرش کردی مدیرعامل توانیر دو روز پیش از قطع شدن برق ۴۴۵ روستا در پی سیل خبر داده و گفته بود: «با وجود بسته بودن راههای ارتباطی و سخت بودن امدادرسانی، هماکنون وضعیت مساعد شده و از ۴۴۵ روستای بیبرق در ابتدای حادثه، ۳۸۰ روستا مشکلشان رفع شده و اکنون فقط ۶۵ روستا باقی مانده که آنها هم به زودی برقدار خواهد شد.»
فعالان مدنی میگویند در سیستان و بلوچستان نیز همه چیز تقریبا به برق وابسته است. یعنی وقتی برق قطع میشود حتی دسترسی مردم به آب نیز محدود و دکلهای تلفن قطع میشود؛ بنابراین هنوز آمار و اطلاعات دقیقی از اینکه کدام مناطق بیشتر درگیر بارندگی شده اند وجود ندارد.
شهرهای زیادی به همراه بخشها و روستاهای پیرامون با گذشت یک هفته از جاری شدن سیل در وضعیت بحرانی قرار دارند. بارندگی شدید روز سه شنبه ۱۸ فروردین در ۱۹ شهرستان استان رخ داد که بیشترین آن با ۱۲۰ میلیمتر مربوط به شهرستان «زرآباد» بود.
در «نیکشهر» نیز شرایط بهدلیل مسدود بودن راههای ارتباطی بغرنج است. مجیب حسنی فرماندار این شهرستان اعلام کرده است پس از گذشت چند روز هنوز ماشینآلات راهسازی برای بازگشایی راههای نیکشهر وجود ندارد و نیاز است مسئولان استانی و کشوری به کمک مردم روستایی بشتابند.
او همچنین اعلام کرد: «همچنان پس از گذشت چند روز از وقوع سیلاب راه دسترسی به بیش از ۱۰۰ روستا در نیکشهر کاملا مسدود است و مردم برای تأمین مایحتاج زندگی یا انتقال بیماران با مشکل جدی مواجه هستند.»
وضعیت «قصر قند» و «کاجو» نیز بحرانی گزارش شده بطوری که سیل جاری شده در این مناطق سنگینتر و ویرانگرتر از سیل اسفندماه بوده است.
شمار جانباختگان سیل نیز افزایش یافته اما آمارهای ارائه شده ضدونقیض هستند. معینالدین سعیدی نماینده سیستان و بلوچستان در مجلس شورای اسلامی روز شنبه اول اردیبهشت اعلام کرد بر اثر سیل در جنوب استان سیستان و بلوچستان تاکنون ۱۰ نفر کشته شدهاند.
نماینده سیستان و بلوچستان در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با وبسایت «انتخاب» گفت: «راههای ترانزیتی و روستایی در برخی از شهرستانها تا حدود ۷۰ درصد تخریب شدهاند و آب وارد بسیاری از منازل شده است.»
کمپین فعالین بلوچ اما همزمان در روز شنبه اول اردیبهشت خبر داد تعداد افراد کشته شده بر اثر سیلاب در سیستان و بلوچستان به ۱۸ نفر افزایش یافته و دستکم یک تن نیز مفقود است.
با اینهمه تعدادی از قربانیان کودکان هستند؛ در روزهای گذشته خبر جان باختن یک دختر ۹ ساله، پسری ۱۰ ساله و دو نوجوان ۱۷ ساله منتشر شد.
یکی از قربانیان پسر بچهای هفت ساله به نام آرمین آسکانی از شهر راسک است که روز جمعه به دلیل پرتاب شدن داخل رودخانه طغیان کرده، جان خود را از دست داد.
میزان خسارت وارد شده بر اثر سیل هنوز ارزیابی و محاسبه نشده اما فعالان محلی از تخریب گسترده زیرساختها از جمله تأسیستان برق و آب و فاضلاب و راهها خبر داده و میگویند کشاورزان خیلی بیش از سیل اسفندماه آسیب دیده و تقریبا مزارع و باغهای آنها نابود شده است.
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان هم اعلام کرده وقوع بارشهای سیلآسا و سیل به تاسیسات آب ۲۸۹ روستا و ۶ شهر استان آسیب آورده کرد.
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان افزوده از مجموع روستاهای آسیبدیده ناشی از سیل، شبکه آب ۱۱۶ روستا و ۶ شهر وارد مدار بهرهبرداری شده است.
مدیرعامل توانیر نیز از قطع شدن برق ۴۴۵ روستا در پی سیل و معاون ستاد مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان از خسارت ۱۸ هزار میلیارد ریالی سیل در این استان خبر داده است.
برگرفته ای از سایت کیهان لندن، ۲۱ آپریل ۲۰۲۴