بنا بر تازهترین اطلاعات رسمی، دست کم ۳۳ سرباز ترکیه در حملهای در استان ادلب سوریه کشته شدهاند. به گفته رحمی دوغان، فرماندار استان مرزی هاتای در جنوب ترکیه ۳۶ نفر نیز زخمی شدهاند که در حال حاضر در بیمارستان بستری هستند. او نیروهای مسلح سوریه را مسئول این حمله دانسته است.
دیدهبان حقوق بشر سوریه میگوید، جنگندههای سوریه کاروانی نظامی را در جنوب شهر سراقب بمباران کردهاند.
نشست اضطراری در آنکارا
بلافاصله بعد از این حمله جلسهای اضطراری در آنکارا با حضور رجب طیب اردوغان، رئيسجمهور ترکیه تشکیل شد. در پایان این نشست در بیانیهای واحدهای سوری به حملات تلافیجویانه شدید تهدید شدند.
سخنگوی اردوغان اعلام کرد، شب گذشته نیروهای مسلح ترکیه بهتلافی مواضع واحدهای سوریه را از زمین و هوا مورد حمله قرار دادند.
درخواست کمک ترکیه از ناتو و تهدید به باز کردن مرزهای اروپا
مولود چاوشاوغلو، وزیر خارجه ترکیه در تماسی تلفنی با ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو خواستار حمایت این ائتلاف دفاعی نظامی از کشورش شد. او گفت: «ما همه جامعه بینالمللی را فرامیخوانیم تا به وظایف خود عمل کنند.»
استولتنبرگ نیز خواستار تنشزدایی شد و گفت، اوضاع “خطرناک” منطقه و “وضعیت دهشتناک انسانی” ساکنان آن را نباید بدتر از این کرد.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، عمر چلیک، سخنگوی حزب حاکم عدالت و توسعه تهدید به باز کردن مرزهای غرب اروپا به روی میلیونها پناهجو کرد. او گفت: «سیاست پناهجویی ما همان است که بود اما وضعیت، الان بهگونهای است که ما دیگر قادر به نگه داشتن پناهجویان نیستیم.»
در شبکههای اجتماعی اخبار و تصاویری از باز شدن مرزها منتشر شده است. ترکیه در طول سالهای گذشته سه میلیون و ۷۰۰ هزار پناهجوی سوری را پذیرا شده است.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد همراه با آمریکا و متحدان غربیاش در حاشیه نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد سوریه خواستار آتشبس سریع شدند.
لیندسی گراهام، سناتور بانفوذ آمریکایی با توجه به وخامت اوضاع خواستار برقراری منطقه پرواز ممنوع در ادلب شد. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت، واشنگتن در کنار ترکیه، متحد خود در ناتو میایستد و میخواهد، هر چه سریعتر حملات “انزجارآور” رژیم سوریه، روسیه و نیروهای مسلح تحت حمایت ایران پایان یابد.
ادلب آخرین پایگاه شورشیان سوری است. ترکیه در جنگ داخلی سوریه از شورشیان اسلامگرای این کشور حمایت میکند. قرار بود در این منطقه آتشبس برقرار شود. طبق توافق سال ۲۰۱۸ با روسیه، آنکارا در این منطقه ۱۲ پست دیدهبانی دایر کرد.
با این همه در دسامبر سال گذشته نیروهای مسلح سوری با پشتیبانی روسیه با هدف بازپس گرفتن تمامی اراضی زیر سلطه شورشیان حملات پیشروندهای را آغاز کردند. اردوغان نیز تصمیم گرفت، واحدهای بیشتری را به شمال سوریه بفرستد و تهدید کرد، اگر ارتش سوریه عقب ننشیند، با پاسخی نظامی واکنش نشان خواهد داد.
در درگیریهایی که طی این تحولات بین واحدهای سوری و ترکیه ایجاد شد در عرض یک ماه تا روز پنجشنبه ۲۰ سرباز ترکیه در ادلب کشته شدند.
در این منطقه بحرانزده حدود نیم میلیون سوری آواره شدهاند. ترکیه چند هفته پیش مرزهای خود را بست. آوارگان در سرمای زیر صفر درجه زمستانی از سرپناه، خوارک و دارو بیبهرهاند.
منبع: سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی، ۲۸ فوریه ۲۰۲۰