بیست و سه سال حبس، شش سال تبعید؛ حکم سه جوان به جرم اعتقاد به آیین بهایی

سه شهروند بهایی ساکن سمنان پس از شش ماه بلاتکلیفی در زندان، مجموعا به بیست و سه سال حبس تعزیری و شش سال منع اقامت در سمنان محکوم شدند. صبح روز سه‌شنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۸، ماموران اداره اطلاعات سمنان با مراجعه به منزل سه فرد بهایی به نام‌های «اردشیر فناییان»، «بهنام اسکندریان» و «یلدا فیروزیان»، آنها را بازداشت و به اداره اطلاعات سمنان منتقل کردند. یلدا را پس از بیست روز از بازداشتگاه اداره اطلاعات به زندان سمنان منتقل می‌کنند. او شش ماه است که در سلول انفرادی در زندان شهر سمنان زندانی است. اردشیر و بهنام را هم پس از دو ماه از اداره اطلاعات به زندان منتقل می‌کنند و در چهار ماه گذشته در اتاقی جدا از سایر زندانیان نگهداشته شده‌اند.

یکی از نزدیکان بازداشت شدگان به ایران‌وایر گفت که با اینکه بازجوئی این سه تن تمام شده و چند ماه است در زندان نگهداری می‌شوند ولی تاکنون مسوولان پرونده به درخواست‌های مکرر بازداشت شدگان و خانواده‌های ایشان جهت تبدیل بازداشت موقت به قرار وثیقه توجهی نکرده‌اند. این فرد در ادامه گفت که مسوولان زندان، برگه‌های درخواست اردشیر و بهنام را گرفته‌اند ولی برای دادستان نفرستاده‌اند. برگه درخواست یلدا را هم اصلا نگرفتند و گفته‌اند در این مرحله امکان تبدیل قرار بازداشت به وثیقه نیست.

پس از گذشت ۱۴۸ روز بازداشت، «اردشیر فناییان»، «بهنام اسکندریان» و «یلدا فیروزیان» در روز پنجشنبه ۴ مهر جهت انجام محاکمه از زندان به دادگاه انقلاب اسلامی سمنان اعزام شدند. بازداشت‌شدگان متهم به عضویت در گروه غیرقانونی (جامعه بهایی)، مباشرت در تشکیل و اداره گروه غیرقانونی (تشکیلات بهایی) و مشارکت در اقدام علیه نظام به نفع گروه‌های مخالف نظام بودند. دادگاه به ریاست «محمدعلی رستمی»، رییس شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی سمنان برگزار شد. جلسه دوم دادگاه، سه هفته بعد در روز پنجشنبه ۲۵ مهر با حضور متهمان و وکلای ایشان برگزار شد.

در دوم آبان ماه، حکم دادگاه بدوی اعلام شد. طبق رای صادره، «اردشیر فناییان» (۳۱ ساله) بابت اتهام مباشرت در تشکیل گروه غیرقانونی و اداره کردن آن به هدف برهم زدن امنیت کشور به ۱۰ سال حبس تعزیری و بعنوان تکمیل مجازات به لحاظ سابقه‌دار بودن متهم در زمینه مشابه، به یک سال اقامت اجباری در شهرستان خاش و یک سال منع اقامت در استان سمنان محکوم شد. اشاره دادگاه به سابقه‌دار بودن «اردشیر فناییان» مربوط به گذراندن محکومیت ۹ ماه حبس او به اتهام تبلیغ آیین بهایی در سال ۱۳۹۲ است.

دو متهم دیگر این پرونده، بهنام اسکندریان (۲۶ ساله) و یلدا فیروزیان (۲۰ ساله) هرکدام به اتهام عضویت در گروه غیرقانونی به هدف برهم زدن امنیت ملی، به ۵ سال حبس تعزیری و ۲ سال منع اقامت در استان سمنان محکوم شدند. هر سه متهم پرونده به اتهام مشارکت در اقدام علیه نظام و به نفع گروه‌های مخالف نظام به یک سال حبس تعزیری اضافه محکوم شدند که طبق بند ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، صرفا مجازات اشد قابل اجراست.

بند ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی بیان می‌کند که: «در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم میکند. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابلاجرا است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجرا شود، مجازات اشد بعدی اجرا میگردد.»

