بازی تهران در آستانه نشست شورای حکام؛ افزایش ذخایر اورانیوم غنی‌شده همزمان با پیشنهاد محدود کردن ذخایر

همزمان با گزارش رویترز درباره پیشنهاد تهران به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مبنی بر توقف روند افزایش ذخایر اورانیوم غنی‌شده ۶۰ درصدی در صورت تصویب نشدن قطعنامه در نشست شورای حکام، اسوشیتدپرس به نقل از گزارش محرمانه آژانس نوشت، جمهوری اسلامی ذخایر اورانیوم غنی‌شده نزدیک به سطح تسلیحاتی را افزایش داده است.

این در حالی است که گمانه‌زنی‌ها حاکی از آن است که سه کشور اروپایی، بریتانیا، فرانسه و آلمان که همچنان روی کاغذ عضو برجام هستند، قصد دارند در نشست روز چهارشنبه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قطعنامه‌ای را علیه ایران به تصویب برسانند. گزارش‌ها حاکی از‌ آن است که این قطعنامه از مدیرکل آژانس می‌خواهد گزارشی جامع درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران منتشر کرد. این نوع گزارش‌ها، در مقایسه با گزارش‌های فصلی، جزئیات بیشتری دارند.

در نشست قبلی شورای حکام هم قطعنامه‌ای علیه تهران تصویب شد اما تهران به هیچ یک از درخواست‌های آن عمل نکرد و لحن آن نیز به گونه‌ای نبود که زمینه‌ساز فعال شدن مکانیسم ماشه شود. مکانیسمی که طرف‌های باقی‌مانده در برجام فقط ۱۱ ماه دیگر برای فعال کردن آن فرصت دارند و پس از آن با فرا رسیدن بند دیگری از غروب برجام، این امکان نیز از بین می‌رود. مقامات جمهوری اسلامی بارها در حمایت از باقی‌ماندن در برجام باوجود اینکه وجود خارجی ندارد تاکید کرده‌اند که نگاه آنها به اکتبر ۲۰۲۵ عادی‌ شدن پرونده هسته‌ای ایران است.

برهمین اساس، در حالی که اسوشیتدپرس می‌گوید ذخایر اورانیوم غنی‌شده ۶۰ درصدی ایران تا ۲۶ اکتبر، ۱۸۲.۳ کیلوگرم برآورد شده که ۱۷.۶ کیلوگرم بیش از گزارش آگوست گذشته است، تهران می‌گوید در صورتی که قطعنامه‌ای تصویب نشود، ذخایر اورانیوم غنی‌شده ۶۰ درصدی را افزایش نمی‌دهد.

این ذخایر از آن جهت اهمیت دارند که در صورتی که طی یک گام فنی دیگر تا سطح ۹۰ درصد غنی شوند، در ساخت سلاح هسته‌ای کاربرد دارند.

گزارش رویترز حاکی از آن است که تهران همچنین تهدید کرده در صورت تصویب قطعنامه، آبشارهایی از سانتریفیوژهای پیشرفته را فعال می‌کند که روند غنی‌سازی با خلوص بالا را شتاب می‌بخشند.

نشست روز چهارشنبه شورای حکام در حالی برگزار می‌شود که دولت جدید دونالد ترامپ دو ماه دیگر بر سر کار می‌آید.

در دولت قبلی ترامپ، اروپاییان که امروز پیشنهاد دهنده قطعنامه‌ها هستند، با تلاش‌های دولت ترامپ برای فعال کردن مکانسیم ماشه مخالفت کردند. پس از دولت ترامپ، برنامه‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی پیشرفت گسترده‌ای داشت و اکنون سطح ذخایر اورانیوم غنی‌شده جمهوری اسلامی به عاملی برای نگرانی اروپاییان تبدیل شده است.

در این مدت سفرهای رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران نیز بی‌نتیجه ماند و او نه توانست پاسخ پرسش‌های آژانس را از ایران بگیرد و نه پیشرفتی در زمینه بازرسی‌های تعلیق شده ایجاد کرد.

برگرفته ای از سایت ایندیپندنت فارسی، ۲۰ نوامبر ۲۰۲۴