در ادامه موج گرانیهای هفتههای اخیر در ایران، قیمت یک شانه تخممرغ ۳۰تایی ۳۰ هزار تومان افزایش یافت. بر اساس گزارشهای میدانی از بازار، در حال حاضر قیمت هر عدد تخممرغ پنج هزار تومان و بهای یک شانه تخممرغ ۳۰تایی دستکم ۱۵۰ هزار تومان است. البته برخی خردهفروشیها هر شانه تخممرغ را تا ۱۸۰ هزار تومان هم میفروشند. این در حالی است که قیمت هر شانه تخممرغ در شهریورماه بین ۱۲۰ تا ۱۳۰ هزار تومان بود.
بهرغم اینکه مشاهدات میدانی افزایش ۳۰ هزار تومانی قیمت تخممرغ را اثبات میکند، محمد مرادی، مدیرعامل اتحادیه مرکزی مرغ تخمگذار میهن، هرگونه افزایش قیمت تخممرغ را تکذیب کرده و مدعی شده که قیمت تخممرغ از سه ماه قبل تاکنون ثبات داشته است.
این مقام صنفی در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا، ادعای موجودی مازاد تخممرغ در ایران را نیز مطرح کرد و گفت: «هیچ کمبودی از این نظر وجود ندارد و از شهریور تاکنون تولید تخممرغ در کشور در هر ماه ۱۰ هزار تن بیشتر از تقاضا بوده است.»
او در ادامه ادعاهایش افزود که در حال حاضر هر شانه ۳۰تایی تخممرغ در فروشگاهها به قیمت ۱۳۷ هزار تومان و در میدانهای میوه و ترهبار با نرخ ۱۳۴ هزار تومان عرضه میشود و اضافه کرد که «ثبات قیمت تخممرغ» تا پایان سال ادامه مییابد.
وزارت جهاد کشاورزی مدیریت تولید و بازار تخممرغ را به اتحادیه مرغ تخمگذار میهن واگذار کرده است و به نظر میرسد تکذیب افزایش قیمت این کالای خوراکی از سوی مدیرعامل این اتحادیه نیز در همین موضوع ریشه دارد. حال آنکه ناصر نبیپور، عضو هیئتمدیره این اتحادیه، افزایش قیمت تخممرغ را تایید کرد و گفت: «تخممرغ به دانهای پنج هزار تومان رسیده؛ خیلی گران است و مردم توان خرید ندارند.»
این فعال صنفی وضعیت مرغداران را نیز وخیم توصیف کرد و گفت: «خیلی از آنها کار را تعطیل کرده و زمینهایشان را فروختهاند. در نتیجه، تولید تخممرغ در شهرهایی مانند تهران به نصف کاهش یافته است.»
او صادرات بیرویه را از دلایل کمبود و گرانی تخممرغ در هفتههای اخیر دانست و افزود: «مسئولان از ابتدای امسال تاکنون ۹۰ هزار تن تخممرغ به عراق و افغانستان صادر کردهاند، حال آنکه تخممرغ هیچ جای جهان کالای صادراتی نیست.»
پیشتر، محمدابراهیم حسننژاد، معاون امور دام وزیر جهاد کشاورزی، نیز در توجیه افزایش قیمت اقلام پروتئینی از جمله تخممرغ گفته بود که قیمت نهاده گران است و هزینههای تولید را بالا برده است. به گفته این مقام دولتی، ۷۰ درصد نهاده دامی وابسته به واردات است و نوسان در واردات روی قیمت داخل تاثیر میگذارد.
روزنامه همشهری، ارگان رسانهای شهرداری تهران، در گزارشی، گرانی تخممرغ به دلیل افزایش قیمت نهادههای دامی را تردیدآمیز توصیف کرد و نوشت: «آمارهای سال جاری حاکی از این است که قیمت نهادههای مرغداری در یک ماه اخیر در مجموع تغییر محسوسی نداشته و عملا اثرگذاری ارزی بر تخممرغ منتفی است.»
بر اساس این گزارش، تولید تخممرغ در ایران بیشتر از نیاز داخل است و مرغداران ایرانی این محصول را به ۱۱ کشور دور و نزدیک صادر میکنند. کمااینکه طبق آمارهای اتحادیه مرغداران میهن، در هشت ماه نخست امسال ۹۵ هزار تن تخممرغ صادر شده است.
ارگان رسانهای شهرداری مدعی شد که افزایش میزان تقاضاهای صنعتی، بهخصوص کارخانههای کیک و کلوچه و بیسکویت برای تخممرغ در فصل بازگشایی مدارس و برودت هوا در «به هم خوردن عرضه و تقاضا در بازار» و در گرانی تخممرغ در روزهای اخیر موثر بوده است.
بررسی قیمت تخممرغ طی سه سال اخیر افزایش چندین برابری بهای این کالای خوراکی را نشان میدهد. اواخر سال ۱۴۰۰ بهای هر شانه ۳۰تایی تخممرغ در ایران بین ۱۸ تا ۱۹ هزار تومان بود. این رقم در نخستین ماههای سال ۱۴۰۱ حدود دو برابر شد و به شانهای ۳۴ هزار تومان رسید. پس از حذف ارز ترجیحی کالاهای اساسی، قیمت هر شانه تخممرغ به ۷۶ هزار تومان صعود کرد. قیمت هر شانه تخممرغ در سال ۱۴۰۲ به حدود ۱۰۰ هزار تومان رسید و شهریورماه ۱۴۰۳ گزارشهایی منتشر شد مبنی بر اینکه قیمت این کالای اساسی به شانهای ۱۲۰ هزار تومان افزایش یافته است.
اکنون نیز بهرغم انکار مسئولان، شواهد میدانی از گرانی شدن دوباره بهای تخممرغ حکایت دارد. حال آنکه تخممرغ یکی از غذاهای اصلی اقشار کمبرخوردار جامعه است و مصرف آن بهخصوص در فصل سرما افزایش مییابد.
برگرفته ای از سایت ایندیپندنت فارسی، ۲۱ نوامبر ۲۰۲۴