در رابطه با حکم مذکور، یک شهروند بهایی از سمنان به ایران‌وایر گفت: «این سه تن صرفا به دلیل بهایی بودن، بازداشت و محکوم به احکام سنگین شده‌اند. منظور از گروه غیرقانونی، جامعه بهایی ایران است. در جلسه دادگاه، فقط درباره عضویت و فعالیت ایشان در تشکیلات بهایی صحبت شده و از هیچ گروه دیگری نام برده نشده است. همچنین در حکم صادره، از هیچ اقدامی که توسط ایشان علیه نظام انجام شده باشد، حرفی به میان نیامده و فقط به کتب و لوح فشرده‌ای که به معرفی آیین بهایی اختصاص دارد، اشاره‌ شده که به نظر دادگاه، متهمان از آنها به قصد تبلیغ بهاییت که یک فرقه ضاله و در ایران ممنوع است در جلسات و یادواره‌های مذهبی‌شان که مخاطب عام و خاص دارد، استفاده میکرده‌اند…»

این فرد در ادامه اظهار داشت که بر اساس دادنامه صادرشده، هیچکدام از دلایل و استنادات صدور این احکام سنگین ربطی به اتهامات وارده ندارد؛ بطور مثال اتهام تشکیل و اداره گروه غیرقانونی به اردشیر زده‌اند. بعد ذکر شده نامبرده علی‌رغم عدم بضاعت مالی خانوادگی و بیکاری، خدمت سربازی را خریده که «نشانگر حمایت مالی مرکزیت این فرقه در تشکیل گروه غیرقانونی و اداره آن با هدف اقدام مستقیم یا غیرمستقیم علیه امنیت ملی کشور» است. یا از دست‌بندها و حلقه‌هایی با آرم بهایی بعنوان موارد تبلیغی نام برده شده درحالیکه از هیچکدام از منازل چنین چیزهایی را نبرده‌اند و مشخص نیست از کجا به این پرونده اضافه کرده‌اند.

مسوولان زندان از قبول درخواست مرخصی کوتاه هم برای این سه شهروند بهایی خودداری کرده‌اند و شرایط سختی برای آنان به وجود آورده‌اند. «اردشیر فناییان» به لحاظ روحی و «بهنام اسکندریان» از نظر جسمانی، شرایط خوبی ندارند. اردشیر در زمان دستگیری، به‌تازگی مادرش را بر اثر تصادف از دست داده بود و خانواده فناییان مشغول سوگواری بودند که او بازداشت شد. یک ماه بعد از دستگیری، پدر اردشیر هم براثر بیماری کلیوی جانش را از دست داد. او در ماه‌های نخستین بازداشت از هرگونه تماس و ملاقاتی محروم بود.

بهنام هم در روز ششم بازجویی بطور ناگهانی و بی‌دلیل از بازداشتگاه اداره اطلاعات به قرنطینه زندان منتقل می‌شود و در آنجا بشدت مورد ضرب و شتم فردی نامشخص قرار می‌گیرد. او را پس از چند ساعت دوباره به اداره اطلاعات بازمی‌گردانند. با گذشت شش ماه، آثار ضرب و شتم همچنان بر بدن بهنام مشخص است.

«یلدا فیروزیان» بیش از شش ماه است که به شکل انفرادی زندانی است. مسوولین زندان به زندانیان دیگر اجازه حضور در سلول یلدا را به دلیل بهایی بودن نمی‌دهند. او از چندی قبل دچار استرس شدید شده و ناآگاهانه همه پوست‌های دستش را می‌کَنَد بطوری که خانواده‌اش مجبور شده‌اند برایش دستکش ببرند. یلدا حدود یک ماه و نیم است که دچار تپش قلب شدید شده که طبق تجویز دکتر زندان، احتیاج به دیدن متخصص قلب دارد. با این حال، مسوولان زندان از دادن مرخصی درمانی هم به او اجتناب می‌کنند.

محکومیت و فشار بر این سه جوان بهایی که به دلیل اعتقادشان از حق تحصیل در دانشگاه محروم هستند در شرایطی صورت می‌گیرد که در روز جمعه ۱۷ آبان «محمدجواد لاریجانی» رییس ستاد حقوق بشر ایران در نشست بررسی کارنامه حقوق بشر ایران در شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو گفت: «بهاییان از نظر قانون اقلیت مذهبی نیستند ولی با بهاییان بر اساس حقوق شهروندی رفتار می‌شود و حقوق آنها از طریق دولت و حکومت موردحمایت است … فشار بر بهاییان با واقعیت مطابقت ندارد!»

منبع: سایت ایران وایر، شنبه, ۹ نوامبر ۲۰۱۹