محکومیت جمهوری اسلامی به پرداخت ۱۰۷ میلیون دلار غرامت به خانواده شش تن از قربانیان هواپیمای اوکراینی

در آستانه دومین سالگرد سرنگونی هواپیمای مسافری «اوکراین اینترنشنال» توسط موشک‌های سپاه پاسداران انقلاب اسلامی دادگاهی در انتاریو کانادا جمهوری اسلامی را به دلیل ارتکاب این جنایت به پرداخت ۱۰۷ میلیون دلار غرامت محکوم کرد.

پرواز «پی‌اس ۷۵۲» هواپیمایی اوکراین اینترنشنال بامداد ۱۸ دی ۱۳۹۸ به‌ فاصله کوتاهی پس از پرواز از فرودگاه بین‌المللی تهران با شلیک دو موشک پدافند سپاه پاسداران سرنگون شد و تمامی ۱۷۶ مسافر و خدمه آن کشته شدند
این حکم به دنبال شکایت خانواده شش تن از قربانیان «پرواز ۷۵۲» در دادگاه صادر شده است.

به گزارش «گاردین» مارک آرنولد وکیل شماری از خانواده‌های قربانیان این پرواز در بیانیه‌ای اعلام کرد که «اعضای خانواده شش تن از جانباختگان که دادگاه انتاریو برای‌ آنان حکم دریافت غرامت صادره کرده، همسر، خواهر و برادر، فرزندان، خواهرزاده‌ها و برادرزاده‌هایشان را در پرواز ۷۵۲ از دست داده‌اند. آنها یک دادخواهی مدنی علیه جمهوری اسلامی ایران و سایر مقاماتی که به باور آنها در این رویداد مقصر بوده‌اند، تنظیم کرده بودند.»

به گفته‌ی مارک آرنولد، دادگاه برای اجرای این حکم به دنبال توقیف دارایی‌های جمهوری اسلامی ایران در کانادا و سایر نقاط است. او همچنین گفت که جمهوری اسلامی ایران در کشورهای دیگر تانکرهای نفتی دارد و تیم او به دنبال آن است که هر آنچه را می‌تواند برای پرداخت بدهی خانواده‌ها به دست آورد.

این پرونده توسط شاهین مقدم، مهرزاد زارعی و علی گرجی تشکیل شده است. گفته شده بود برخی دیگر از شاکیان این پرونده به دلیل نگرانی از انتقامجویی از سوی رژیم ایران نام خود را فاش نکرده‌اند.

در حکمی که دادگاه کانادا صادر کرده مبلغ غرامت معادل ۱۰۷ میلیون دلار کانادا (۷۴ میلیون و ۹۰۰ هزار یورو) به علاوه هزینه‌های دادرسی و بهره‌ی آن تعیین شده است.

ادوارد بلوبابا قاضی دادگاه عالی انتاریو این حکم را در تاریخ ۳۱ دسامبر (۱۰ دی‌ماه) صادر کرد اما خبرش دوشنبه توسط آرنولد اعلام شد.

قاضی بوبابا پیشتر در ماه مه سال گذشته میلادی این حادثه را «عمدی» خوانده و گفته بود: «با ارزیابی احتمالات دریافتم که حملات موشکی به پرواز ۷۵۲ عمدی بوده و بطور مستقیم عامل مرگ تمام سرنشینان هواپیما بوده است.»

وی با تأکید بر نتیجه ارزیابی‌هایش مبنی بر اینکه «در زمان حادثه هیچگونه درگیری مسلحانه در منطقه در جریان نبوده»، همچنین این جنایت رژیم ایران را یک «اقدام تروریستی» خوانده بود.

اولکسی دانیلوف دبیر شورای امنیت ملی اوکراین ۲۸ فروردین ۱۴۰۰ گفته بود سپاه پاسداران انقلاب اسلامی «عمدی» به هواپیمای مسافربری «اوکراین اینترنشنال» شلیک کرده و آن را ساقط نموده است تا از «افزایش تنش منطقه‌ای بین ایران و آمریکا جلوگیری کند.»

جمهوری اسلامی ساعت ۰۱:۲۰ روز ۱۸ دی ۹۸ اقدام به حمله موشکی علیه منافع آمریکا در پایگاه عین‌الاسد در عراق کرد. این حمله در همان ساعتی صورت گرفت که پنج روز پیش از آن قاسم سلیمانی در ۱۳ دی‌ماه در حمله پهپادی آمریکا در بغداد کشته شده بود. اگرچه آمریکا و عراق در جریان «انتقام» جمهوری اسلامی قرار گرفته بودند و پایگاه عین‌الاسد نیز تخلیه شده بود، اما چهار ساعت بعد از موشک‌پرانی به عین‌الاسد، پدافند سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با دو موشک یک هواپیمای مسافربری اوکراینی را با ۱۷۶ مسافر و خدمه هدف قرار داد که همه آنها کشته شدند.

ستاد نیروهای مسلح جمهوری اسلامی بعد از سه روز لاپوشانی و دروغ سرانجام در بیانیه‌ای اعتراف کرد که پدافند سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به هواپیما شلیک کرده‌ است. این بیانیه فاجعه‌ای را که بر فراز پایتخت ایران روی داد، معلول «خطای انسانی» و «غیرعمد» قلمداد کرد. اما جمهوری اسلامی پس از آن حاضر نشد جعبه‌‌های سیاه را به اوکراین (کشور هواپیمای ساقط شده) یا کانادا (که بیشتر جانباختگان تبعه آن بوده‌اند) یا آمریکا (کشور سازنده‌ی بوئینگ) و یا کشور ثالث مانند فرانسه که امکانات بازخوانی اطلاعات جعبه سیاه را دارند، تحویل بدهند. خود ایران تجهیزات مربوط به بررسی اطلاعات جعبه سیاه را ندارد.

اینکه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مسئولیت شلیک به این هواپیما را به عهده گرفته اما چرا جمهوری اسلامی از تحویل جعبه‌‌های سیاه خودداری می‌‌کند، پرسشی است که تلاش برای یافتن پاسخ آن به اثبات ادعای «غیرعمد» یا «عمدی» بودن آن کمک خواهد کرد. شواهد عینی و اعترافات مقامات جمهوری اسلامی پس از شلیک موشک به هواپیمای مسافربری که کیهان لندن در گزارش‌های مختلف به تجزیه و تحلیل آنها پرداخته است، نشان می‌دهد که این فاجعه را می‌توان یک «جنایت جنگی» دانست. مقامات رژیم ایران برای توجیه «خطای انسانی» و «غیرعمدی» بودن شلیک موشکی به تکرار گفته‌اند در آن ساعات «شرایط جنگی» بوده است! با اینهمه پروازهای عادی و غیرنظامی بر فراز کشور را ممنوع اعلام نکرده بودند!

برگرفته ای از سایت کیهان لندن ، ۴ ژانویه ۲۰۲۲