درحالی که بریتانیا، فرانسه و آلمان از احتمال بازبرقراری تحریمها علیه جمهوری اسلامی با هدف بازداشتن تهران از دستیابی به سلاح هستهای سخن گفتهاند، رویترز به نقل از گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی که نسخهای از آن را مشاهده کرده است، گزارش داد: تهران با نظارت سختگیرانهتر در تاسیسات هستهای فوردو موافقت کرده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی اخیرا از توسعه فعالیتهای غنیسازی تا ۶۰ درصدی در فوردو خبر داده است. ذخایر اورانیوم غنیشده با خلوص ۶۰ درصد با یک گام فنی دیگر میتواند به اورانیوم غنیشده ۹۰ درصدی تبدیل شود که در ساخت سلاح هستهای کاربرد دارد. از لحاظ نظری، ۲۴ کیلوگرم اورانیوم غنیشده ۶۰ درصدی که هماکنون جمهوری اسلامی در اختیار دارد، برای ساخت یک سلاح هستهای کافی است. طبق گزارش آژانس، جمهوری اسلامی هم اکنون میتواند در فوردو، ماهانه ۳۴ کیلوگرم اورانیوم غنیشده ۶۰ درصدی تولید کند.
مقامات جمهوری اسلامی مدعیاند که این اقدامات با اطلاع آژانس و در واکنش به قطعنامه شورای حکام انجام شده است.
به دنبال انتشار این گزارش، بریتانیا، فرانسه و آلمان از احتمال فعالسازی مکانسیم ماشه صحبت کردند.
اکنون رویترز میگوید که تهران به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اطلاع داده است که با درخواست نظارتهای بیشتر و سختگیرانهتر آژانس در فوردو موافقت میکند.
این درحالی است که تروئیکای اروپا (بریتانیا، فرانسه و آلمان) نیز در نامهای که روز پنجشنبه به شورای امنیت ارایه شده و خبرگزاری فرانسه نسخهای از آن را مشاهده کرده است، ضمن تاکید بر راهحل دیپلماتیک برای مساله هستهای ایران، گفتهاند که از همه ابزارهای موجود شامل مکانیسم ماشه برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای استفاده میکنند.
در این نامه به بند غروب برجام در آبانماه سال آینده اشاره شده است که بر اساس آن تحریمها لغو میشوند. اروپاییان در این نامه مینویسند: «ما به سرعت در حال نزدیک شدن به نقطه عطفی در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت در سال آینده هستیم.»
قطعنامه ۲۲۳۱ که برجام ضمیمه آن است ۱۰ سال پس از اجرا یعنی در سال ۲۰۲۵ منقضی میشود. به این ترتیب تحریمهای ذیل آن نیز علیه ایران لغو میشوند. دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب آمریکا در هفتههای پایانی دولت اول خود، زمینه را برای فعالسازی مکانیسم ماشه فراهم کرد اما به دنبال مخالفت اروپاییان، مکانیسم ماشه علیه ایران فعال نشد.
برگرفته ای از سایت ایندیپندنت فارسی، ۱۳ دسامبر ۲۰۲۴