حیان عبدالغنی، وزیر نفت عراق، روز چهارشنبه ۲۶ دیماه در جریان سفر به بریتانیا اعلام کرد که تا اواسط ماه آینده قراردادی را با شرکت نفتی بریتانیایی «بریتیش پترولیوم» برای توسعه چهار میدان نفتی در کرکوک و کاهش هدررفت (گازسوزی) امضا میکند. این قرارداد عظیم شامل برنامههایی برای بازیابی گازهای سوزاندهشده جهت تولید برق است. او با انتشار تصویری از امضا تفاهمنامه با بریتیش پترولیوم درباره برنامهای برای ارزیابی امکان بازتوسعه یکپارچه میدان کرکوک و میدانهای مجاور در اینستاگرام نوشت: «مراسم امضای تفاهمنامهای برای ارزیابی امکان بازتوسعه کامل چهار میدان نفتی کرکوک با حضور معاون نخستوزیر و وزیر نفت، آقای حیان عبدالغنی السود، در لندن برگزار شد. هدف از این تفاهمنامه، کار روی واگذاری پروژه بازسازی و توسعه چهار میدان نفتی شرکت نفت شمال در کرکوک به شرکت BP است تا تولید افزایش یابد و به بهترین نرخهای هدفگذاریشده تولید نفت و گاز دست یابند.»
عراق در حال حاضر بهشدت به گاز جمهوری اسلامی ایران وابسته است و تقریبا یکسوم نیاز خود را از این طریق تامین میکند. این در حالی است که عراق پس از روسیه و جمهوری اسلامی ایران از نظر گازسوزی در رتبه سوم جهان قرار دارد و فقط در سال ۲۰۲۳ حدود ۱۸ میلیارد متر مکعب گاز سوزانده است.
دولت عراق اکنون طی برنامهای سعی دارد با کمک بریتیش پترولیوم و دیگر شرکتهای غربی، هدررفت گاز را تا سال ۲۰۲۶ به میزان ۸۰ درصد و تا سال ۲۰۲۸ کاملا حذف کند. به گفته حیان عبدالغنی، «گازسوزی دیگر برای ما قابلتحمل نیست. ما به این گاز نیاز داریم. عراق در حال حاضر گاز زیادی از جمهوری اسلامی ایران وارد میکند و تلاش جدی ما پایان دادن به این رویه است.»
وزیر نفت عراق همچنین گفت که قرارداد نفتی جدید که منجر به توسعه چهار میدان نفتی در کرکوک میشود، ظرفیت این میدانها را از روزانه ۳۵۰ هزار بشکه به ۵۰۰ هزار بشکه میرساند. به گفته حیان عبدالغنی، ارزش قرارداد با بریتیش پترولیوم بیش از قرارداد با توتال در بصره است. ارزش قرارداد توتال که در سال ۲۰۲۳ منعقد شد، ۲۷ میلیارد دلار بود.
به گزارش رویترز، دولت عراق و بریتیش پترولیوم سهشنبه شب تفاهمنامه جدیدی را در لندن امضا کردند و این توافق در سفر محمد شیاع السودانی، نخستوزیر و وزرای ارشد عراق به بریتانیا نهایی شده است.
محمد شیاع السودانی روز سهشنبه با همتای بریتانیایی خود، کییر استارمر، دیدار کرد و یک بسته تجاری و سرمایهگذاری به ارزش ۱۲.۳ میلیارد پوند (حدود ۱۵ میلیارد دلار) بهدست آورد که رقم آن بیش از ۱۰ برابر ارزش کل تجارت دوجانبه بریتانیا و عراق در سال گذشته است. این بسته که شامل کمک بریتانیا به زیرساختهای فرسوده آب و برق عراق، کمکهای دفاعی و بازسازی پایگاه هوایی القیاره و سرمایهگذاری بریتیش پترولیوم، شرکت بزرگ نفتی بریتانیا در عراق از آن جهت میتواند برای جمهوری اسلامی حائز اهمیت باشد که هماکنون تلاشهای چندجانبهای برای کاهش نفوذ تهران در عراق در جریان است.
اکنون افزون بر اظهارات اخیر برخی مقامات لبنان و سوریه درباره اینکه جمهوری اسلامی بهزودی کارت عراق را نیز واگذار خواهد کرد، گزارشها حاکی از هشدار مقامات دولت بایدن و نمایندگان دولت دوم ترامپ به دولت عراق برای کنترل نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی در این کشور است. عراق به واردات انرژی از ایران وابسته است و بخش عمدهای از تامین برق این کشور به کمک جمهوری اسلامی انجام میشود و همین نکته زمینه را برای مانور گروههای نیابتی جمهوری اسلامی در عراق هموارتر کرده است.
برگرفته ای از سایت ایندیپندنت فارسی، ۱۶ ژانویه ۲۰۲۵