حمله به اسرائیلی‌ها در آمستردام پس از فوتبال؛ نتانیاهو دستور اعزام هواپیما داد

دفتر نخست‌وزیر اسرائیل از فرستادن دو هواپیما به آمستردام برای بازگرداندن شهروندان این کشور که پس از برگزاری یک مسابقهٔ فوتبال مورد حمله قرار گرفتند، خبر داد.

بنیامین نتانیاهو شامگاه پنجشنبه ۱۷ آبان در تماس با دیک اسخوف، همتای هلندی خود، خواستار «برخورد قاطع و سریع با آشوبگران» و اطمینان از سلامت و امنیت شهروندان اسرائیلی شد.

وزارت امنیت ملی اسرائیل هم از شهروندان این کشور در آمستردام خواسته است فعلاً از هتل‌های خود بیرون نروند.

پلیس هلند نیز اعلام کرده که تاکنون ۵۷ نفر در ارتباط با این خشونت‌ها بازداشت شده‌اند.

خشونت‌های روز پنجشنبه در آمستردام پس از مسابقه بین دو تیم فوتبال مکابی تل‌آویو و آژاکس آمستردام روی داد.

به نوشته رویترز جزئیات این خشونت‌ها هنوز روشن نیست اما مقام‌ها و رسانه‌های اسرائیلی می‌گویند عده‌ای که به طرفداری از فلسطینیان شعار می‌دادند به شهروندان اسرائیلی و صدها تن از هواداران تیم مکابی حمل کردند.

وزارت خارجه اسرائیل با اعلام اینکه در این حمله ۱۰ شهروند اسرائیل مجروح شده‌اند خبر داد که گیدون سعار، وزیر خارجه جدید این کشور، در تماس با همتای هلندی خود از او خواسته است که به خروج امن اسرائیلی‌ها کمک کند.

پلیس هلند پنج‌شنبه شب در شبکه‌های اجتماعی خبر داد که متوجه پاره‌شدن پرچم نصب‌شدهٔ فلسطین به ساختمانی در آمستردام نیز شده است.

ابتدا قرار بود تظاهرات طرفداران فلسطینی در اعتراض به این دیدار فوتبال در نزدیکی استادیوم برگزار شود، اما شورای شهر آمستردام به دلایل امنیتی آن را به مکان دیگری منتقل کرد.

مسابقه فوتبال بین تیم‌های مکابی تل‌آویو و آژاکس آمستردام روز پنجشنبه در چارچوب رقابت‌های «لیگ اروپا» برگزار شد و آژاکس با نتیجه پنج بر صفر تیم مکابی را شکست داد.

مقامات و رسانه‌های اسرائیل حملات مهاجمان «عرب‌ و ترک‌تبار» در هلند به صدها جوان اسرائیلی در شهر آمستردام را به رویدادهای دوران نازی‌ها در اروپا در ضرب‌وجرح یهودیان تشبیه کرده و آن را «پوگروم آمستردام» نامیدند.

اسحاق هرتسوگ، رئیس‌جمهور اسرائیل، بامداد جمعه گفت «ما شاهد صحنه‌های تکان‌دهنده‌ای بودیم که امید داشتیم بعد از حمله هفتم اکتبر دیگر آن را نبینیم، اما مشاهده کردیم که یک پوگروم یهودستیزانه علیه دوستداران تیم فوتبال اسرائیلی رخ داده و شهروندان اسرائیلی در قلب شهر آمستردام در هلند هدف این پوگروم قرار گرفته‌اند».

موعد این رویداد در سالگرد «شب کریستال» سال ۱۹۳۹ میلادی در دوران نازی‌ها به اسرائیل در مقایسه این حملات با آن واقعه تاریخی در زمان آلمان نازی انگیزه داده است.

وزارت یهودیان در سرزمین‌های خارج از اسرائیل نیز اعلام کرد دربارهٔ احتمال تهدید و خطر برای دوستداران فوتبال اسرائیلی که برای دیدن مسابقه تیم محبوب خود به آمستردام می‌رفتند، پیشاپیش به مقامات مسئول در هلند هشدارهای لازم را داده بود اما «هلند در دفاع از جان اسرائیلی‌ها شکست خورده است».

وزارت خارجه اسرائیل اعلام کرد هنوز دست‌کم رد سه نفر از شهروندان اسرائیلی در آمستردام به دست نیامده است. گیدئون سَعار، که در آغاز این ماجرا تازه چند ساعت بود وزیر خارجه شده بود، اعلام کرده با مقامات ارشد هلند در طول ساعات شب و بامداد در تماس پیوسته بوده و از آن‌ها برای کمک به شهروندان کشورش درخواست کمک کرد.

نخست‌وزیر هلند در پیامی در شبکه ایکس نوشت حملات یهودستیزانه غیرقابل قبول علیه طرفداران تیم مکابی تل‌آویو در کشور هلند روی داده و او در گفت‌وگو با بنیامین نتانیاهو تأکید کرده که عوامل این حملات محاکمه خواهند شد. نخست‎‌وزیر هلند افزود اکنون آرامش در پایتخت برقرار است.

رسانه‌های اسرائیل با آگاهی از این حملات، در سراسر شب برنامه‌های خبری اضطراری پخش می‌کردند و تأکید داشتند که بسیاری از جوانان پناه گرفته در نقاط مختلف آمستردام نگران هستند که به زبان عبری مصاحبه کرده و وضعیت را بازگو کنند.

با این اوصاف، شماری از مصاحبه‌شوندگانی که به هتل‌ها رفته بودند، گفتند در قطارها، نزدیکی هتل‌ها و خیابان‌ها مورد حملات جسمی شدید و توهین‌های تحقیرآمیز قرار گرفتند و به «قصد کشت» کتک زده شدند. آن‌ها مهاجمان را عرب‌تبارها و ترک‌تبارها نامیدند.

مهاجمان از اسرائیلی‌ها در میانه ضرب و شتم می‌خواستند بگویند «زنده باد فلسطین». تصاویری نیز از گذرنامه‌های اسرائیلی‌ دزدیده‌شده در شبکه‌های اجتماعی هلند منتشر شده است.

ارتش اسرائیل اعلام کرد یک فروند هواپیمای هرکولس را همراه با نیرو بامداد جمعه راهی هلند کرد تا «عملیات پیچیده» یافتن همهٔ اسرائیلی‌ها و بازگرداندن آن‌ها را آغاز کند. تیم امدادگران پزشکی نیز با این هواپیما به هلند رفت.

شورای امنیت ملی اسرائیل به سایر اسرائیلی‌ها در هلند توصیه کرد ضمن حفظ تدابیر لازم برای جان خود، به سرعت به کشورشان بازگردند.

برگرفته ای از سایت رادیو فردا، ۸ نوامبر ۲۰۲۴