همزمان با سفر آنتونی بلینکن وزیرخارجه ایالات متحده به عربستان سعودی و مطرح شدن طرح تازه برای آتشبس و آزادی گروگانها، کاخ سفید روز دوشنبه دهم اردیبهشت در بیانیهای از تماس تلفنی رئیس جمهور آمریکا با رئیس جمهور مصر و امیر قطر خبر داد.
بیانیه کاخ سفید تاکید میکند رهبران آمریکا، مصر و قطر درباره پیشنهاد تازهای که اکنون برای تضمین آزادی گروگانها و آتشبس فوری در غزه روی میز است، گفتوگو کردند.
بلینکن میگوید آمریکا در مورد یکپارچهسازی دفاع هوایی و موشکی و تقویت امنیت دریایی، با شش کشور عربی گفتوگو خواهد کرد
رئیس جمهور آمریکا تأکید کرد که کشورش به همراه مصر و قطر برای تضمین اجرای کامل مفاد این توافق پیشنهاد تلاش خواهد کرد.
آقای بایدن از عبدالفتاح السیسی رئیسجمهورمصر خواستهاست تا تمام تلاش خود را برای آزادی گروگانهای حماس به کار گیرد، زیرا این تنها مانع برای آتشبس فوری و امدادرسانی به غیرنظامیان در غزه است.
رئیس جمهور آمریکا همچنین بر اهمیت حفاظت از جان غیرنظامیان و اطمینان از اینکه فلسطینیها به مصر یا هر مکان دیگری خارج از غزه آواره نمی شوند، تاکید کردهاست .
رهبران این سه کشور همچنین «ابتکارات جاری» برای افزایش جریان کمکها برای نجات جان مردم غزه را بررسی کردند. آنها موافقت کردند که به طور مستقیم و از طریق تیمهای خود در روزهای آینده از نزدیک هماهنگ باشند.
دفتر ریاست جمهوری مصر نیز روز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ماه در بیانیه ای اعلام کرد که عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور این کشور در تماسی تلفنی با جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، درباره آخرین تحولات در مذاکرات بر سر آتش بس در غزه و خطرات تشدید تنش نظامی در رفح گفتوگو کردند.
در این بیانیه با اشاره به خطر تشدید تنش نظامی در رفح تاکید شدهاست که حمله به رفح میتواند فاجعه کنونی را به یک بحران انسانی بدتر تبدیل کند که بر ثبات و امنیت در منطقه تاثیر میگذارد.
در این گفتوگوی تلفنی آقای السیسی ، با بررسی تلاشهای فشرده مصر در این زمینه، بر ضرورت دسترسی کامل و کافی به کمکهای بشردوستانه در غزه تاکید کرد.
آنتونی بلینکن وزیرخارجه آمریکا که در حال حاضر در عربستان سعودی بسر میبرد در توییتی از دیدار خود با نمایندگان امارات متحده عربی، قطر، مصر ، اردان و سازمان آزادیبخش فلسطین خبر داد .
آقای بلینکن تاکید کردهاست که در این دیدار درباره نقش آمریکا دربرقراری صلح و امنیت پایدار در منطقه و تلاشهایی که درباره آزادی گروگانها و دستیابی به آتش بس صورت میگیرد، سخن گفتهاست.
قای بلینکن روز دوشنبه همچنین گفت که امیدوار است حماس پیشنهاد «فوقالعاده سخاوتمندانه» برای توقف حمله اسرائیل به غزه در ازای آزادی گروگانها را بپذیرد.
به گفته او، «حماس پیشنهادی از سوی اسرائیل دریافت کرده که فوقالعاده سخاوتمندانه است. در این لحظه تنها چیزی که بین مردم غزه و آتشبس ایستاده است حماس است».
وزیر خارجه آمریکا افزود: «آنها باید تصمیم بگیرند و باید سریع تصمیم بگیرند. امیدوارم که تصمیم درستی بگیرند.»
گزارشها حاکی است که قرار بود هیئتی از حماس روز دوشنبه به مصر برود که همراه با قطر در حال میانجیگری برای دستیابی به توافقی است که باعث توقف حملات اسرائیل و آزادی گروگانها شود.
گروه افراطی حماس که از سوی آمریکا، اتحادیه اروپا و شماری دیگر از کشورهای غربی سازمانی تروریستی شناخته میشود، ۱۵ مهر پارسال به شهرکهای جنوب اسرائیل حمله کرد و بیش از ۱۲۰۰ نفر را کشت. صدها اسرائیلی نیز از سوی شبهنظامیان این گروه ربوده و به نوار غزه منتقل شدند.
اسرائیل در واکنش به این حمله مرگبار، ماههاست که نوار غزه را هدف حملات شدید هوایی و زمینی قرار داده و از طرح خود برای یورش به رفح در جنوب این باریکه خبر داده است که آخرین پایگاه حماس محسوب میشود.
بر اساس آمارهای وزارت بهداشت تحت کنترل حماس، جنگ غزه تا کنون بیش از ۳۴ هزار کشته برجای گذاشته است. صدها هزار نفر نیز در این باریکه آواره شده و بویژه به شهر رفح در نزدیکی مرز مصر رفتهاند.
گروه حماس تاکنون شماری از گروگانهای اسرائیلی را در ازای آزادی تعداد زیادی از فلسطینیها و همچنین ارسال کمکهای دارویی و غذایی به نوار غزه آزاد کرده است. با این حال بیش از یکصد گروگان اسرائیلی همچنان در دست این گروه و سایر شبهنظامیان فلسطینی است.
برگرفته ای از سایت رادیو فردا، ۳۰ آپریل ۲۰۲۴