گزارش روزنامه شرق حاکی از افزایش مصرف سیگار برقی و سیگار، ماریجوآنا، حشیش و مشروبات الکی میان دانشآموزان است. این در حالی است که سازمانهای دولتی طی هشت سال اخیر از انتشار آمار دقیق میزان گرایش جوانان و کودکان به مواد مخدر امتناع کردهاند.
اردیبهشتماه امسال، دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات در ایران، با تایید کاهش سن مصرف دخانیات در کشور، درباره «مافیای دخانیات» که «دختران نوجوان را هدف قرار میدهد» هشدار داد و اعلام کرد که براساس آمارها سن اعتیاد به مواد مخدر سنگین در ایران به ۹ و ۱۰ سالگی رسیده است.
معاون پیشگیری ستاد مبارزه با مواد مخدر هم در سال گذشته گفت، آخرین بررسیهای دولتی در سال ۱۳۹۵ نشان میدهد که از هر ۱۰۰ دانشآموز ایرانی دستکم ۲.۱ دانشآموز معتاد است، که با توجه به گزارشهای اخیر فعالان فرهنگی و حوزه آموزش و کودکان، به نظر میرسد این آمار نیز طی سالیان اخیر افزایش یافته است.
نسترن فرخه، خبرنگار روزنامه شرق، که برای تحقیق درباره این بحران به مدارس نواحی مختلف تهران سر زده بود، با تایید رشد انکارناپذیر اعتیاد میان دانشآموزان، در گزارشی نوشت: «با این حال مدارس و آموزشوپرورش هیچ برنامه پیشگیرانهای برای جلوگیری از این وضعیت ندارند و حتی بهدلیل مشکل کمبود نیرو، بیشتر مدارس فاقد مشاور و مددکار مستقر در مدرسه هستند که همین امر بر گسترش مصرف و اعتیاد دانشآموزان دامن زده است.»
به گزارش شرق، یک معلم ادبیات متوسطه هم گفت که مصرف «گل» و سیگار در میان شاگردانش «بهوضوح افزایش پیدا کرده است» او در این زمینه به مواردی مانند قرمز بودن چشم برخی دانشآموزان یا احساس کرختی در آنها اشاره میکند.
شرق مینویسد، معلم دیگری، که در مدرسه متوسطه دخترانه در تهران تدریس میکند، این وضعیت را در گروه سنی متوسطه دوم وخیمتر میداند و اشاره میکند که حتی «از ما معلمها هم پنهان نمیکنند». این معلم در ادامه تاکید کرد که مسئولان مدرسه باید با این بحران مقابله کنند و مددکاران و روانشناسها را در مدارس حاضر کنند، اما «متاسفانه این اتفاق نمیافتد، مگر در مدارس خیلی تاپ تهران که اصلا مقوله آنها با مدارس مناطق متوسط و جنوبی متفاوت است.»
نظام جمهوری اسلامی در ماجرای گسترش اعتیاد به مواد مخدر میان جوانان و کودکان نیز، مانند بسیاری حوزههای دیگر، بهجای برنامهریزی برای کنترل و کاهش آن به سرکوب حقیقت و مبارزه با انتشار آمارهای دقیق در این حوزهها روی آورده است. تا حدی که از سال ۱۳۹۵ تاکنون و به دستور نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی، ارائه آمار دولتی درباره جزئیات گسترش مصرف مواد مخدر ممنوع است.
روزنامه اعتماد بهمنماه گذشته شایعترین مواد مخدر مصرفی و قیمت آنها را در ۳۱ استان ایران بررسی کرده و خبر داده بود که الگوی اعتیاد در ایران طی هفت سال گذشته کاملا تغییر کرده و همزمان با کاهش مصرف تریاک، هروئین و شیشه به اصلیترین ماده مخدر مصرفی معتادان تبدیل شدهاند.
همچنین معلم هنرستان پسرانهای در تهران به روزنامه شرق میگوید: «بیشتر وقتها کلاسهای من با نصف جمعیت تشکیل میشود. در این مدت سعی کردم ارتباط خوب و دوستانهای با آنها داشته باشم و البته متاسفانه مصرف گل، سیگار، حشیش و مشروب در بین آنها چیز پنهانی نیست و درموردش حرف میزنند. برای همین در بیشتر کلاسها حضور ندارند و مشاور خاصی در مدرسه وجود ندارد تا این موضوعات را پیگیری کند. در صورت اطلاع مدیران مدرسه نیز دانشآموز اخراج خواهد شد که بدترین روش مواجهه با چنین دانشآموزانی است.»
برگرفته ای از سایت ایندیپندنت فارسی، ۹ دسامبر ۲۰۲۴