به گفته مقامهای محلی کالیفرنیا، سامانه جدید که در سطح این ایالت فعال خواهد بود، از طریق یک اپلیکیشن، نخستین امواج زلزله را تشخیص داده و پیش از آن که زمین شروع به لرزیدن کند، به شهروندان هشدار میدهد.
گوین نیوسام، فرماندار کالیفرنیا روز پنجشنبه ۲۵ مهر به مناسبت سالگرد زلزله مرگبار سی سال پیش در شهر لوما پریتا از شهروندان این ایالت خواست تا اپلیکیشن مایشیک (MyShake) را روی گوشیهای تلفن همراه خود نصب کنند. آقای نیوسام در جریان یک سخنرانی در شهر اوکلند ضمن اشاره به کارآمدی بیشتر این سامانه در مقایسه با نمونههای مشابه که هماکنون در ژاپن و مکزیک استفاده میشود، گفت: «هزینه پذیرفتن زندگی در ایالت کالیفرنیا، آمادگی داشتن است. اگر میلیونها نفر این اپلیکیشن را بارگذاری کنند، ما نقاط تماس بسیاری خواهیم داشت و بهتر خواهیم توانست اطلاعات مورد نیاز را جمعآوری کنیم و این پیشرفتی است که هنوز هیچ کشوری به آن دست نیافته است.»
سی سال پیش درست در چنین روزی پل لوما وریتا در خلیج سانفرانسیسکو بر اثر زلزله مهیبی فرو ریخت. این حادثه به مرگ ۶۰ تن انجامید.
فرماندار کالیفرنیا در عین حال توضیح نداد که بنا بر کدام جزئیات فنی، سامانه جدید «پیشرفتهترین» در نوع خود محسوب میشود.
به گفته آقای نیوسام، صدها حسگر زلزله که در سرتاسر ایالت کالیفرنیا قرار دارند، بلافاصله پس از تشخیص امواج پرسرعت موسوم به «موج پی» از زلزلههای قریبالوقوع بزرگ اطلاع یافته و تا ۲۰ ثانیه پیش از آغاز نخستین لرزهها به اپلیکیشنها پیام میفرستد. این زمان طلایی بیشتر برای بستن فوری لوله گاز و خطوط انتقال نیرو و باز کردن در آسانسورها در هنگام زلزله مفید خواهد بود.
«امواج پی» امواجی هستند که بسامد بلندتری دارند و معمولا زودتر از امواج اصلی زلزله به سطح زمین میرسند. بسیاری از حیوانات قابلیت احساس موج پی را دارند و به همین دلیل گفته میشود که آنها زلزله را پیش از وقوع احساس میکنند.
در حال حاضر خطوط راهآهن منطقه خلیج سانفرانسیسکو به سامانه هشدار زلزله مجهز هستند و قطارهایی که هشدار زلزله دریافت میکنند، بلافاصله از سرعت خود میکاهند تا از ریل خارج نشوند.
اپلیکیشن مایشیک که به دست زلزلهشناسان و مهندسان دانشگاه برکلی کالیفرنیا طراحی شده در آغاز کار تنها در صورت وقوع زلزلههای با توان بالای ۴.۵ ریشتر هشدار میفرستد. به گفته فرماندار ایالت کالیفرنیا، این اپلیکیشن قادر است ضمن فرستادن هشدار زلزله و تخمین شدت آن پیش از وقوع، مناطقی را نیز که زلزله در آن احساس میشود مشخص کند.
هماکنون پیشرفتهترین سامانه هشدار زلزله در ژاپن استفاده میشود که از زمان زلزله ویرانگر کوبه در سال ۱۹۹۵ در این کشور راه اندازی شده است. اصول کار این سامانه هم همان است که در سامانه جدید کالیفرنیا به کار گرفته شده است.
منبع یورونیوز
تصویر مربوط به زلزله ویرانگر کرمانشاه