رسانههای ایران با بررسی آمار رسمی منتشر شده توسط نهادهای اقتصادی جمهوری اسلامی اعلام کردند که در پاییز سال جاری، نرخ بیکاری زنان ۱۵ تا ۲۴ ساله در ۲۶ استان بالای ۲۰ درصد است.
وبسایت اقتصادی «اکو ایران» در گزارشی به این موضوع پرداخته و نوشته است که این نرخ برای مردان جوان در ۱۴ استان بالای این نرخ است.
در این گزارش استان سیستان و بلوچستان بالاترین نرخ بیکاری مردان جوان و استان کهگیلویه و بویراحمد بالاترین سطح این نرخ را برای زنان جوان دارند.
برهمین اساس اعلام شده است که در استانهای کهگیلویه و بویراحمد، سمنان و چهارمحال و بختیاری نرخ بیکاری زنان جوان بالاتر از سایر استانهای کشور است.
برای مردان جوان نیز در استانهای سیستان و بلوچستان، هرمزگان و بوشهر بالاترین نرخ بیکاری را ثبت کردهاند.
آمارهای منتشر شده توسط مرکز آمار نشان میدهد که نرخ بیکاری مردان جوان در پاییز سال جاری ۱۸/۵ درصد و این نرخ برای زنان در کل کشور ۲۸/۹ درصد بوده است.
شکاف جنسیتی و عدم توجه به بالابردن مشارکت زنان در امور مختلفی از جمله اقتصاد یکی از معضلات جامعه ایرانی در دوران حکمرانی جمهوری اسلامی است.
در همین رابطه مجمع جهانی اقتصاد در گزارش خود در تابستان سال جاری اعلام کرد که ایران در شاخص شکاف جنسیتی مانند سال گذشته، از میان ۱۴۶ کشور، رتبه ۱۴۳ را کسب کرده است.
نگاهی به گزارش سالانه بانک جهانی با عنوان «زنان، تجارت و قانون» که وضعیت مربوط به کسب و کار زنان را در ۱۹۰ کشور جهان بررسی کرده است نشان میدهد ایران، از صد امتیاز ۳۱/۳ را به دست آورده است و تنها از قطر، سودان، یمن و نوار غزه جلوتر است.
زنان در ایران در بیشتر مقاطع تاریخ از حقوق و شرایط برابری نسبت به مردان برخوردار نبودهاند و «نگاه سنتی حاکم بر جامعه» در کنار جاری شدن «نگاه مذهبزده» در مناسبات اجتماعی باعث شده است تا زنان به بسیاری از حقوق بنیادین خود دست نیابند.
در دوران جمهوری اسلامی، شرایط برای زنان وخیمتر از هر زمانی بوده است، موضوعی که بارها توسط نهادهای بینالمللی از جمله مکانیزمهای حقوق بشری سازمان ملل مستندسازی شدهاند.
برگفته ای از سایت صدای امریکا بخش فارسی، ۳۱ ژانویه ۲۰۲۴