یک شرکت مهندسی دولتی لهستانی متهم به فروش قطعات و تجهیزات پهپادهای تهاجمی به جمهوری اسلامی شده است. دادستان لهستان تحقیقات در این مورد را آغاز کرده است.
نمایش پهپادهای شاهد ۱۳۶ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در نمایشگاه کتاب / اردیبهشت ۱۴۰۳
خبرگزاری «رویترز» پنجشنبه ۱۸ ژوئیه (۲۸ تیرماه) به نقل از «رادیو زت» (یک فرستنده رادیویی خصوصی در لهستان) گزارش داد شرکت دولتی لهستانی WSK Poznan قطعاتی را به یک شرکت ایرانی فروخته که در ساخت پهپادهای انتحاری «شاهد» به کار رفتهاند.
گفته شده که دادستانی لهستان از سال ۲۰۲۲ در حال بررسی این پرونده است. دادستانی لهستان همچنین اعلام کرده در حال تحقیق بر روی صادرات احتمالی کالاهایی با کاربری دوگانه است.
شرکت «پوزنان» متعلق به سازمان توسعه صنایع پمپ سوخت لهستان است اما هنوز مشخص نیست قطعات آن چطور به ایران ارسال شده است.
بر اساس گزارش «رادیو زت» کارخانه پوزنان پمپهایی را به شرکت «موتورسازان ایران» فروخته که تولیدکننده تراکتورهای کشاورزی است اما قطعات خریداری شده به کارخانههای تولید تجهیزات نظامی ایران داده شده و در پهپادهایی که به روسیه فروخته شدند، به کار رفتهاند.
برخی کالاها با کاربرد دوگانه نیازی به مجوز قانونی وزارت توسعه و فناوری لهستان ندارند که احتمالاً از همین خلاء قانونی سوء استفاده شده است. آژانس امنیت داخلی لهستان در تحقیقات در مورد این پرونده همکاری دارد.
مدیرعامل شرکت پوزنان به فروش محصولات استراتژیک بدون مجوز لازم متهم شده و احتمالاً ۱۰ سال زندان در انتظار او باشد.
رویترز مینویسد آژانس امنیت داخلی لهستان و وزارت توسعه و فناوری، وزارت دارایی و شرکت یاد شده به سوالات رویترز در اینباره پاسخ ندادهاند.
جمهوری اسلامی با نادیده گرفتن هشدارهای بینالمللی از آغاز شروع جنگ روسیه علیه اوکراین تا کنون هزاران فروند پهپاد انتحاری «شاهد-۱۳۶» در اختیار روسیه قرار داده است. روسیه از این پهپادها برای فرسوده کردن توان پدافند هوایی اوکراین و نابودی زیرساختهای این کشور استفاده میکند. لهستان یکی از اعضای ناتو و یکی از بزرگترین کشورهای حامی اوکراین است.
ارسال غیرقانونی قطعات و تجهیزات پهپادی ساخت کشورهای غربی به ایران دارای سابقه است. روزنامه اتریشی «استاندارد» آبان سال ۱۳۹۹ گزارش داد موتورهای پهپاد ساخت شرکت «روتاکس» به ترکیه و ایران صادر شده است.
منابع اطلاعاتی اوکراینی مهرماه ۱۴۰۲ اعلام کردند جمهوری اسلامی برای ساخت پهپادهای انتحاری که به روسیه ارسال میکند از قطعات ساخت کارخانجاتی در آمریکا، سوئیس، هلند، آلمان، کانادا، ژاپن و لهستان استفاده کرده است.
بر اساس گزارش اوکراین، اطلاعات گمرکی نشان میداد تقریباً تمام واردات به ایران از ترکیه، هند، قزاقستان، ازبکستان، ویتنام و کوستاریکا صورت گرفته بود.
از آغاز تجاوز نظامی روسیه به خاک اوکراین تا کنون دهها شرکت، نهاد، کارخانه و فرد ایرانی و خارجی به دلیل دخالت در ساخت و ارسال پهپاد به روسیه و همچنین تجهیز شبهنظامیان تحریم شدند اما در مجموع این روند ادامه پیدا کرده است.
برگرفته ای از سایت کیهان لندن، ۲۰ جولای ۲۰۲۴