روز نخست : کمیته های گوناگون در کلاس های درس دانشگاه (دِ لاسال یونیور سیتی) در طبقۀ چهار (کلاس۴۰۵ و۴۰۷) و کلاس های دیگر ( کمیته های صلح ، زنانِ ، زبان مادری ، نویسندگان در بند و…) آغاز به کارکرد و علی کامرانی در بخش نویسندگان دربند و سیاوش میرزاده در بخش زبان های مادری شرکت کردند و هر دو تن از سرکوب و زندانی کردن نویسندگان ایران که به خاطر آزادی بیان و بهره بردن از زبان مادری در بندند، سخن گفتند . در بخش نویسندگان دربند قطعنامۀ ما را تصویب نکردند و دلیلشان هم قدیمی بودن موضوع بود که علی گفت هیچ تغییری در محتوای متن که نکرده هیچ بلکه بدتر از پیش هم شده و روزی نیست که نویسنده یی یا وبلاگ نویسی یا خبرنگاری را به بند نکشند و آنها گفتند ما در جایی ازاین سرکوب ها سخن خواهیم گفت. سیاوش هم در بخش زبان های مادری که توسط انجمن قلم کرد ها مطرح شد اشاره کرد که نه تنها زبان کردی بلکه زبان های عربی، بلوچی ، آذری،ترکمنی و دیگر زبانهای.غیر فارسی.. در ایران آموزش داده نمی شود و ممنوع است و در قطعنامه نیز بایستی افزوده شود که هر ملتی یا قومی باید بتواند به زبان مادری اش بیاموزد و گفتگو کند . این حق اساسی برای مردمان هر سرزمینی باید به رسمیت شناخته شود. این قطعنامه نیز پس از افرودن مورد های لازم برای رسمیت یافتن به مجمع عومی فرستاده شد تا بحث و گفتگوی نهایی در بارۀ آن انجام شود.
روز دوم :در سالن بزرگ دانشگاه سر ساعت ۹ آغاز به کار کرد و قطعنامه های گوناگونی که در گروه های کار مورد بررسی قرار گرفته بود به بحث همگانی گذاشته شد. سپس از هموندان درگذشتۀ انجمن های قلم در سال گذشته یک به یک نامبرده شد و با اعلام یک دقیقه سکوت نام و یادشان گرامی داشته شد. نام هموند گرامی ما شهروز رشید از قلم افتاده بود که با تذکر ما به یاد او هم یک دقیقه سکوت اعلام شد که جایش بین ما خالی بود و هست . سپس قطعنامه های مورد بررسی در کمیته های مختلف با رای گیری و اتفاق آرا تصویب شدند. درپایان این روز از نامزد های دوره ی بعد قلم جهانی نامبرده شد و برای هر پست در برگه های سبز و قرمز و آبی و زرد نام هایی از پن های گوناگون نوشته شده بود که با پر کردن آن ها و تمام شدن وقت جلسه شمارش آرا به روز بعد موکول شد.قابل یادآوری است که میهمان ویژۀ این دوره خانمی از چیاپاس بود که در بارۀ زبان آن مردم سخنانی ایراد کرد.
روز سوم : در کنگرۀ امسال بیش از ۱۲۰ کشور شرکت کرده بودند. در آغاز به پیوستن پن جوان قلم عراق خوش آمد گفته شد و در مورد تعلیق پن مکزیک بحث شد و با اندکی رای مثبت و چندین رای ممتنع از جمله ما ، پن مذکور به مدت یکسال تعلیق شد ،( گویا در پن مکزیک اختلافاتی بروز کرده بود که به سبب آن نتوانسته بودند نماینده یی به نشست بفرستند). در اینجا یاد آوری کنیم که با پافشاری ما بیانیه ای کوتاه در مورد سه نویسندۀ در بند بکتاش آبتین و رضا خندان مهابادی و کیوان باژن و کنشگران محیط زیست و خبرنگاران، که در پایان این گزارش می آید به انگلیسی توسط کارلس مدیر اجرایی پن خوانده شد و تاثر بسیاری از نویسندگان حاضر در جلسه را برانگیخت . درپایان نام برگزیدگان انتخابات دیروز خوانده شد و فرانسیسکو سیونیل خوزه نویسندۀ ۹۴ ساله و سرشناس فیلیپینی به عنوان معاون پرزیدنت انتخابی معرفی شد . یاد آوری کنیم که برای پست معاونت پرزیدنت انجمن جهانی قلم شش تن از جمله اورهان پاموک نامزد بودند که آقای فرانسیسکو با رای اکثریت برگزیده شد.
روز چهارم: نشست دانشجویان و نویسندگانی از آلمان و اوگاندا و ویتنام و بنگلادش و … که درمورد خلاقیت نویسنده و صلح صحبت شد و نویسندگان دیدگاه خودرا با دانشجویان در میان گذاشتند و با پرسش و پاسخ و گرفتن عکس یادبود نشست به پایان رسید و پس از صرف ناهار به موزه ی ملی هنر مانیل رفتیم و در انجا نیز نیز نشستی پیرامون “تنش های آفرینشگر و نیروی هنر” از دید چهار نویسنده و فیلمساز و شاعر و کمدین از هنگ کنگ و بنگال و لتوانی و فیلیپین با مدیریت نویسنده یی از فیلیپین برگزار شد که این دوستان نیز آثار خودرا خواندند و پرسش و پاسخی برگزار شد. بازدید از موزه که پر از آثار مذهبی و قتل و غارت اشغالگران فیلیپین -که از ۷۵۰۰ جزیره تشکیل می شود – بود از دیگر برنامه های روز چهارم بود. با شام خداحافظی در قدیمی ترین دانشگاه آسیا به نام (سنت مارتینو)مارتینو ی مقدس و نواختن آثاری توسط ارکستر سنفونیک مانیل ، شب و کنگره به پایان رسید.
و اینک بیانیۀ کوتاه ما :
” سه نویسنده ی ایرانی عضو کانون نویسندگان ایران ،کیوان باژن ، رضا خندان مهابادی، بکتاش آبتین، در دادگاه رژیم اسلامی ، هر یک به شش سال زندان محکوم شدند. پنجاه تن از نویسندگان، خبرنگاران و کنشگران محیط زیست در مجموع به هزار و بیست و هفت سال زندان و هزار و بیست ضربۀ شلاق در بیدادگاه های رژیم اسلامی محکوم شده اند. ما انتظار داریم که پن جهانی در این مورد واکنش نشان دهد. پیش ازاین سیاهۀ نام همۀ نویسندگان و خبرنگاران و کنشگران در بند را برای پن فرستاده بودیم
انجمن قلم ایران در تبعید مانیل ۲ اکتبر ۲۰۱۹
پس از خوانده شدن بیانیۀ ما انجمن قلم عراق نیز گزارشی از درگیری ها در عراق که منجر به کشته و زخمی شدن بسیاری شده بود را خواند.
لازم می دانیم در پایان این گزارش از تلاش بی وقفۀ و همراهی های بیدریغ زیبا کرباسی دبیر جهانی انجمن سپاسگزاری کنیم.
به نقل از انجمن قلم ایران در تبعید